30 Ekim Cuma tatil mi? Karar verildi

30 Ekim Cuma tatil mi? Karar verildi

29 Ekim’in Perşembe gününe denk gelmesi ve hafta sonunun arasında da 30 Ekim Cuma gününün bulunmasından dolayı 30 Ekim Cuma’nın tatil yapılıp yapılmayacağı tartışılmaya başlandı. 28 Ekim yarım gün, 29 Ekim de tam gün tatil ilan edildi.

Atatürk’ün Cumhuriyet’i kurmasıyla 1923’ten beri kutlanan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda birçok kurum ve kuruluş resmî tatil dolayısıyla kapalı oluyor. Hafta sonuna 2 gün kala resmî tatilin araya girmesiyle özellikle devlet kurumlarında ve bankalarda çalışanlar, 30 Ekim Cuma gününün de tatil edilmesini istedi.

30 EKİM CUMA TATİL Mİ?

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla 28 Ekim Çarşamba yarım gün, 29 Ekim Perşembe de tam gün tatil edildi. Hafta sonuyla birleştirilmesi beklenen 30 Ekim Cuma günü tatil değil. Yine bankalar, devlet memurları ve birçok özel şirket, 30 Ekim Cuma günü iş başı yapacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 29 Ekim 1923 yılında Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her sene 29 Ekim günü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) ve Türkiye’de kutlanan bir millî bayram olan Cumhuriyet Bayramı’nda coşkuyla etkinlikler yapılıyor, İstiklal Marşı bugün daha bir şevk ile okunuyor.

CUMHURİYET BAYRAMI'NIN ÖNEMİ

Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatlarıyla TBMM’nin 29 Ekim 1923 yılında Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her sene 29 Ekim günü Türkiye'de ve KKTC’de kutlanan bir millî bayramdır.

Bundan dolayı 28 Ekim yarım gün, 29 Ekim de tam gün resmî tatil ilan edilir. 29 Ekim’de devlet erkânı, belediyeler, birçok kurum ve kuruluş, çeşitli yerlerde etkinlik yapar, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu kutlar.

1925’te çıkarılan bir kanun ile Cumhuriyet'in ilanı günü yeni Türk Devleti'nin bayramı ilan edildi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk, cumhuriyetin onuncu yılı kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933’te verdiği 10. Yıl Nutku'nda, bu günü en büyük bayram olarak adlandırmıştır.

30-ekim-cuma-tatil-mi-karar-verildi.jpg

CUMHURİYET NASIL İLAN EDİLDİ?

29 Ekim, Türkiye’nin resmen kurulduğu tarih olarak her sene coşkuyla kutlanır. 29 Ekim 1923’te TBMM’de gerçekleştirilen bir anayasa değişikliği ile birlikte Türkiye'nin yönetim şekli Cumhuriyet olarak belirlendi.

Türk milleti için Cumhuriyet Bayramı, beraberlik ve millî birliğin, toplumsal dayanışmanın simgesi olarak bilinir. Kurtuluş Savaşı'nın Türk milletinin zaferiyle sonuçlanmasının arkasından ortaya çıkan yönetim boşluğunun giderilmesi adına yeni bir yönetim biçiminin belirlenmesi elzem olmuştu ve Atatürk ve arkadaşları yaptıkları çalışmaların ardından Türkiye'nin yönetim şeklinin Cumhuriyet olduğunu ilan etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN