5 patlamanın ardından isim değiştirip nasıl yola devam ettiler

5 patlamanın ardından isim değiştirip nasıl yola devam ettiler

Sakarya'nın Hendek ilçesinde bulunan ve şiddetli bir patlamanın meydana geldiği Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda, 11 yılda 5 büyük patlama yaşandığı ortaya çıktı. Fabrikanın her patlama sonrası isim ve mekanın değiştirilerek yola devam etmesi ise soru işaretlerine neden oldu. Özel denetime tabi olan fabrika için nasıl izin alındığı, denetimlerin neden yapılmadığı merak ediliyor.

KARAR.COM

Sakarya'nın Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde bulunan Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda henüz belirlenemeyen bir nedenle patlama oldu. Patlama sesi yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki kentin birçok noktasından duyuldu.

Patlamanın ardından deprem olduğunu sanan birçok kişi sokağa çıktı. Bölgeye, çok sayıda sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Patlama sonrası fabrikada yangın çıktı.

FABRİKADA 150-200 KİŞİ ÇALIŞIYOR

Sakarya Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada, "150-200 civarında çalışanı olduğu söyleniyor. Ambulans ve itfaiye dışında kimseyi almıyorlar. Net bir bilgim yok. 3-4 yıl önce de patlama yaşandı. Aynı fabrikada oldu. Ölen olmamıştı. Patlamalar hala sürüyor. Olay yerine 300 metre mesafedeyim. İlk baştaki kadar güçlü olmasa da patlamalar sürüyor. Tüm ekipler şu an burada. Hendek ilçesine 16 kilometre mesafede bir tesis" dedi.

50 KİŞİ YARALANDI

Patlamayla birlikte çıkan yangına itfaiye ekipleri müdahale ederken, 2 kişi hayatını kaybetti, yaralanan 1'i ağır 74 kişi ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

GEÇTİĞİMİZ YILLARDA DA 5 PATLAMA YAŞANMIŞ

Öte yandan fabrikada geçtiğimiz yıllarda da 5 ayrı patlama yaşandığı ortaya çıktı. Yaşanan patlamalarda 5 işçi hayatını kaybetmiş, 100'e yakın işçi de yaralanmıştı.

17 Ağustos 2009'da Çoşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda Ramazan topları için patlayıcı üretilen laboratuar bölümünde patlama meydana gelmiş, üretim tesisindeki binaları yerle bir eden patlamada 1 işçi hayatını kaybetmiş, 33 işçi de yaralandı.

29 Eylül 2009'da meydana gelen patlamada 1 işçi ölmüş, 1 işçi de yaralanmıştı. Yangına maytap fitillerinin kurumadan kesilmesi sebep olmuştu.

11 Şubat 2011'deki patlamada bir çocuk annesi 33 yaşındaki işçi Hediye Hallaç hayatını kaybetmiş ve 10 işçi yaralanmıştı. Patlama sonrası demeç veren fabrika müdürü, 'Patlayıcı maddelerin yaratacağı iş kazalarının yüzde 98'i önlenemez... Ölen işçinin de -doktorun dediğine göre- korkudan ödü patlamış' diye açıklama yapmıştı.

14 Aralık 2014'te fabrikada gerçekleşen patlamada 38 yaşındaki işçi Yılmaz Şapoğlu hayatını kaybetmişti.

27 Ocak 2018'de Niğde'deki fabrikada gerçekleşen patlamada 32 yaşındaki işçiler Muharrem Alkan ve İlyas Ünlü hayatlarını kaybetmişlerdi.

HER PATLAMA SONRASI İSİM VE YER DEĞİŞİKLİĞİ YAPILMIŞ

Ayrıca sahibin aynı kaldığı fabrikanın ise her patlama sonrası süreçte isim ve yer değişikliği yapılarak faaliyetine devam ettiği de dikkat çekti.

Coşkunlar, Büyük Coşkunlar, Venüs Coşkunlar... En son fabrika Niğde ve Sivas'a taşınmış ve adı Yertaş Patlayıcı Maddeler olmuştu.

Sakarya'da yaşanan patlama ise 11 yılda 4'üncü büyük patlama olarak kayıtlara geçti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN