Trenler

Farklıdır trenler. Ne uçağa benzer, ne arabaya, ne de gemiye. Bir tren sadece bir trene benzer. Demirden bir yolu vardır, tekerler karmaşık görüntüsüyle yüzyıllardır o yolların üzerinden kayar gider.

Orient Ekspres’ten Trans Sibirya’ya, Kurtalan Ekspresi’nden Mavi Tren’e kadar kendi hattı ve özellikleriyle anılarda yer eden; içinde kimi filmlerin, romanların geçtiği, bazı türkülerimize girmiş, dünyanın her yerindeki bitmez tükenmez trenler.

Bir yolcuyu uğurlarken hüzün katsayısı bakımından araç sıralamasında trenle gemi ölesiye yarışır.

Uzun süren bir atâlet döneminden sonra yüksek hızlı tren aşamasına geldik. Güzel, konforlu, hızlı bir yolculuk başladı YHT hatlarında. Ama üç ayrı çok ölümlü kaza yaşandı ve neyi yanlış yaptığımızı galiba hâlâ tesbit etmiş değiliz.

Her kazadan sonra tuhaf, kendisi de ayrı bir felakete dönüşen boğucu tartışmalar…Oysa her kazanın teknik, şeffaf bir açıklaması ortaya konulduğunda herkes neyin ne olduğunu görür, bu anlamsız tartışmaların da çoğu ortadan kalkar. Dahası, güven ancak böyle sağlanır. Hatası olanı da derhal görevden alır, ihale aşamasından itibaren bütün süreçlerde dalga geçen biri varsa cezasını da verirsin.

Ama bizde istim hep sonradan gelir.

Kaza ile kaderi de birbirine karıştırır dururuz.

18-12/14/ekran-resmi-2018-12-14-232744.png

Suriye’de çatışmayı göze alamayacak olan kim?

Savunma Strajetisti Aydın Çetiner’le Suriye’de sahadaki Amerika ve Türkiye gerçeklerini konuştuk…

-Aydın bey dün bir tivit attınız ve orada Amerika ile Türkiye’nin karşı karşıya gelmesi hâlinde işi zor olanın Amerika olacağını imâ ettiniz. Bunu biraz açar mısınız?

-Bir ABD’li yetkili Türkiye’nin Suriye’de ABD ile çatışmayı göze alamayacağımıza dair bir açıklama yaptı…

Bu ifadelerin tam tersi daha büyük bir gerçekliğe işaret ediyor zira bölgede ABD Türkiye ile çatışmayı göze alamayacak durumdadır.

ABD Nato müttefiki Türkiye ile çelişkili politikalarını çatışmalı bir sürece dönüştürerek NATO Çevreleri ile Avrupa’da ki ittifakının sarsılacağını hesap etmek durumundadır.

Bölgede ABD’nin İran’a karşı geliştirmek istediği politikaları Türkiye ile bir antlaşma koordinasyon ve uyum sağlamadan yürütmesi mümkün değildir.

İran’a karşı yakın gelecekte girişeceği siyasal ve belki de askeri eylemlerde Türkiye’yi karşısına almak anlamına gelecek çatışmacı politikalar ABD’yi bölgeden siler.

İttifak ilişkileri aynı zamanda ikili ilişkiler bakımından askeri stratejik anlam ifade etmektedir. İncirlik üssü, Malatya kürecik radar üssü ABD için vazgeçilmezdir.

Türkiye’nin Rusya ile ilişkileri ve giderek tam bağımsız dünya politikaları geliştiriyor olması ABD’yi kendi çıkarları bakımından endişelendirmekte ve Türkiye ile iyi geçinmenin yollarını aramaktadır.

Suriye ve Irak’ta Türkiye’yi karşısına alarak hareket eden ABD’nin gerek Irak siyaseti gerekse Suriye siyaseti bakımından ABD’yi çok zor bir duruma sokar.

Siyasal ve askeri gerçeklikler bugüne kadar bölgede hiç de başarılı sınav veremeyen ABD’nin Türkiye ile çatışmacı bir yaklaşım içerisine girmesinin ABD’nin stratejik çıkarları ve geleceği açısından çok ciddi sonuçlar doğuracağına dair kuvvetli emareler içermektedir. (Devam edecek)

18-12/14/ekran-resmi-2018-12-14-232840.png
Bizim sarı, kara ve beyaz yelekliler… Fotoğraf: Abdulkadir Emeksiz

ANONS

Ayrıca bugün Üsküdar’da GTRC İslam Nazariyatı Araştırmaları Merkezi’nce düzenlenen “ İslam Dil Bilimleri Geleneğinde Anlam Teorileri” başlıklı bir anlam çalıştayı düzenleniyor. Saat 10’da başlayacak toplantıda 6 oturum yapılacak. Mekan Üsküdar Çinili Câmi yanı.

18-12/15/efefe.jpg

YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum