Prim teşviklerinden yararlanabilmek için asgari şartlar

Geçen haftaki yazımızda şirketlerin/işverenlerin yararlanabileceği “prim teşviki, indirimi ve desteklerini” yasa numaralarını da belirterek özetle saymış ve 11 farklı prim indirimi uygulaması olduğunu kaleme almıştık.

Öncelikle şunu belirtelim ki teşvik imkânlarından yararlanmak için gereken şartları;

İşverenler,

Çalışanlar/sigortalılar,

Yararlanılacak prim oranı ve yararlanılacak süre bakımından,

Her teşvik uygulaması yönünden tek tek ele alıp değerlendirmek gerekmektedir.

Öyle ki; bazı teşvik uygulamalarında işverenler sadece bir teşvik avantajından yararlanırken, bazılarında iki avantajdan birlikte yararlanabilmektedir. Örneğin; şartları uygun olan işveren 5510 sayılı yasada geçen 5 puanlık indirimle birlikte 4447 sayılı Kanunun Geçici 10. maddesi ile düzenlenen işveren prim teşvikinden yararlanabilecektir. Bazı teşviklerde, ödenen ücretin “asgari ücret kadar”lık kısmı teşvik kapsamında iken bazılarında “sigorta primine esas tüm kazanç”ın teşvik kapsamındadır. En önemli ve bütün teşvik uygulamaları için geçerli olan temel şart, işverenin Sosyal Güvenlik Kurumuna vadesi geçmiş borcunun olmaması veya mevcut borcun taksitlendirilmiş olmasıdır.

Borcun taksitlendirilmesi; yapılandırma yasaları kapsamında veya 6183 sayılı yasanın 48. maddesi kapsamında yapılan taksitlendirmedir.

ANA İŞVEREN ALT İŞVERENİN DURUMU

İş mevzuatı ve sosyal güvenlik mevzuatının önemli kavramlarından olan “alt işverenlik” uygulaması burada şu şekilde karşımıza çıkmakta; alt işverenin sosyal güvenlik kurumuna borcu varken ana işveren prim teşviklerinden yararlanamazken ana işverenin borcu olması durumunda alt işveren yararlanabilmektedir.

KAYIT DIŞI VEYA SAHTE SİGORTALI DURUMU

Kayıt dışı sigortalı, sigortasız çalıştırılan kişi, sahte sigortalı ise işyerinde “fiili” çalışması olmadığı halde kişinin sigortalı bildirilmesi durumudur.

İşyerinde kayıt dışı sigortalı veya sahte sigortalı tespitinin, teşviklere etkisi 6824 sayılı Kanunla 5510’a eklenen Ek 14. madde sonrasında ve Nisan 2017 sonrası için her teşvik uygulamasında ayrı ayrı değerlendirilmeli. Ayrı bir yazıda ele alacağız inşallah.

SİGORTALILAR AÇISINDAN DURUM FARKLI

Sigortalılar açısından, bazı teşvik uygulamalarında sigortalının kalifiye olup olmaması, yaşı, cinsiyeti teşvikten yararlanılacak süreyi belirlerken bazı bazı durumlarda ise önceki dönemlerin ortalamasına ilave çalışan olup olmadığı belirleyici olmaktadır.

Tabloda, çalıştırdığı kişilerden dolayı 4447 sayılı Kanunun Geçici 10. maddesi (6111 sayılı yasa) ile getirilen prim teşvikinden yararlanma şartlarını taşıyan bir işyerinin sağladığı avantaj görülmektedir.

18-02/27/ekran-resmi-2018-02-27-000855.png

Bu işverenin prim teşviklerinden yararlanmaması durumunda ödeyeceği prim 5.037,00 TL iken 6111 sayılı yasa ile getirilen prim desteğinden yararlanması durumunda ödeyeceği prim (5.037,00 – (730,00+2.263,00))= 2.044,00 TL olarak hesaplanacaktır. Bu durumda işveren lehine (5.037,00-2.044,00=) 2.993,00 TL avantaj sağlanmış olmaktadır.

Önümüzdeki hafta 6111 teşviki ya da ortalama teşviki olarak bilinen teşvik uygulamasını ayrıntıları ile izah etmeye çalışacağım.

* Çalışma Hayatı ve Sosyal Güvenlik ile ilgili soru ve görüşlerinizi bize yazın.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum