2020 YKS tercih kılavuzu yayınlandı! YKS güncel tercih kılavuzu ve üniversite kontenjan sayıları

2020 YKS tercih kılavuzu yayınlandı! YKS güncel tercih kılavuzu ve üniversite kontenjan sayıları

YKS üniversite tercih kılavuzu ÖSYM'nin sitesinde yayınlandı. Daha önce ön bilgilendirme amacıyla paylaşılan kılavuz, güncellenmiş haliyle nihai olarak erişime açıldı. Tercih dönemi tarihlerini de açıklayan ÖSYM, 2020-21 eğitim sezonunda üniversitelerin güncel kontenjan sayılarına kılavuzda yer verdi. Tercih dönemi için kolları sıvayan öğrenciler, üniversite tercih kılavuzunu Excel olarak cihazlarına indirerek inceleyebilir. İşte, 'YKS üniversite tercih kılavuzu 2020'...

'YKS tercih kılavuzu yayımlandı mı?', '2020 YKS üniversite tercih kılavuzu nasıl indirilir?', 'Üniversitelerin kontenjan sayıları belli oldu mu?' sorularının yanıtlarına sayfamızda yer verdik. Üniversite tercihi için kolları sıvayan öğrencilerin beklediği haber ÖSYM'den geldi. 2020 YKS üniversite tercih kılavuzu nihayet yayımlandı. Adaylar, güncellenen üniversitelerin kontenjan sayılarını Excel olarak indirilebilen kılavuzdan öğrenebilecek. İşte, tercih kılavuzuna göre güncel '4 yıllık ve 2 yıllık üniversite kontenjan sayıları'...

2020 YKS TERCİH KILAVUZU YAYINLANDI

YKS üniversite tercih kılavuzunu, www.osym.gov.tr internet adresinden PDF ve Excel dosyası olarak cihazınıza indirebilirsiniz.

YKS TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN

TABLO 3 İÇİN TIKLAYIN

TABLO 4 İÇİN TIKLAYIN

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih işlemlerinin 6 Ağustos 2020 Perşembe günü başlayacağını duyurdu.

Açıklamada, "2020-YKS tercih işlemleri, 06 Ağustos 2020 tarihinde başlayacaktır. Adaylar tercihlerini, 06-14 Ağustos 2020 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre ÖSYM'nin ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. Tercih işlemleri, 14 Ağustos 2020 tarihinde saat 23.59'da sona erecektir" denildi.

TERCİH İŞLEMLERİ ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILACAK

Adaylar, 'YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'na ÖSYM'nin internet sitesindeki bağlantıdan erişebilecek.

Tercih yapacak adayların kılavuzu dikkatle incelemeleri ve tercihlerini bu kılavuz bilgilerine göre yapmaları gerektiği belirtilerek, "Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları bölümü mutlaka okunmalı, bu koşul ve açıklamalar dikkatle incelendikten sonra tercihler sonlandırılmalıdır. Adaylar, ÖSYM’nin ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacaklardır. Tercih işlemi, ekrandaki uyarılara göre sonlandırılmalıdır. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacaktır. ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacaktır" bilgisi paylaşıldı.

ÖSYM ayrıca, adayların kendilerine özel kişisel bilgi niteliğindeki TC kimlik numaralarını ve ÖSYM aday işlemleri şifrelerini özenle korumalarını ve hiçbir kimseyle paylaşmamalarını isterken, böyle bir paylaşımdan doğacak mağduriyetlerden adayın kendisinin sorumlu olacağını hatırlattı.

2020 YKS TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

TYT, AYT ve YDT sınavlarıyla 4 yıllık (lisans) ve 2 yıllık (önlisans) programlara yerleşecek adayların üniversite tercihleri, 6 Ağustos 2020 Perşembe günü başlayacak ve 14 Ağustos 2020 Cuma günü saat 23.59'da sona erecek. Tercih işlemleri ais.osym.gov.tr adresinden yapılabilecek.

ÖSYM Başkanı Halis Aygün, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "2020-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu bugün yayımlayacağız. 2020-YKS tercihleri 6 Ağustos tarihinde başlayacaktır. Adaylarımız tercihlerini 6-14 Ağustos tarihleri arasında 'ais.osym.gov.tr'den yapacaklardır. Adaylarımıza hayırlı olmasını dilerim" dedi.

Adaylar tercihlerini, TC kimlik numarası ve şifre ile tercih süresi içinde ÖSYM'nin ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapacaklar ve tercihlerini, internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayabilecek. Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulamayacak (posta, fax, elektronik posta vb.). ÖSYM merkezine posta vb. yollarla gönderilen tercih listeleri işleme alınmayacak ve cevaplandırılmayacak. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler geçerli olacak.

YKS SINAV SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR?

ÖSYM, YKS (TYT-AYT-YDT) sınav sonuçları 27 Temmuz 2020 Pazartesi günü açıkladı.

Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. Adaylar sınav sonuçlarını, TC kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin sonuc.osym.gov.tr internet adresinden veya mobil uygulamasından öğrenebilir. İnternet sayfasındaki duyuruların, adaylara tebliğ hükmünde olduğunu hatırlatalım.

2020 YKS SINAV SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

YKS (TYT-AYT-YDT) BARAJ PUANI 2020

Bu yıl ile sınırlı kalmak şartıyla baraj puanı;

* Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) 150,
* Alan Yeterlilik Testi'nde (AYT) 170,
* Yabancı Dil Testi'nde (YDT) 170 olarak belirlendi.

SINAV SONUÇLARI NASIL KULLANILACAK?

TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylar, önlisans (2 yıllık) üniversite programlarını tercih edebilecek. Bu adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanlarında 170'i geçemeyen veya AYT-YDT sınavlarına girmeyenlerin, lisans (4 yıllık) üniversite programlarını tercih etme hakları yoktur.

TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 170 ve üzeri olanlar, lisans (4 yıllık) üniversite programlarını tercih edebilecek.

Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanının 150 ve üzeri (Engelli öğrencilerde 100 ve üzeri puan) olması gerekmektedir.

ÜNİVERSİTELERİN KONTENJAN SAYILARI 2020

Ülkenin ihtiyacı, istihdam imkanları, yükseköğretim kurumlarının kapasitesi, öğrenci temayülleri ve yükseköğretimde niteliği artırma önceliği gibi dikkate alınan çok sayıda parametreler doğrultusunda, önlisans ve lisans düzeyinde örgün öğretim programları için geçen yıl 834 bin 509 kontenjan belirlenmişti.

Bu yıl ise örgün programlar ve uzaktan eğitim dahil olmak üzere önlisansta 370 bin 769, lisansta 447 bin 316, özel yetenekte 27 bin 824 olmak üzere toplamda 845 bin 909 kontenjan olacak.

Örgün programlarda ise önlisansta 362 bin 313, lisansta 445 bin 246, özel yetenekte 27 bin 824 olmak üzere toplamda 835 bin 383 kontenjan bulunacak.

2020 YKS örgün programlarda, devlet üniversitelerinde 282 bin 402 önlisans, 345 bin 997 lisans, 23 bin 486 özel yetenek olmak üzere toplam 651 bin 885 kontenjan ayrıldı.

Vakıf üniversitelerinde 76 bin 268 ön lisans, 87 bin 838 lisans, 4 bin 44 özel yetenek olmak üzere toplam 168 bin 150, KKTC ve diğer üniversitelerde 3 bin 643 ön lisans, 11 bin 211 lisans, 294 özel yetenek olmak üzere toplam 15 bin 148 kontenjan verildi.

Devlet üniversitelerinde örgün programların kontenjanları geçen seneye göre aynı düzeyde kalırken vakıf üniversitelerinde kontenjanlar kayda değer bir oranda arttı.

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTELERİ KONTENJANLARI

Açıköğretim fakültelerine ise bu yıl 151 bin 350 kontenjan verildi. 2019 yılındaki açıköğretim kontenjanları 172 bin 125, 2018 yılında ise 193 bin 250 idi. YÖK'ün açık öğretim programlarında tedrici bir şekilde azaltmaya gittiği görüldü.

Yeni YÖK konseptiyle, açıköğretim kontenjanlarında da örgünde olduğu gibi yeni bir planlamaya geçildi. Bunda istihdam ve taleplerin dikkate alınması kadar YÖK'ün açıköğretim ile ilgili başlattığı ve son 4 senedir sürdürülen nitelik artırıcı politikası da rol oynadı.

Geçen sene kamuoyuna beyan edildiği gibi her yıl açıköğretimin özünde olan hayat boyu öğrenme fonksiyonu daha fazla belirgin hale getirilecek ve açıköğretim programlarıyla ilgili son yıllarda artan olumlu algı daha da üst düzeye çıkarılacak.

Açıköğretim kontenjanları dahil olmak üzere tüm kontenjanların toplamı 997 bin 259 oldu.

YKS SINAV SORU-CEVAP KAĞITLARI ERİŞİME AÇILDI

YKS PUANI NASIL HESAPLANIR?

ÜNİVERSİTELERİN TABAN PUANLARI 2020 NASIL ÖĞRENİLİR?

YKS 2020'YE KAÇ KİŞİ GİRDİ?

ÖSYM AİS FOTOĞRAFI NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

ÖSYM ADAY İŞLEMLER SAYFASI İÇİN TIKLAYIN

ÖSYM 2020 SINAV TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN