Bu kez ıskalamayacağız galiba

Dijital dönüşümün Türkiye’nin gündemini daha yoğun şekilde meşgul etmesi gerektiği konusunda bir çok yazı yayımlandı bu köşede. Putin’in “Yapay zekada lider olan ülke dünyayı yönetir” sözü dijital dönüşümün devlet politikalarındaki merkezi rolünü çok iyi özetliyor. Türkiye, buharlı makinaların keşfinden dijital dönüşüm çağına kadar gerçekleşen dört sanayi devriminin üçünü ıskaladı. Endüstri 4.0 olarak adlandırılan son devrimde ise tüm eksikliklere rağmen, hazırlıksız ve bilinçsiz değiliz artık.

Yeni Cumhurbaşkanlığı sisteminin bana göre en güzel yeniliklerinden birisi, direk cumhurbaşkanına bağlı olarak çalışacak bir dijital dönüşüm ofisinin kurulması. Bakanlıklar arası (belki de üstü) bir koordinasyon merkezi olarak çalışacak bu ofis, tüm bakanlıklıları ilgilendiren dijital gelişmeleri, bürokrasi bataklığına boğulmadan koordine ve teşvik etmeyi amaçlıyor.

Böylesi önemli bir konunun, hükümet tarafından bu denli ayrıcalıklı bir konuma oturtulması Türkiye için büyük bir şans. Hükümetin gelecekle ilgili hiç bir yatırımının dijital dönüşümden bağımsız olarak düşünülmesi mümkün değil. Türkiye’de devlet aklının bu önemli ayrıntının farkında olması ve bunun için direkt cumhurbaşkanına bağlı bir ofis kurması, tek başına Türkiye’yi dünyada bu konuda adım atan öncü ülkeler arasına sokuyor.

Yeni sistemin en önemi iddiası bürokrasiyi azaltacak yeni bir yapı kurmak. Böylesi iddialı bir girişimde, belirleyici rol alacak kurum da dijital dönüşüm ofisi olacak. Belki iddialı bir tahmin olacak ama yeni hükümetin başarısı kurulacak bu ofisin başarısı ya da başarısızlığı ile direkt alakalı olacak. Başta kendi gazetem olmak üzere, tüm meslektaşlarımı dijital dönüşüm ofisinin ülkeye sunabileceği potansiyeller konusunda dikkatini çekmek isterim.

Avrupa ülkeleri için de dijital dönüşünüm devlet genelinde ne şekilde koordine edileceği henüz çözülmüş bir sorun değil. Görev genelde bir ya da birkaç bakanlığın etki ve yetki alanına göre dağılıyor. Dijital dönüşüm için özel bir bakanlık ya da bir ajans kurulması gibi teklifler var. Ancak dijital dönüşümde bürokrasi ve yetki karmaşası aşılarak ideal bir çözüm bulunmuş değil.

Yeni Cumhurbaşkanlığı sistemi bu anlamda Türkiye için büyük bir avantaj getiriyor. Yetkileri geniş bir cumhurbaşkanı ve direk cumhurbaşkanına bağlık dijital dönüşüm ofisi birçok adımın hızlı ve simetrik olarak atılabilmesi adına önemli bir karar. Bence bütün bakanlıklarda, dijital dönüşüm ofisi ile koordinasyonu ve kurum için dijital dönüşümü izleyen bakan yardımcılıkları da tahsis edilmeli. Dünyadaki önemli tarihi bir dönemeçten geçiyoruz ve bunun da farkındayız. Biraz daha rasyonel davranarak bu dönüşümün öncü ülkelerinden birisi olmamız da mümkün.

YORUMLAR (12)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
12 Yorum