Almanya’da henüz heyecan yok

Türkiye’de yapılan seçimler, Almanya’da da normal şartlarda yoğun gündem oluyor. Gerçi erken seçimlerin açıklanması üzerinden henüz birkaç gün geçti. Ama yine de Almanya’da gündeme tam olarak oturmuş değil. Erken seçimler Alman medyasında da küçük bir haber olmaktan öteye geçemedi. An itibariyle seçimlere ilgi yok denecek kadar az desek abartılı olmaz. Belki ilerki günlerde partilerin yapacağı seçim propagandaları ya da ilginç adayların ortaya çıkması bu durumu değiştirebilir.

Türkiye’deki seçimlerde yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının oy kullanmasının mazisi eski değil. İlk kez 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Türkler oy kullanmaya başlamıştı. Türklerin ülkeye yeteri kadar uyum sağlamadığından şikayetçi Alman kamuoyu, Türkiye politikalarının seçimler nedeniyle yoğun şekilde Almanya’da konuşulmasından pek memnun olmadı. Özellikle son referandumda her bir oyun önem kazanacağı başabaş bir yarışa dönüşmesi, Avrupa’da ve özellikle Almanya’da yaşayan Türk seçmenleri de ilginç hale getirdi.

Sonu Almanya ve Türkiye arasında siyasi krize varan bir propaganda dönemi yaşandı. Geriye dönüp bakıldığında tartışmanın aktörlerinin olayı bu denli gerilimli hale getirecek eylem ve söylemlerden kaçınması gerektiği sonucu çıkabilir. Türkiye siyasetinin bu denli yoğun şekilde Almanya’ya taşınmış olmasının bu ülkedeki Türk toplumu adına iyi bir sonuç vermediğini söylemek gerekiyor.

İki ay gibi kısa sürecek seçim döneminin, eski seçimlerde olduğu gibi Almanya’da yoğun şekilde yaşanacağını beklemek güç. Ancak Almanya’da diğer seçimlerde yapılan hataların tekrarlanmaması gerekiyor. Vatandaşların konforlu oy kullanmasına katkı sağlayacak alt yapı çalışmasının ötesinde, Almanya’yı bir seçim alanı haline getirmek, kimseye bir fayda sağlamıyor.

Almanya’daki Türk toplumu içinde bulunduğu çoğunluk toplumu ile sosyal bir rekabet ve tartışmanın içerisinde. Yıllar içinde elde edilen kazanımları, seçimler nedeniyle elde edileceği planlanan oylara feda etmek yanlış bir tavır. Bu hassasiyeti hem siyasi partilerin hem de bu partilerin Almanya’da yaşayan temsilcilerinin göstermesi gerekiyor.

Elbette Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarının oy kullanması, bilgilenmesi bir haktır. Bu hakkı kullanmak da demokratik bir görevdir. Ama yurt dışında yaşayan vatandaşlara yönelik propaganda ve tanıtım çalışmalarının, Türkiye’ye göre sınırlı olacağı gerçeği de eşyanın tabiatı gereğidir. Almanya’da seçim sürecinde vereceğimiz resim, demokrasi kültürünü ne denli içselleştirdiğimizin de bir göstergesi olacak.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum