Boşnaklara da konser saygısızlığı! Kasten mi yapıyorsunuz?

Boşnaklara da konser saygısızlığı! Kasten mi yapıyorsunuz?

Tatar ve Çerkeslerin matem gününde Kızıl Ordu konseri ‘Bu tarihi bir aşağılama’ tepkileri sonrası iptal edildi. Ancak aradan üç hafta geçmeden yeni skandal belirdi. 8 bin Boşnağın katledildiği Srebrenitsa vahşetinin yıldönümünde soykırımcıya sempati duyan Goran Bregovic’in konserinin konulması ‘Bilerek mi yapılıyor’ tepkilerine yol açtı. Provokasyonun bertaraf edilmesi için harekete geçilmesi çağrıları yapıldı.

KIZIL ORDU’YU SAĞDUYU YENDİ AMA BU KEZ BREGOVİÇ ‘SAHNEYE ÇIKTI’

Kırım Tatarlarının ve Çerkeslerin sürgün yıldönümünde Rus Kızıl Ordu Korosu’nun konser verecek olması vicdanları isyan ettirmişti. Derneklerin çabası ve KARAR’ın skandalı gündemde tutmasıyla sağduyu galip geldi. Türkiye’yi de utanca sürükleyen programın iptali yüreklere su serpti. Ancak bu kez 11 Temmuz Srebrenitsa soykırımını anma yıldönümünde Goran Bregovic’in Ankara’da vereceği konser tepki çekti. Tarihin bilinçli olarak seçildiği belirtildi.

kr1-gorana.jpg

Bosnalı Sırp general Ratko Mladiç, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nce müebbet hapis cezasına çarptırılmış, Sırp besteci Goran Bregovic’in vahşetin sorumlularına dönük tavrı tepki çekmişti.

VİCDANLARIN SESİNİ DUYUN KONSERİ İPTAL EDİP TARİHİ HATAYI DÜZELTİN

Bregovic’in soykırım suçlusu Karadzic’e yaklaşımını hatırlatan Gelecek Partili Kani Torun da “Srebrenitsa’nın yıldönümünde bir soykırım savunucusuna konser verdirmek hangi duyarsızlık ürünüdür?” dedi. Boşnak Kadınlar Derneği ‘Hassas günde böylesi bir organizasyon kabul edilemez. Sorumluları tarihi hatayı düzeltmeye davet ediyoruz’ açıklaması yaptı. Oran Açıkhava Sahnesi’ndeki konserin iptal edilmesi için ilgili şirketin de harekete geçmesi gerektiği belirtildi.

SIRP KASABI KADIN ÇOCUK 8 BİN KİŞİYİ KATLETMİŞTİ

11 Temmuz 1995’te Sırp kasabı olarak anılan Ratro Mladiç komutasındaki birlikler, Srebrenica’da 8 binden fazla Boşnağı kadın çocuk demeden katletti. Kanlı katliam, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’daki en büyük soykırım olarak Lahey’de de tescillendi. Mladiç ve emri veren Karadzic dahil birçok kişi yargılanıp soykırım suçundan hüküm giydi. Hâlâ her yıl 11 Temmuz’da kimliği yeni teşhis edilen kurbanlar için cenaze törenleri yapılıyor. Türkiye’de de anma programları düzenleniyor.

1505krt01a-tum.jpg

BİLEREK Mİ YAPIYORSUNUZ?

Avrupa’da yapılan en büyük katliam olan Srebrenitsa’da hayatını kaybeden 8 binden fazla Bosnalı her yıl katliamın yıldönümü olan 11 Temmuz’da anılıyor. Soykırımcı Karadziç’e sempati duyan Goran Bregoviç ise aynı gün Ankara’da konser vermeye hazırlanıyor. Tepkilere neden olan konserin iptal edilmesi sivil toplum kuruluşları çağrı yaparken, üç hafta önce yaşanan Rus Kızıl Ordu skandalı nedeniyle ‘Bilerek mi yapılıyor’ sorusu gündeme geldi.

Kırım Tatarlarının ve Çerkeslerin sürgün yıldönümü olan 18 Mayıs ve 21 Mayıs tarihlerinde Rus Kızıl Ordu Korosu, Bursa ve Antalya’da konser vermeyi planlamış, söz konusu provakatif konserler kamuoyunda büyük tepkiye yol açmıştı. Kamuoyunun vicdanını yaralayan ve sivil toplum örgütleri tarafından ‘tarihi bir aşağılama’ olarak nitelenen konserler, KARAR’ın ısrarla gündeme taşıdığı haberlerin ardından iptal edilmişti. Aradan henüz üç hafta geçmesine rağmen bu kez Srebrenitsa katliamının yıldönümü olan 11 Temmuz’da provakatif bir konser planı patlak verdi.

‘TARİHİ HATAYI DÜZELTMEYE DAVET EDİYORUZ’

Srebrenitsa Soykırımı’nın 29’uncu yıldönümünde savaşta soykırıma destek verdiği bilinen Goran Bregoviç’in Ankara’da konser vermeye hazırlanması ‘Bilerek mi yapılıyor’ tepkilerine yol açtı. Provokasyonun bertaraf edilmesi için harekete geçilmesi çağrıları yapıldı. Zambak Boşnak Kadınlar Derneği yayınladığı kınama mektubunda, “Goran Bregoviç, soykırım suçlusu Karadzic’e olan sempatisi ve muhabbetine röportajlarında gururla yer vermektedir. Hal böyleyken, Srebrenica Soykırımının 29’uncu anma yıldönümü olan 11 Temmuz 2024 tarihinde Ankara oran Açıkhava Sahnesinde Goran Bregoviç’in konserinin düzenleneceği haberini canımız acıyarak öğrenmiş bulunmaktayız. Bosna Hersek ve tüm Boşnaklar için bu hassas ve zor günümüzde böylesi bir organizasyonun gerçekleşmesi kabul edilemez. Türkiye’de herhangi bir resmi ve özel kurumun, kişi ve toplulukların bilerek buna alet olmayacağına, şuursuz bir tarih ve sanatçı eşleşmesi olduğuna, tüm iyi niyetimizle inanmak istiyor, sorumlu kurum ve kişileri kınıyor, bu tarihi hatayı düzeltmeye davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi. Mektubu sosyal medya hesabında yayınlayan Gelecek Partisi Yönetim Kurulu Üyesi ve Diplomat C. Kani Torun ise “Srebrenitsa soykırımının yıldönümünde bir soykırım savunucusuna konser verdirmek hangi akılsızlık ve duyarsızlık ürünüdür? Bu konser iptal edilmelidir. Aynen Çerkez sürgününün yıldönümünde Rus Kızılordu korosunun konseri iptal edildiği gibi” ifadeleriyle konsere tepki gösterdi.

SREBRENİTSA’DA NE OLMUŞTU?

Takvimler 11 Temmuz 1995’i gösterdiğinde dünya, insanlık tarihinin gördüğü en korkunç olaylardan birine tanık oldu. Srebrenitsa’da 8 bin 372 Müslüman Boşnak hunharca katledildi. Bu, II. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da yapılan en büyük katliam olarak hafızalara kazındı.1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı’nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu Srebrenitsa’ya karşı giriştiği ‘Krivaya ‘95 Harekâtı’ esnasında Temmuz 1995’te en az 8 bin 372 Bosnalı, Srebrenitsa kentinde general Ratko Mladiç komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Bosna Sırp ordusu tarafından katledildi. Yaşanan vahşette kadın ve küçük yaşta çocukların da öldürüldüğü, belgelerle kanıtlandı. Birleşmiş Milletler Srebrenitsa’yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına karşın 400 silahlı Hollanda barış gücü askerinin varlığı katliamı önleyemedi. Hollanda’nın Lahey kentindeki Uluslararası Adalet Divanı, 2007’deki kararında, Srebrenitsa ve civarında yaşananları ‘soykırım’ olarak nitelendirdi. Sırp komutan Ratko Mladic, Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından aralarında Srebrenitsa Soykırımının da bulunduğu birçok suçtan müebbet hapse mahkum edildi. Aynı mahkeme, 2016’da sonuca bağladığı davada, ‘Bosna kasabı’ olarak bilinen Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic’e Srebrenitsa soykırımı dahil 10 ayrı suçtan 40 yıl hapis cezası verdi.

15kr07-kupur1.jpg

15kr07-kupur.jpg
Kamuoyunun vicdanını yaralayan ve ‘tarihi bir aşağılama’ olarak nitelenen Kızıl Ordu konserleri, KARAR’ın haberleri ardından iptal edilmişti

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN