Son dakika... 2020 yılında devlet memurlarına ödenecek doğum ve ölüm yardımları açıklandı

Son dakika... 2020 yılında devlet memurlarına ödenecek doğum ve ölüm yardımları açıklandı

Devlet memurları, çocuklarının olması ya da eş ve çocuklarının hayatlarını kaybetmesi durumunda çeşitli yardımlar alıyor. Memur olan kişinin kendisinin ölmesi durumunda ise aile fertlerinden belirlenen bir kişiye de ölüm yardımı yapılır. Peki 2020 yılında devlet memurlarına, ölüm ve doğum durumlarında yapılan yardımların tutarı ne oldu? Ayrıntılar haberimizde...

Kanunlardaki düzenlemelere göre, ölüm yardımı memur maaş katsayısındaki artışla doğru orantılı bir şekilde yükseliyor. Doğum yardımı ise 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yer alan hükümlere göre düzenlendi. Bu kanunda, 15 Mayıs 2015 yılında bir düzenleme yapıldı. Düzenleme öncesi, memura, çocuğu olduğunda 2500 gösterge rakamının aylık katsayısıyla çarpımı tutarında doğum yardımı ödeniyordu.

2020 DOĞUM ÖDEMELERİ NE KADAR OLDU?

Yapılan değişiklikle, 657 sayılı Kanunun doğum yardımına ilişkin düzenlemesi kaldırıldı ve memurlara da sabit tutarlarda doğum yardımı ödenmesi uygulamasına geçildi. Ancak, 2015 yılında belirlenmiş olan doğum yardımı miktarı; 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında hiç değişmedi. 2020 yılı için de herhangi bir değişikliğin yapılmadığı görüldü. Doğum yardımı tutarları; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının ortak kararı ile artırılabiliyor. Buna göre, 2020 yılında çocuğu canlı doğan bir memura; birinci çocuk için net 300 TL, ikinci çocuk için net 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için net 600 TL doğum yardımı yapılır.

20-02/05/m2-1580892149.jpg

ÇOCUK ÖLÜMLERİNDE NE KADAR YARDIM YAPILIYOR?

Devlet memurlarının ölüm yardımları ise bazı şartlara göre değişiklik gösteriyor. Memura, kendisi gibi memur olmayan eşinin ölümü halinde, kendisine en yüksek devlet memuru aylığı tutarında ölüm yardımı yapılır. Aile yardımı ödeneğine çocuğunun ölümü halinde ise yine kendisine en yüksek devlet memuru aylığı tutarında ölüm yardımı yapılır. Ölüm yardımının yapılmasında, çocuk sayısı bakımından herhangi bir sınırlama söz konusu değildir.
Devlet memurunun ölümü durumunda, sağlığında kurumuna bildirmiş olduğu kişiye; kimseyi bildirmemiş ise eşine ve çocuklarına; bunlar yoksa anne ve babasına; bunlar da yoksa kardeşlerine en yüksek devlet memuru aylığının iki katı tutarında ölüm yardımı yapılır. Buna göre, 2020 yılının ilk yarısında;

İŞTE ÖLÜM DURUMUNDA YAPILAN YARDIMLARIN TUTARI

- Eşinin ölümü halinde, memura 1.387 lira ölüm yardımı yapılır.
- Çocuğunun (üvey çocuk dahil) ölümü halinde, memura 1.387 lira ölüm yardımı yapılır.
- Memurun kendisinin ölümü halinde, ölüm yardımının ödenebileceği kişilere 2.775,16 lira ölüm yardımı yapılır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN