Antalya Körfezi'nde 30 adet külçe bulundu! Dünyanın en eski gemisi oradan çıkabilir, didik didik o gemiyi arıyorlar

Antalya Körfezi'nde 30 adet külçe bulundu! Dünyanın en eski gemisi oradan çıkabilir, didik didik o gemiyi arıyorlar

Antalya Körfezi’nde bulunan 30 adet külçe akıllarda soru işaretleri oluşturdu. Edinilen bilgiler kapsamında Antalya Körfezi’nde bir yük gemisinin batmış olabileceği düşünülüyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Der Spiegel’in haberine göre, MÖ 16. yüzyılda Antalya Körfezi'nde bir yük gemisinin batmış olabileceği düşünülüyor. Araştırmacılar bunun kanıtını bulduklarına inanırken geminin kendisine ait herhangi bir kalıntıya rastlanılmadı. Nicolaus Copernicus Üniversitesi'nden bir ekibin ileri sürdüğü bu iddialar kapsamında Kıbrıs’tan bakır taşıyan bir geminin battığı düşünülüyor.

yeni-proje-22-001.jpg

BRONZ ÇAĞI’NDA KALMIŞ OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR

Araştırmayı yürüten Andrzej Pydyn, Şubat ayında yaptığı basın açıklamasında, gemiye dair tek ipucunun o dönemden kaldığı düşünülen bir bakır külçesi olduğunu bildirdi. Paslanmış demir yapı ya da ahşap iskelet olmamasından dolayı enkazın kendisi bulunamadı lakin Akdeniz’deki bakır kalıntıların bronz çağından kalma bir gemi enkazı kanıtı olabileceği düşünülüyor.

Tüm bunların yanı sıra bakırın Denizli dibinde bulunma şekli geminin ani ve trajik bir şekilde bakmış olabileceği düşüncelerine akıllara getiriyor. Bu keşif, bölgedeki denizcilik tarihine ve ticaretin geçmişine ışık tutabilir. Ayrıca, geminin kalıntıları arkeologlar için önemli bir araştırma fırsatı sunabilir.

yeni-proje-23-001.jpg

30 ADET BAKIR KÜLÇESİ ELE GEÇİRİLDİ

Uzmanlar şimdiye kadar 30 adet bakır külçesi ele geçirdiklerini belirtirken bunları “oksit külçeleri” olarak isimlendirdi. Bu kültürlerden bir tanesi 20 kg ağırlığında gelirken uzmanlar söz konusu bu parçaların geminin bir kayaya çarptıktan sonra hızla battığını gösterdiğini ifade ediyorlar.

Konuya ilişkin daha detaylı bilgiler elde edebilmek için külçeleri in şekli daha yakından analiz ediliyor. Yıllar içinde değişim gösterdikleri için yaşlarını belirlemek amacıyla kullanılabileceği düşünülüyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Pydyn, "Tipolojik olarak külçeler bilinen en eski külçeler arasında yer alıyor" diyerek, "Aslında Geç Bronz Çağı'ndan Orta Bronz Çağı'na doğru yol alıyoruz” sözlerini ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN