Başvurular başladı: 27 Mayıs darbesi mağdurlarına tazminat ödenecek

Başvurular başladı: 27 Mayıs darbesi mağdurlarına tazminat ödenecek

27 Mayıs 1960 Askeri Darbe Mağdurlarının Zararlarının Tazmini Amacıyla Kurulan Komisyon, başvuru kabul etmeye başladı. Zararlarının Hazine tarafından karşılanmasını isteyenler veya mirasçıları, komisyona başvuru yapabiliyor.

27 Mayıs 1960 Askeri Darbe Mağdurlarının Zararlarının Tazmini Amacıyla Kurulan Komisyon, başvuru kabul etmeye başladı. 

Komisyon çalışmaları hakkında bilgi veren Adalet Bakan Yardımcısı ve Komisyon Başkanı Zekeriya Birkan "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce 7248 sayılı Kanun'la 27 Mayıs darbesinin hala devam eden neticelerinin ve hukuk dünyasında varlığını koruyan kanun ve kararların ortadan kaldırılması sağlanmıştır. Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde milletçe Yassıada'dan demokrasi ve özgürlüklere gidilen yolda atılan ödevin önemli adımlarından biri de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce kabul edilen bu kanundur.

Bu kanun, 13 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmış ve 27 Mayıs 1960 darbe mağdurlarının zararlarının tazmini amacıyla komisyon kurulmuştur. Malumunuz olduğu üzere de dün Resmi Gazete'de komisyonumuzun çalışma, usul ve esasları yayımlanmıştır. Bugünden itibaren de başvuruları almaya başladık" diye konuştu. 

KOMİSYON ÜYELERİ ŞÖYLE: 
 

Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan
 

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal
 

Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürü Günay Albayrak
 

Hazine ve Maliye Bakanlığı Başhukuk Müşaviri ve Muhakemat Genel Müdürü Hakan Güzel
 

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Şefik Aygöl
 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürü Tufan Büyükuzun
 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı

BAŞVURU NASIL GERÇEKLEŞECEK?

*Yüksek Soruşturma Kurulu ile Yüksek Adalet Divanı'nın haklarında soruşturma ve kovuşturma yürütülenlerden, maddi ve manevi zararlarının Hazine tarafından karşılanmasını isteyenler veya mirasçıları, komisyona başvuru yapabiliyor.

*Başvurular, doğrudan komisyona veya valiliklerin il yazı işleri müdürlüklerine yapılabilecek. Başvuru formu ve eklerinin verildiği tarih, başvuru tarihi olarak kabul edilecek.

*Başvurular için herhangi bir ad altında ücret talep edilemeyecek. Başvuruların valiliklerin il yazı işleri müdürlüğüne yapılması durumunda, valilikler başvuru evrakını gecikmeksizin komisyona gönderecek.

*Komisyon, komisyon başkanının çağrısı üzerine en az 5 üyenin katılımıyla toplanacak ve üye tam sayısının salt çoğunluğuyla karar alacak.

*Başvuran, komisyon kararına karşı kararın tebliğini izleyen tarihten itibaren 15 gün içinde bir defaya mahsus olmak üzere vereceği dilekçeyle doğrudan veya valiliklerin il yazı işleri müdürlüğü aracılığıyla komisyona itiraz edebilecek. 

*İtiraz hakkında verilen kararın tebliği üzerine başvuran, ilk derece mahkemesi sıfatıyla Danıştayda dava açabilecek.

*Komisyona başvuru süresi usul ve esasların Resmi Gazete'de yayımlanmasını izleyen günden itibaren 3 ay olarak belirtildi. Başvuru süresinin son gününün resmi tatil gününe rastlaması halinde süre, tatili takip eden ilk iş gününün çalışma saati sonunda bitecek.

Süre dolduktan sonra yapılan başvurular kabul edilmeyecek.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN