8 metre derinliğinde 2,5 kilometre uzunluğunda: Konya'da korkutan görüntü

Konya'nın Çumra ilçesinde, kuraklık ve yer altı sularının çekilmesi sonucunda ortaya çıkan yüzey yarıkları bölgedeki yerleşim yerlerini tehdit ediyor. Adakale Mahallesi'nde bulunan Hotamış Gölü havzasında, üç yıl önce başlayan yarıkların oluşumu hala devam ediyor. Yer altı su seviyesinin düşmesiyle meydana gelen zemin çökmeleri, 8 metreye kadar derinlikte yüzey deformasyonlarına yol açıyor. Kuraklıkla birlikte ovada sıkça görülen bu yarıklar, bölgedeki insanları tedirgin ediyor.

Konya’nın Çumra ilçesinde kuraklık ve yer altı sularının çekilmesine bağlı olarak, ilk tespitlerde derinliği 8 metreyi bulan, 2,5 kilometre uzunluğunda yüzey yarığı oluştu.

Muhtar Etem Kutlu, yüzey yarıklarını özellikle hayvan otlatan çobanların fark ettiğini belirtti. Son haftalarda yaşanan yağışların etkisiyle birlikte yarıkların daha belirgin hale geldiğini ifade eden Kutlu, yetkililere bilgi verdiklerini ve incelemelerin yapıldığını dile getirdi.

Kutlu, yarıkların bazı bölgelerinin 7-8 metre derinliğe kadar ulaştığını ve köy için ciddi bir tehlike oluşturduğunu vurguladı.

4gsd4gsd4.jpg

'YENİ YARIKLAR DAHA UZUN VE DERİN'

Daha önce benzer durumlar yaşandığını ve yarıkların çoğunun dozerlerle doldurulduğunu ancak şimdi tekrar ortaya çıktığını belirten Kutlu, yeni yarıkların daha uzun ve derin olduğunu da ekledi.

Mahalle sakinlerinden Saffet Danalı ise yarıkların büyük bir endişe kaynağı olduğunu belirterek, Karapınar'da 30-40 kilometre uzaklıkta obrukların oluştuğunu ve burada da benzer yarıkların bulunduğunu söyledi. Bu durumun oldukça ürkütücü olduğunu ifade etti ve köylüler olarak endişelerinin büyük olduğunu dile getirdi.

85sd8s.jpg

'DERİNLİKLERİ 8-9 METREYE ULAŞABİLİYOR'

Konya Teknik Üniversitesi Obruk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık ise yarıkların oluşumunun kuraklığa bağlı hızlandığını anlattı.

Yarıkların yer altı sularının çekilmesiyle ilişkilendirildiğini aktaran Arık, şunları kaydetti:

"Yarıklar, suların çekilmesiyle malzemenin suyunu kaybetmesi ve sıkışarak hacminin azalması, böylece oradaki fazla sıkışanla az sıkışan arasında kırık meydana gelmesi durumu. Bu obruk kadar çok geniş alanlara yayılmaz. Havza kenarlarında alttaki morfolojik olarak farklı nitelikte birimlerin olduğu yerlerde meydana gelebiliyor. Derinlikleri 8-9 metreye, bazen genişliği 5-6 metreye ulaşabiliyor. Uzunlukları kilometrelerce takip edilebiliyor.

Bir gün aniden meydana gelirse tedirginlik oluşturur ya da panik oluşturur. Genellikle belirti verdiği için önceden tedbir alma imkanı var. Havzada kuraklık ve aşırı su talebi arttıkça devam eder. Havzada artık çok görülmeye başlandı. Adakale'de eskiden de vardı. Kuraklık devam ettiği sürece bunlar bu manzara oluşmaya devam edecek."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN