24 Ekim Dünya Polio Günü nedir?

24 Ekim Dünya Polio Günü nedir?

24 Ekim Dünya Çocuk Felci Günü, on yıldan uzun bir süre önce Uluslararası Rotary tarafından çocuk felcine karşı bir aşı geliştiren ilk ekibi yöneten Jonas Salk'ın doğumunu anmak için her 24 Ekim’de ‘Dünya Polio Günü’ kutlanır.

Bu etkisiz hâle getirilmiş çocuk felci aşısının kullanımı ve daha sonra Albert Sabin tarafından geliştirilen oral poliovirüsün yaygın kullanımı, 1988'de Küresel Polio Yok Etme Girişimi'nin (GPEI) kurulmasına yol açtı. 2013’ten itibaren, GPEI dünya çapında çocuk felcini yüzde 99 oranında azaltmıştı.

24 EKİM DÜNYA POLİO GÜNÜ NEDİR?

Çocuk felci yani polio, sakat bırakan ve potansiyel olarak ölümcül bir bulaşıcı hastalıktır. Tedavisi yok, ancak güvenli ve etkili aşılar var. Polio, aşılama yoluyla önlenebilir. Birçok kez uygulanan polio aşısı, neredeyse her zaman bir çocuğu ömür boyu korur. Bu nedenle, polioyu ortadan kaldırma stratejisi, bulaşma durana ve dünya çocuk felcinden arınana kadar her çocuğu aşılayarak enfeksiyonu önlemeye dayanmaktadır.

24 Ekim Dünya Çocuk Felci Günü, ilk ekibi çocuk felcine (Polio) karşı bir aşı geliştirmeye yönlendiren Jonas Salk'ın doğduğu günü anmak için Rotary International tarafından kuruldu. Her yıl Uluslararası Rotary, Dünya Sağlık Örgütü ve Küresel Çocuk Felcini Yok Etme Girişimi'nin diğer ortakları, dünyayı çocuk felcinin yok edilmesine daha da yaklaştıran kişi ve kuruluşları kutlamak ve geri kalan zorlukları vurgulamak için Dünya Polio Günü'nü kutluyor.

Bağımsız Küresel Poliomiyelit Eradikasyon Sertifikasyonu Komisyonu (GCC), vahşi poliovirüs tip 3'ün küresel olarak ortadan kaldırılacağını ilan etti. Bu, dünyayı tüm poliovirüs türlerinden kurtarma ve hiçbir çocuğun bir daha hiçbir yerde herhangi bir poliovirüs tarafından felç edilmemesini sağlamaya yönelik küresel çabada önemli bir kilometre taşıdır.

“Bu başarı, dünyayı sakat bırakan hastalıktan kurtarmaya yönelik bir başka dev adımdır. DSÖ Avrupa Bölgesi, 2002'de çocuk felcinden arınmış ilan edildiğinden bu yana buna büyük katkı sağlamıştır ” açıklamasında bulunan DSÖ Avrupa Sağlık Acil Durumları ve Bulaşıcı Hastalıklar Direktörü Dr. Nedret Emiroğlu, “Ancak, ilerlemeye rağmen, dünya çapında hala yapılacak çok şey var. Çocuk felci aşısı olan her son çocuğa ulaşmak, rutin aşılamayı ve gözetimi güçlendirmek ve poliovirüslerin güvenli bir şekilde kontrol altına alınmasını sağlamak için çalışmaya devam etmek, çocuk felcini uzak tutmak ve elde edilen kazanımları korumak için anahtar olacaktır. “ ifadelerini kullandı.

Vahşi poliovirüs tip 3, 2012'den beri dünyanın hiçbir yerinde tespit edilmemiştir. Yabani poliovirüsün 3 serotipinden tip 2'nin, 1999'da Hindistan'da tespit edilen son virüsle birlikte Eylül 2015'te ortadan kaldırıldığı ilan edildi.

24-ekim-dunya-polio-gunu-nedir.jpg

AB BÖLGESİNDE DURUM

Avrupa Bölgesinin çocuk felcinden arınmış durumu, her yıl bağımsız Avrupa Poliomiyelit Eradikasyon Sertifikasyonu için Bölge Komisyonu (RCC) tarafından gözden geçirilir. RCC 2019 toplantısında, Bölgenin çocuk felcinden arınmış statüsünü koruduğunu açıkladı, ancak bazı ülkelerde yetersiz aşılama kapsamı ve / veya yetersiz hastalık sürveyansı endişesiyle dikkat çekti. Özellikle, RCC, virüsün ithal edilmesi veya ortaya çıkması durumunda poliovirüsün olası yayılması için 3 ülkenin yüksek risk altında olduğunu (Bosna Hersek, Romanya ve Ukrayna) ve 22 ülkenin orta derecede risk altında olduğunu kabul etti. DSÖ, aşılama boşluklarını belirlemek ve kapatmak ve hastalık sürveyansını güçlendirmek için bu ülkelerle birlikte çalışmaktadır.

Küresel eradikasyon yaklaşırken, Bölge için ek bir odak noktası, şu anda araştırma ve aşı üretim tesislerinde tutulan poliovirüslerin güvenli bir şekilde sınırlandırılması veya yok edilmesidir. Hiçbir poliovirüsün küresel eradikasyondan sonra yeniden ortaya çıkmamasını sağlamak için, gelecekte aşı üretimi veya kritik araştırma amaçları için poliovirüs numunelerini saklamayı planlayan Üye Devletler, bir poliovirüs temel tesisinin (PEF) sertifikasyonu için başvurmalı ve bir Ulusal Otorite kurmalıdır. Muhafaza için. 20 Eylül 2019 itibarıyla, Avrupa Bölgesi'ndeki 11 Üye Devlet, 1 veya daha fazla PEF'in sertifikasyonu için başvurma niyetlerini belirtmişlerdir.

Poliovirüsler sınır tanımıyor ve salgınları önleme çalışmaları da burada bitemez. 2017'de Suriye'de tespit edilen, aşı kaynaklı tip 2, dolaşan aşı kaynaklı bir poliovirüs salgınının Aralık 2018'de sona erdiği ilan edildi. Bununla birlikte, ülke yeniden enfeksiyona karşı savunmasız olmaya devam ediyor.

DSÖ, Gaziantep'teki ofisi aracılığıyla Suriye'nin kuzeybatısındaki rutin aşılamaya erişimi artırmaya yardımcı oluyor. Aşılama hizmetleri, tahmini toplam 4 milyon nüfuslu 127 ekip tarafından sağlanmaktadır. 2019'da şu ana kadar DSÖ, 4 yeni rutin aşılama merkezi kurdu (toplam sayı 99'a ulaştı). Buna ek olarak, Suriye'nin kuzeybatısındaki 5 yaşın altındaki tüm çocukları hedefleyen 2 ek çocuk felci aşılama kampanyası. Çocuk felci aşısının 1,5 milyonun üzerinde dozu, 3 binden fazla DSÖ eğitimli sağlık çalışanı tarafından uygulanmıştır. Aralık 2019'da 800 binden fazla çocuğa ulaşmayı hedefleyen ek bir kampanya planlanıyor. Herhangi bir vakayı veya salgını tespit etmek için gözetim mevcut ve kuzeybatı Suriye'de iyi işliyor.
 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN