600 bin nüfuslu Lüksemburg'da toplu taşıma ücretsiz oldu

600 bin nüfuslu Lüksemburg'da toplu taşıma ücretsiz oldu

Batı Avrupa ülkesi Lüksemburg'da toplu taşıma hizmetleri hem yerel halk, hem de yabancı turistler için ücretsiz oldu.

Avrupa'nın 600 bin nüfuslu küçük ülkesi Lüksemburg, 1 Mart Pazar gününden itibaren toplu taşımanın tamamen ücretsiz olduğu dünyadaki ilk ülke unvanını aldı.

Pazar gününden itibaren Lüksemburg halkının toplu taşıma araçları için artık bilet almasına gerek kalmayacak. Yolcular, herhangi bir kimlik kartı göstererek ülkedeki tren, tramvay ve otobüslerden ücretsiz olarak yararlanabilecek.

TURİSTLER DE FAYDALANABİLECEK

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, ücretsiz toplu taşıma uygulaması, trenlerde birinci mevki seyahat etmek isteyen yolcuları kapsamayacak. Birinci sınıf trenler yine ücretli olacak.

Ücretsiz toplu taşıma uygulaması, sadece 600 bin nüfuslu ülke halkı için değil, her yıl Lüksemburg'u ziyaret eden 1,2 milyon turisti de kapsayacak.

ARAÇ SAYISI KATLANARAK ARTIYOR

Belçika, Almanya ve Fransa gibi komşu ülkelerden her gün Lüksemburg'a çalışmak için gelen 175 bin kişi de ücretsiz toplu taşıma olanaklarından yararlanabilecek.

Xavier Bettel başkanlığındaki Lüksemburg hükümeti, son yıllarda önemli ölçüde artan nüfus ve motorlu araç sayısının yarattığı sorunları önlemek amcıyla, Ekim 2018'de ücretsiz toplu taşımayı programına almıştı.

KİŞİ BAŞINA EN FAZLA OTOMOBİL LÜKSEMBURG'DA

Lüksemburg, Avrupa Birliği (AB) içinde, kişi başına en fazla otomobilin düştüğü ülke. 600 bin nüfuslu ülkede nüfusun 6'da biri başkent Lüksemburg'da yaşıyor. Komşu ülkelerden her gün 400 bin kişi başkente seyahat ediyor.

Bu da, Avrupa'nın bu küçük ülkesinin ciddi trafik sorunuyla karşı karşıya kalmasına yol açıyor. Lüksemburg hükümeti, ücretsiz toplu taşıma uygulaması ile ülke halkı ile komşu ülkelerden gelenleri, otomobil alışkanlığından vazgeçirmeyi hedefliyor.

MALİ YÜKÜ 41 MİLYON EURO

Yeni uygulama kapsamında, komşu ülkelerdeki sınır kentlerinde bulunan istasyonlardan Lüksemburg'a seyahat edenler de toplu taşıma araçlarına ücret ödemeyecek.

Ücretsiz toplu taşıma, Lüksemburg devletine yıllık 41 milyon euroya malolacak. Hükümet, önümüzdeki yıllarda otobüs ve tren bağlantılarını iyileştirmek için 4 milyar euro bütçe ayırcak.

ÜLKEYİ 'VERGİ CENNETİ' İMAJINDAN KURTARMAK İSTİYOR

Sürücülerin araçlarını park ederek toplu taşımayı kullanmaları için 2023 yılına kadar ek park alanları yapılacak.

Lüksemburg, zengin yabancıların ülkelerindeki yasalardan kaçmak için tercih ettikleri bir 'vergi cenneti' olarak biliniyor.

Xavier Bettel başkanlığındaki koalisyon hükümeti, bu uygulama ile yeni bir marka yaratmak ve Lüksemburg'un uluslararası alanda daha farklı biçimde görünmesini sağlamak istiyor.

ÜCRETSİZ TOPLU TAŞIMA UYGULAMASI İLGİ GÖRDÜ

Lüksemburg hükümeti, uygulamayı tanıtmak için 15 kentteki istasyonlarda konser ve gösteriler düzenliyor.

Ücretsiz toplu taşıma uygulaması ile dünyada bir ilke imza atan Lüksemburg, uluslararası alanda ilgi odağı oldu. ABD'deki Demokrat Parti başkan adaylarından Bernie Sanders, Lüksemburg'daki uygulamadan övgüyle söz etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN