Lojmanlarda oturanlara kötü haber: Hepsi tek tek satışa çıkıyor... Yeni talimatla yasaklanacak

Lojmanlarda oturanlara kötü haber: Hepsi tek tek satışa çıkıyor... Yeni talimatla yasaklanacak

Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nin açıklanmasıyla beraber yeni kararların halkı ilgilendiren kısımları ile alakalı olanlar soru işaretlerine yol açtı. Bu kapsamda ele alınan konulardan biri de kamu lojmanları oldu. Ucuzluğu ile bilinen lojmanlara ilişkin yeni bir gelişme yaşandı. İşte konuya ilişkin detaylar…

13 Mayıs tarihinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Tasarruf planı içerisinde yer alan kamu lojmanları ise vatandaşın en merak ettiği konular arasında yer alıyor. Maksimum 975 lira kiranın ödendiği bu lojmanlarla alakalı kararın gözden geçirileceği konuşulurken yeni detaylar ortaya çıktı.

yeni-proje-10.jpg

YENİ HİZMET BİNASI ALIM VE YAPIMI DURDURULACAK

Kamuda Tasarruf Paketi'nin maddelerinden biri olan lojmanlara ilişkin, “3 yıl süreyle yeni hizmet binası alımı ve yapımı durdurulacak. Yeni bina kiralanmayacak. Yeni lojman ve sosyal tesis alımı/yapımı yasaklanacak. Mevcut tesisler ekonomiye kazandırılacak” açıklaması yapılmıştı.

Bu açıklamaların ardından nasıl bir tasarruf sağlanacağı merak edilirken, Ekonomi Gazetesi Ankara muhabiri Besti Karalar, lojmanlara ilişkin masadaki üç seçeneğin bilgilerine ulaştı. Bu kapsamda seçenekler şu şekilde sıralandı.

yeni-proje-11.jpg

İlk seçenek, yargı ve güvenlik mensuplarının yaşadığı lojmanlar dışında kalan tüm lojmanların ek tesisleri ile birlikte ihaleye çıkılarak satılması olurken, ikinci seçenek ise lojmanlarda yaşayan kişilerin rayiç bedel üzerinden evleri satın alma teklifinde bulunması oldu. Öte yandan satın alınmayan evlerin ise kamuda görev yapmayan kişiler tarafından satın alınması söz konusu. Bir başka seçenek ise lojmanda oturanların kiralarını lojmanın bulunduğu bölgeye göre rayiç bedeli belirleyerek artırmak ve maksimum 3 sene oturma şartı koymak oldu.

yeni-proje-12.jpg

LOJMANLARA NE KADAR KİRA ÖDENİYOR?

418 No’lu Milli Emlak Genel Tebliği’ne göre 2024 yılı için 220 metrekarelik bir lojman için bir kamu görevlisinin ödeyeceği kira hesaplaması şöyle yapılıyor:

“120 (lojman büyüklüğü ne kadar olursa olsun 120 metrekare üzerinden hesaplanır) *11,61 = 1.393,2 TL. Bu tutardan %30 indirim yapılmakta olup indirim tutarı ise 1.393,2 * 30/100= 417,96 TL’dir. Ödenecek lojman kira tutarı ise; 1.393,2- 417,96 = 975,24 TL’dir.”

Bu hesaplamanın yanı sıra lojman kira bedeli ne kadar yüksek olursa olsun bir kamu görevlisinin azami ödeme tutarı 975,24 lira olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca 2023 senesinde söz konusu bu tutar 780 lira olarak düzenlenmişti. Lojman kirasının yanında bir de 163,2 lira kapıcı parası alınıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN