Almanya: Tüm taraflar Libya için Berlin'deki hedefleri tekrar teyit etti

Almanya: Tüm taraflar Libya için Berlin'deki hedefleri tekrar teyit etti

Münih'te düzenlenen Libya toplantısının ardından açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Maas "Tüm taraflar Berlin Konferansı'ndaki hedefleri tekrar teyit etti' ifadelerini kullandı. İtalya'nın da ateşkes ve silah ambargosu konusundaki ilerlemeyi görüşmek için gelecek ay Libya toplantısına ev sahipliği yapacağı belirtildi.

İtalya, ateşkes ve silah ambargosu konusundaki ilerlemeyi görüşmek için gelecek ay Libya toplantısına ev sahipliği yapacak.

Almanya'nın Münih kentinde Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin canlandırılması amacıyla düzenlenen Libya Uluslararası İzleme Komitesi toplantısına eş başkanlık eden Almanya ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ortak açıklama yayımlandı.  

"BERLİN KONFERANSI'NIN DEVAMI NİTELİĞİNDE"

Açıklamada, Türkiye, Rusya, Fransa, Almanya, İngiltere, ABD, İtalya, Cezayir, Çin, Mısır, Tunus, Kongo Cumhuriyeti ve Birleşik Arap Emirlikleri temsilcilerinin yanı sıra BM, Afrika Birliği, Avrupa Birliği ve Arap Birliğinden üst düzey yetkililerin, Berlin'de 19 Ocak'ta düzenlenen Libya Konferansı'nın devamı niteliğinde bugün Münih'te bir araya geldikleri belirtildi.

20-02/16/ana-manset-2-1581863344.jpg

Toplantıya katılanların Berlin Konferansı'nın sonuçlarının tam olarak uygulama taahhüdünü teyit ettikleri kaydedilen açıklamada, 12 Şubat'taki 2510 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararının memnuniyetle karşılandığı vurgulandı.

"MEVCUT AKTÖRLERLE ATEŞKES SÜRDÜRÜLMELİ"

Açıklamada, toplantıda silah ambargosu ihlallerinin gündeme geldiği vurgulanarak bakanların söz konusu ambargonun kapsamlı uygulanmasına katkıda bulunmak için kararlılıklarını yineledikleri, ambargonun daha etkili şekilde denetlenmesi konusunda sağlanan ilerlemeden memnuniyet duyulduğu ortaya kondu. 

BM'nin Berlin Konferansı sonuçlarının uygulanması konusunda gösterdiği çabaların memnuniyetle karşılandığının altı çizilen açıklamada, Libyalı aktörlere mevcut ateşkesi sürdürme ve kalıcı ateşkes konusunda müzakereleri hızlandırma konusunda güçlü bir çağrıda bulunulduğu kaydedildi. 

20-02/16/ana-manset-2-1581863380.jpg

3'ÜNCÜ LİBYA ZİRVESİ İTALYA'DA 

Eş başkanların açıklamasında, İsviçre'nin Cenevre kentinde 3-8 Şubat'ta yapılan 5+5 formatındaki askeri komite toplantılarından memnuniyet duyulduğu, 18 Şubat'ta başlayacak bir sonraki toplantının da not edildiği belirtildi.

Bir sonraki Libya Uluslararası İzleme Komitesi eş başkanlığının İtalya'da olacağı, daha sonra da sırasıyla Arap Birliği ve Avrupa Birliği'ne geçeceği bilgisi paylaşıldı. Toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil etti.

Münih'te düzenlenen Libya toplantısının ardından açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Maas "Tüm taraflar Berlin Konferansı'ndaki hedefleri tekrar teyit etti'' ifadelerini kullandı.

"LİBYA İÇİN 'TAKİP KOMİTESİ' KURULDU"

Toplantıda 'takip komitesi' kurulduğunu, böylece Berlin'deki Libya Konferansı'nın kararlarından birinin uygulamaya konulduğunu belirten Maas, komitenin, Libya içindeki süreci takip edeceğini dile getirdi. Maas, komitenin başkanlığının dönüşümlü olacağını, bir sonraki başkanlığın İtalya'ya geçeceği ve toplantının da martta Roma'da düzenleneceğini belirtti.

20-02/16/ana-manset-2-1581863425.jpgAlmanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas "Tüm taraflar Berlin Konferansı'ndaki hedefleri tekrar teyit etti'' diye konuştu.

Berlin'deki Libya Konferansı'nda yer alan tüm katılımcıların bugünkü toplantıya iştirak ettiğine dikkat çeken Maas "Burada tüm taraflar Berlin Konferansı'ndaki hedefleri tekrar teyit etti" dedi.

Toplantıda Libya'da silah ambargosuna ilişkin ihlallerin de ele alındığını aktaran Maas, katılımcıların bunun sebeplerine ilişkin çeşitli görüşleri dile getirdiklerini kaydetti. Maas, tüm katılımcıların, çatışmanın taraflarını destekçilerinden ayırmaya ilişkin izlenilen yolun Libya'daki iç savaşı bitirmek için doğru bir adım olduğu hususunda mutabık kaldığını vurguladı. 

Berlin'deki Libya Konferansı'nda alınan kararların BM Güvenlik Konseyinden de geçmesinin önemli olduğunun altını çizen Maas, böylelikle bu kararların Berlin'deki konferansa katılmayanlar için de geçerli olduğunu dile getirdi. 

Maas, Libya'da çatışmanın tarafları üzerindeki baskının sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

"HAFTER'İN SALDIRGANLIĞI DURDURULMALI"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Almanya'nın Münih kentinde, Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin canlandırılması amacıyla düzenlenen Libya Uluslararası İzleme Komitesi toplantısından sonra açıklamalarda bulundu.

20-02/16/ana-manset-2-1581863487.jpgDışişileri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "Hafter'in ihlallerinin ve saldırganlığının durdurulması gerektiğini vurguladık"

Libya'da ateşkesin bağlayıcı şekilde sağlanmasının bundan sonraki siyasi süreç için önemli olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu "Bundan sonra Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası örgütlerle de neler yapacağız onları konuştuk. Biz de Türkiye olarak tek çözümün siyasi çözüm olduğunu ve bunun için de (Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife) Hafter'in ihlallerinin ve saldırganlığının durdurulması gerektiğini vurguladık." diye konuştu.

Bir sonraki Libya Uluslararası İzleme Komitesi toplantısının Roma'da yapılacağını belirten Çavuşoğlu, "Tarihini İtalyanlarla belirleyeceğiz" dedi.

NE OLMUŞTU?

Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin canlandırılması amacıyla düzenlenen Libya Uluslararası İzleme Komitesi toplantısı Almanya'nın Münih kentinde başlamıştı.

Başkent Berlin'de 19 Ocak'ta düzenlenen Libya Konferansı'nın devamı niteliğindeki Libya Uluslararası İzleme Komitesi toplantısına, Dışişleri Bakanı Heiko Maas ev sahipliği yapmıştı.

Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun temsil ettiği toplantıya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere ile Mısır, İtalya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden temsilciler katılmıştı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in daveti üzerine, 19 Ocak'ta, aralarında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da bulunduğu devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla Libya Konferansı yapılmıştı. 

MÜNİH/AA

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN