Geriye doğru teşvik için son başvuru

Önceki yazılarımızda belirttiğimiz 7.103 sayılı kanunla 5510 sayılı kanuna Ek 17. madde eklenmişti. Bu madde ile işverenlerin yararlanma hakları olduğu halde yararlanmadıkları teşviklerden geriye doğru yararlanma durumları düzenlenmişti.

Sosyal Güvenlik Kurumunca 23/05/2018 tarihinde yayımlanan duyuru ile işverenlerin geriye doğru teşvik işlemlerinin ne şekilde yapılacağı belirlenmiş oldu.

Yasal düzenleme ve yapılan duyuruya göre 01/06/2018 dahil bu tarihe kadar başvuru yapan işverenler geriye doğru ne kadar dönem için yararlanmadığı teşvik varsa iade alabilecekler. Bu tarihi geçirdikten sonra başvuru yapanlar ise geriye doğru yararlanmadıkları ancak altı aylık teşvik tutarını geri alabilecek.

Başvuru en geç 1 Haziran’da yapılmış olmalı

İşverenler tarafından, daha önce yararlanılmamış olan geriye doğru teşviklerden yararlanmak için başvuru yapılması gerekiyor.

Bu başvuru işverenin e-bildirge şifresi ile elektronik ortamda ve en geç 01/06/2018 günü dahil yapılabilecek.

Başvuru da belgeler de elektronik ortamda

Teşvikten yararlanmak için gerekli şartları taşıyan işverenlerin, sigortalılar için iptal ve ek bildirgeler vermesi gerekecek. İşte sigortalılar için verilmesi gereken bu iptal ve ek bildirgelerin hemen verilmesi gerekmiyor. Önemli olan 01/06/2018 tarihi dâhil başvurunun yapılmış olması.

Söz konusu bildirgeler yine elektronik ortamda daha sonraki tarihlerde Sosyal Güvenlik Kurumuna verilebilecek.

İşverenlerin yapacağı müracaat ve sonrası işlemlerin ne şekilde olacağı hususunda Sosyal Güvenlik Kurumunun internet sayfasından bu konudaki duyuruyu incelemeleri faydalı olacaktır.

İşverenlerce müracaatın elektronik ortamda yapılacak olması, geriye doğru düzenlenecek iptal ve ek bildirgelerin de aynı şekilde elektronik ortamda verilecek olması kırtasiyenin azalması anlamında önemli bir adım. Hepsinden önemlisi bu belgelerin başvurudan sonra da verilebilecek olması işverenleri rahatlatacaktır.

Teşvik iadesi yılbaşından sonra

Bu madde kapsamında müracaat eden işverenlerin geriye doğru çıkacak olan iade alacakları 2019 yılı başından itibaren üç yıl içinde ödenecek. Borcu olmayan işverenlere altı ayda bir eşit taksitlerle ödeme yapılacak.

Çıkacak iade tutarlar öncelikle işverenlerin doğacak prim borçlarına mahsup edilecek veya varsa yapılandırma taksitleri yerine de sayılabilecek.

SORU-CEVAP

Soru: “… yazınızda SGK prim affından bahsetmiştiniz, 25/11/1981 doğumluyum 1997-1998 eğitim öğretim yılında meslek lisesinden mezun oldum. Son senemizde 01/10/1997 tarihinde sigorta başlangıcımızı yapmışlardı. Fakat meslek lisesinde yapılan sigorta başlangıcı geçerli olmadığını söyleniyordu bu prim affında meslek lisesi başlangıcının sayılabilmesi için prim ödemesi yapabilir miyiz. 2003 yılında ilk primlerim ödenmeye başladı. 1997-2003 yılları arası prim ödemesi, son çıkarılan prim affından yararlanabilir miyim.” Mesut Şeker

Cevap: Mesut Bey, meslek lisesi başlangıcı dediğiniz staj sigortalılığı başlangıcı olup stajla başlayan sigorta başlangıç sayılmaz. Prim affında meslek lisesi sigortanızın başlangıç olarak sayılabilmesi için ödeme yapamazsınız. Aynı şekilde yine bu af kapsamında 1997-2003 yılları arası için ödeme yapamazsınız. Çıkartılan af/yapılandırma geçmiş dönemde bağ-kurlu olanların ödemediği prim borçlarıyla ilgili bir yapılandırma veya işverenlerin ödemediği primleri için yapılandırmadır. Belirttiğiniz şekilde sigorta olunmayan dönem için yapılacak ödeme ile gün kazanma şeklinde olan bir ödeme değildir. Sosyal güvenlik mevzuatında kanunlarda belirtilen borçlanma süreleri dışında ödeyerek gün satın alma söz konusu değildir.

Çalışma Hayatı ve Sosyal Güvenlik ile ilgili soru ve görüşlerinizi bize yazın.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum