175 bin kişinin çalıştığı müfredat

İyi işleri alkışlamak yanlış işleri de eleştirmek sanırım hepinizin katıldığı bir şeydir. Bu açıdan MEB’in başlattığı yeni müfredat çalışmalarıyla alakalı yazımda herkesin görüş bildirmesi gerektiğini, en çok da iş adamları ve sektör profesyonellerinin yazması gerektiğini belirtmiştim. İşte MEB’in görüş almak için başlattığı o süre geçen cuma günü sona erdi. Bu süre içinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın öneriye sunduğu 52 dersin taslak öğretim programına ilişkin bir aylık sürede ‘müfredat.meb.gov.tr’ adresine 175 bin 342 görüş ve öneri iletildi. Bakanlığın kurumsal e-posta adreslerine ise 8 bin 700 görüş gönderildi. Herkesi kutluyorum; geleceğimize, çocuklarımıza ve en önemlisi de eğitimin bu kadar önemsenmesine ne kadar sevindim anlatamam.

En fazla görüş ve önerinin biyoloji dersinde evrim teorisinin kitapta yeniden yer alması için yapıldığı belirtildi. Yine daha önce bakan ve müsteşarın da açıkladığı, aynı fikirde olduğu Atatürk ile ilgili hassasiyet önerilerde yer almış. Eminim MEB bu önerileri değerlendirerek müfredatın son halini tekrar kamuoyuna açacaktır. Bu son derece katılımcı ve demokratik yöntem için MEB’i kutlamak lazım.

***

175 bin 342 görüş, öneri, şikâyet ve talebin eğitim kademeleri ve derslere dağılımı şöyle olmuş: İlkokuldaki 11 ders için toplam 33 bin 648 görüş iletilmiş. 7 bin 882 görüşle insan hakları, yurttaşlık ve demokrasi dersi ilk sırada yer almış. Bunu 5 bin 76 iletiyle Türkçe, 3 bin 621 iletiyle görsel sanatlar, 3 bin 579 görüşle hayat bilgisi, 3 bin 21 iletiyle fen bilimleri, 2 bin 863 iletiyle matematik takip etmiş ki bence matematik çok az olmuş. Matematik öğretememek en büyük sorunumuz ve matematik bilmeden başarılı eğitim mümkün değil. Ortaokul kademesinde 47 bin 536 görüş iletilmiş. İnkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi 12 bin 799 görüş ve öneriyle ilk sırada. 8 bin 67 öneriyle sosyal bilgiler, 4 bin 553 öneriyle fen bilimleri, 3 bin 477 öneriyle görsel sanatlar dersi en çok görüş bildirilen diğer dersler olmuş.

Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ama hem ilkokulda hem de ortaokulda maalesef yabancı dille ilgili görüş yok; kodlama, yazılım dersiyle ilgili de yok. Çok üzüldüm buna, belirtmeliyim. Çünkü bence bu müfredatın en önemli değişimi yazılım dersi. Lise için 94 bin 158 görüş iletilmiş. En çok öneri 41 bin 10 iletiyle tarih dersine... Bunu 15 bin 743 öneriyle fizik, 9 bin 958 öneriyle biyoloji ve 4 bin 467 öneriyle felsefe dersi takip etti. Lisede en az öneri ise 71 görüşle yabancı dile yapılmış.

***

Bundan sonra ne olacak? Her ders komisyonu tüm önerileri inceleyecek ve görüşleri taslaklara ek yaparak Millî Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu ile paylaşacak. TTK Başkanlığı, 23 Şubat’a kadar taslak öğretim programlarına son şeklini verecek. Bundan sonra ise ders kitaplarının yazım süreci ve öğretmen eğitimleri başlayacak. Bu neden önemli biliyor musunuz? Geçen hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan “14 yıllık iktidarda eğitim konusunda diğer alanlar kadar başarılı olamadık” dedi. İşte MEB, bütün kararlarında ve uygulamalarında bu kadar şeffaf ya da katılımcılığı önemser ise sanırım eğitimde kamuoyunun katkısı artacak ve başarı da gelecektir. Toplumun her kesiminin katılımcı olduğu bir eğitim sistemi başarısız olmaz korkmayın çünkü o zaman insanlar sisteme sahip çıkar.

YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum