Adını kimse bilmiyor, fiyatı altına kafa tutuyor! Doktorlar ilaç diyor, kilosu 5 bin TL’den satılıyor

Adını kimse bilmiyor, fiyatı altına kafa tutuyor! Doktorlar ilaç diyor, kilosu 5 bin TL’den satılıyor

Yüksek dağlarda kendi kendine yetişiyor Batmanlılar bu ürün için ölüp bitiyor. Doktorların ilaç niyetini önerdiği bu bitki fiyatıyla altına kafa tutuyor. Birçok hastalığa iyi geldiği bilinen otun kilogram fiyatı ise 5000 TL'ye satılıyor. İşte tüm detaylar…

Batman'ın Sason ilçesinde dağların yüksek kesimlerinde yetişen zuzubak otu fiyatı ile altına kafa tutuyor. Birçok hastalığa iyi geldiği düşünülen bu bitkinin şifası ilçe halkını ayağa kaldırıyor. Yemeklere baharat olarak eklenen şifalı bitki zuzubak, Mereto ve Zoveser dağlarının eteklerinde yetişiyor. Köyde yaşayan vatandaşlar için önemli bir geçim kaynağı olan zuzubak, 5.000 TL'lik fiyatıyla dudak uçuklatıyor.

TOPLAMASI MEŞAKKATLİ

Yüksek kayalıklardan toplanan zuzubak otu tahtadan yapılan bir huninin içinde kaya tuzu ile birlikte taşlı eziliyor. Ardından baharat olarak yemeklerin içerisine eklenen bitkinin kilosu 2500 TL ile 5000 TL arasında değişen fiyatlarla satışa çıkarılıyor. Zuzubak otu toplayan Muharrem Algan, bu otu toplayabilmek için saatlerce yol yürümek zorunda kaldıklarını belirtiyor.

zuzubak-otu.jpg

Çok yüksek kayalıklarda yetişen botu toplamanın oldukça zor olduğunu belirten Algan, toplarken düşme tehlikesi ile karşı karşıya kaldıklarını vurguladı. Muharrem Algan, “Bu bölgede Mereto Dağı etraflarında yetişiyor. Topladığımız zuzubak otunu ufak ufak keserek ayıkladıktan sonra kaya tuzu ile birlikte huninin içinde ezerek toz haline getiriyoruz.” dedi.

BİRÇOK HASTALIĞA ŞİFA OLUYOR

Bu bitkinin yemeklerde baharat olarak kullanıldığını ifade eden Algan, birçok hastalığa iyi geldiğini söyledi. Bölgede çok tercih edilen bir baharat türü olarak karşımıza çıkan zuzubak otunun şifasına değinen Algan, hem İstanbul'da hem de bölgede talebin yoğun olduğunu belirtti. Ayran, yoğurt salatalık, domates ve benzeri birçok yemeğin içerisinde tüket zuzubak otu bölge halkının da ek gelir kapısı oluyor.

zuzubak-baharat.jpg

Birçok şifa sağlayan zuzubak otu hakkında açıklamada bulunan Sait Boğuş, otun kilosu şu anda 4 ile 5 bin lira arasında sattıklarını söyledi. Adet olarak 100 TL'den satılan bu otun Tuzla öğütülerek baharat olarak kullanıldığını ifade eden Boğuş, kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiğini söyledi. Hacı Aktaş ise, zuzubak otunun çok şifalı olduğu için fiyatının da yüksek olduğunu dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN