1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı mesajları, şiirleri ve sözleri 2020 | Kabotaj bayramı neden kutlanır?

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı mesajları, şiirleri ve sözleri 2020 | Kabotaj bayramı neden kutlanır?

Denizcilik ve Kabotaj bayramı mesajları, şiirleri ve sözleri 2020 yılında temmuz ayına girmemizle birlikte yoğun bir şekilde araştırılır. Osmanlı’nın yabancı ülke gemilerine tanıdığı kabotaj ayrıcalığın Lozan Barış Antlaşmasıyla kaldırılmasının ardından 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu, o yıllardan bu günlere kadar kutlanır. Her 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı mesajları, şiirleri ve sözleri sosyal mecralarda paylaşılır.

Fransız kökenli olan Kabotaj, 16. Yüzyılda Fransızların kıyısal seyre sınırlama getirerek Fransız limanları arasındaki ticaret hakkını yalnızca kendi gemileriyle sınırlı tutmalarından geliyor. Bir halkın, denizini, her türlü faaliyetler için kendi kullanması anlamına gelen Kabotaj, Türkiye’de her 1 Temmuz’da kutlanır. Bu dönemlerde 1 Temmuz Kabotaj Bayramı mesajları, sözleri ise yoğunlukla araştırılır.

KABOTAJ NEDİR?

Kabotaj, bir devletin kendi limanlarına deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalık olarak tanımlanır. Bu ayrıcalıktan sadece yurttaşlarının faydalanması, millî ekonomiye önemli bir fayda sağlayacağından dolayı, devletler yabancı bandıralı gemilere kabotaj yasağı koyma yoluna gitmişti.

TÜRKİYE’DE KABOTAJIN TARİHİ

Osmanlı Devleti'nin kapitülasyonlar kapsamında yabancı ülke gemilerine tanıdığı kabotaj ayrıcalığı Lozan Barış Antlaşması'yla 1923’te kaldırılıp, 20 Nisan 1926’da kabul edilmişti. Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe girerken, bu yasaya göre; göllerde, akarsularda, Marmara denizi ile boğazlarda, bütün kara sularında ve bunlar içinde kalan liman, körfez, koy ve benzeri yerlerde, yelken, makine ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk halkına verildi.

Öte yandan; kılavuzluk, dalgıçlık, çarkçılık, kaptanlık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk vatandaşları tarafından yerine getirilebileceği bildirildi. Yabancı gemilerin sadece Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi.

KABOTAJIN KELİME KÖKENİ

Kabotaj, Fransızca kökenli bir kelimedir. Fransızlar için kıyılar o denli önemli idi ki sahil boyunca yapılan kıyısal gemi seyrini anlatmak için “caboter” fiilini ürettiler. Bu fiilden sahil boyunca yapılan gemi seyrini anlatan “Cabotage” kelimesi (isim) türedi. 16. Yüzyılda Fransızlar, kıyısal seyre sınırlama getirerek Fransız limanları arasında ticaret hakkını sadece kendi gemileri ile sınırlı tuttular. Bu tür ticaret yapma hakkının adını da “Kabotaj Hakkı” olarak koydular.

Diğer ülkeler de Kabotaj kelimesini alarak ticaret hakları anlamında kullandı ve bu fikre iç sularda yapılan ticareti de eklediler. Daha sonra İngilizler bu kelimeyi kendi hava limanları arasında yapılan uçak seferleri için de kullanmaya başladılar. Bir devletin, kendi limanları arasında deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalığa kabotaj adı verilir. Bu ayrıcalıktan yalnızca yurttaşlarının yararlanması, millî ekonomiye önemli bir katkı sağlayacağından, devletler yabancı bandıralı gemilere kabotaj yasağı koyma yoluna gitmişlerdir. Bazı uluslararası sözleşmelerde de kabotaj yasağı koyma yetkisine ilişkin hükümler yer alır.

KABOTAJ BAYRAMI MESAJLARI VE SÖZLERİ

Türk Denizlerinde Türk’ün Egemen Olmasının Bayramı Olan 1 Temmuz Kabotaj Bayramınız Kutlu Olsun.

Üç tarafı denizlerle çevrili güzel ülkemizin 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 93. yılı kutlu olsun

Kabotaj Bayramı kutlu olsun Denizlerimizde özgürce bayrak açan Donanmamızın leventlerine selam olsun

Denizlerimizin millileştiği, karasularımızın bağımsızlığını ilan ettiği günün yıl dönümünde Kabotaj Bayramı kutlu olsun.

Unutulmaya yüz tutmuş Kabotaj bayramınızı kutlarım.

Kabotaj ( bir devletin denizlerinde egemen olması) Bayramınızı kutlarım.

Türkiye’nin, kendi kara sularında egemenlik ve bağımsızlığını ilan ettiği Kabotaj Bayramı kutlu olsun

Cumhuriyetimizin Önemli Kazanımlarından 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Kutlu Olsun

Denizcilik sektörünün gelişmesinde emeği geçenler ile tüm denizcilerimizin Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.

Kabotaj Kanunu ile kendi karasularımızda egemenlik ve bağımsızlığımızın ilanı olan, 1 Temmuz Kabotaj ve Denizcilik Bayramı’mız kutlu olsun.

1926’da kabul edilerek yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Milli Mücadele’nin sonrasında kazanılan bağımsızlık ve hâkimiyetin yıl dönümünü kutluyorum
Karasularımızın bağımsızlığının ve egemenliğinin tescillendiği Kabotaj Yasası’nın kabulü olan Kabotaj Bayramı kutlu olsun

Atamızın öncülüğünde 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu “Mavi Vatan”ımızın güvencesidir. Nice yıllara

Yerli ve milli gemilerimizle denizlerdeyiz. Kabotaj Bayramı kutlu olsun. Bu vesileyle bütün denizci şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum

Temiz denizlerde güvenli denizcilik için, tüm kamu ve özel kuruluşların üzerlerine düşen sorumluluktan kaçınmayacağına olan inancımla, Kabotaj ve Denizcilik Bayramınızı büyük bir onur ve gururla kutlarım.

Ülkemizin, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile kendi kara sularında egemenlik ve bağımsızlığını ilan etmiş olması münasebetiyle, 1 Temmuz tarihini “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” olarak kutlamaktayız. Bu duygu ve düşüncelerle, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyor, bütün denizcilerimize başarılar diliyorum

Türkiye Cumhuriyeti anayasasının 43 üncü maddesinde ‘’ Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.’’ denmektedir. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 93. yıl dönümünü kutluyorum.

Bir dalgadan bir damla çıkarmak kolaydır, biz bir damladan bir deniz çıkarmalıyız. Yüreği denizden geçen tüm vatandaşlarımızın Kabotaj Bayramını gönülden kutlarım.

Denizcilikte istediğimiz seviyelere ulaşmak temennisiyle, tüm denizcilik camiasının ve halkımızın “1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyor, saygılarımı sunuyorum.

Büyük Önderimiz Atatürk’ün “Denizciliği, Türk’ün büyük milli ülküsü olarak benimsemeli ve az zamanda başarmalıyız” sözünü rehberliğinde Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Yıldönümünü kutluyorum.

Türk denizciliğinin dönüm noktası olan, ulaşımdan taşımacılığa, turizmden balıkçılığa üç tarafı kıymetli denizlerle çevrili ülkemizin ekonomisine katkı sağlayan ve denizcilik sektöründe ilerlemenin önünü açan Kabotaj Kanunu’nun yıl dönümünü kutluyor, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda tüm denizcilik camiasını sevgi ve saygı ile selamlıyorum.

Çaka Bey, Turgut Reis, Piri Reis, Oruç Reis, Barbaros Hayreddin Paşa, Kılıç Ali Paşa, Seydi Ali Reis gibi büyük denizcilerimiz ile deniz savaşlarında veya kazalarında hayatını kaybeden bütün şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, başta denizcilerimiz olmak üzere bütün halkımızın Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyorum

1 Temmuz 1926 tarihinde kabul edilen Kabotaj Kanunu, Türkiye’nin karasularında egemenlik ve bağımsızlığını ilan ettiği, denizciliğimizin güçlenerek, ülkemizin ekonomik alandaki kalkınmasına çok önemli katkılarda bulunmaya başladığı tarihi bir gündür. Bu vesileyle kara sularımızda deniz taşımacılığı ve ticaret haklarının yabancıların kontrolünden kurtuluşunun yıl dönümü tüm denizcilerimize kutlu olsun.

Kurtuluş Savaşının denizlerdeki zaferi olan ve 19 Nisan 1926 tarihinde TBMM de kabul edilmiş ve 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren, 1.İzmir İktisat Kongresinde kabotaj hakkı kararını alan başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere emeği geçen tüm vatan sevdalılarına şükranlarımızı sunuyor, Kabotaj Bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum

Kabotaj hakkı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin elde ettiği uluslararası önemli bir başarıdır. Bugün Türk denizcisinin rotasının, çağdaş ve müreffeh Türkiye idealine erişim rotası olduğunu takdirle izliyoruz. İnanıyoruz ki hiçbir rüzgar, hiçbir fırtına Türk denizcisini bu rotasından saptıramayacaktır. Kalbi, aklı ve ruhu aydınlık Türk denizcisi bu bilinçle her geçen gün daha da güçlenerek Türk Bayrağını, Dünyanın denizlerinde sonsuza dek şerefle dalgalandıracaktır. Bu duygularla Kabotaj Bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum

Kurtuluş Savaşı sonrası denizlerdeki hâkimiyetimizin tasdiki niteliğindeki Kabotaj Kanunu, 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe girerek denizlerimizde yabancı ülkeler tarafından kullanılan imkân ve zenginliklerimizin ülkemiz tarafından kullanılması sağlanmış, bu yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte yabancı devletlerin denizlerimizdeki ticari hâkimiyeti son bulmuştur. Bu duygu ve düşüncelerle Kabotaj Bayramınız Kutlu Olsun Denizcilik alanında tarihi başarılara sahip milletimizin, gemi inşası, deniz taşımacılığı, limanların modernize edilmesi ve büyütülmesi konusunda zorunluluğu vardır. Bir devletin kendi limanlarına deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalıklar manasına gelen kabotaj, 1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe giren yasa ile ekonomimizin en önemli kazanımlarından birisi olmuştur. Bu duygu ve düşüncelerle Kabotaj Bayramınız Kutlu Olsun

Emniyetin geçen sene paylaştığı Kabotaj Bayramı mesajı:

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN