Şimdinin farkı

Önemli tarihsel süreçleri yaşarken, bizzat içinde bulunduğumuz için olan biteni nesnel olarak tanımlamak mümkün olamayabiliyor. Toplumsal değişimler yaşanırken yaşanan dönüşümlerin sonuçlarını önceden kestirmek de nerdeyse mümkün değil. Bu belirsizlik ya aşırı iyimser ya da aşırı kötümser tepkiler vermeye neden olabiliyor. Yeni cumhurbaşkanlığı sisteminin neler getireceği konusunda böylesi bir zihinsel karmaşa yaşayanlar var.

Tek adam yönetimine sebebiyet vermekle eleştirilen sistem, mecliste bu zamana kadar olmayan çeşitlilikte temsil imkanını sağladı. Bu temsil çeşitliliğinin ülke demokrasisinin lehine bir artı değer haline gelmesi muhalefetin elinde. Bir cumhurbaşkanlığı için görece farklı bir seçim zaferine rağmen, geniş kitlelerin tercihlerini öngörülemez bir şekilde değiştirebileceği gerçeği de yeni sistemini siyasete kattığı yeni olgulardan birisi.

Yeni sistemin ne tür siyasi ve toplumsal sonuçlar çıkaracağı hangi toplumsal dinamikleri hareket geçireceğini şimdiden kestirmek güç. Ancak Türkiye’nin, toplumsal dinamik ve kim ne derse desin seçmenin sağduyusu gibi çok önemli ayar mekanizmaları var. Bu bile tek başına yeni dönemin çok daha yapıcı bir atmosfer içinde geçececeği konusunda iyimser olmak için geçerli bir neden.

***

Gerek iktidar ve gerekse muhalefet tabanından bıkkınlık veren gerilimli siyasi söylemin artık prim yapma ihtimali kalmadığı bir ortamda, Türkiye’nin gerçek potansiyelini yakalama şansı bir hayli yüksek. Kamuoyunun çoğunluğu, seçim nedeniyle tahammül ettiği anlamsız siyasi polemikleri artık duymak istemiyor.

Aslında mücadele şimdi partiler üstü bir zemine gelmiş durumda. Yani zihinleri eskide kalmış, eski siyasi ve düşünsel kalıplarla Türkiye’yi anlamaya ve yön vermeye çalışanlarla yeni toplumsal dinamikleri fark edip sürece katkı sağlamaya çalışanlar arasında.

Ülkenin temel sorunlarını sadece siyaset üzerinden değil, ait oldukları gerçek bağlamında konuşmaya başladığımızda, gerçek dönüşüm de beraberinde gelecek. Bu dönüşümün eşiğindeyiz. Ya eskiye takılıp kendimizi kandırcağız, ya da şimdinin farkına varıp hayata dahil olacağız.

YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum