‘600 yıllık hazinemizi George da bilsin’ kitabı

‘600 yıllık hazinemizi George da bilsin’ kitabı

Yeşil Cami’nin inşasının 600. yılına armağan olarak kendi imkanlarıyla ‘Bursa Yeşil Cami’ kitabını yayımlayan Bursalı iş adamı ve fotoğraf tutkunu İrfan Demirdüzen: ‘Bursa’ya yurtdışından pek çok konuğumuz geliyordu, bu mimari zirveyi onlara tüm yönleriyle anlatan prestijli ve akademik bir kitap hazırlamak istedim.’

SALİHA SULTAN

İrfan Demirdüzen Bursalı bir iş adamı. Otomotiv dünyası kendisini yakından tanıyor. Bugünlerde ise iş adamlığının yanı sıra, Osmanlı sanatına duyduğu merak ve fotoğraf tutkusunun bir ürünü olarak karşımıza çıkan ‘Bursa Yeşil Cami’ kitabı ile İrfan Demirdüzen adı kültür sanat dünyasında konuşuluyor. Şahsen itiraf edeyim ki, kitap elime ulaşmadan evvel, kafası hayli ticari konularla dolu olduğunu düşündüğüm bir iş adamının yayınladığı bir kitabın dar bir çalışma olacağını bekliyordum. 30’a 42 ölçüsündeki kitabı gördüğüm ve incelediğim andan itibaren ise kendisine hayranlık duyduğumu belirteyim. Tutku denilen duygu yaptığımız işlerde bazen bizi nitelikten alıkoyan da bir tuzaktır. Demirdüzen bu tuzağa düşmemiş. İngilizce-Türkçe yayıma hazırlanan, sanat tarihçilerinin Yeşil Cami’nin mimarından çinilerine birçok bilimsel makalenin yer aldığı, editöründen görsel yönetmenine kalabalık bir ekibin ortaya koyduğu Bursa Yeşil Camii kitabı bir tutkudan öteye geçmiş, bugün bu konularda prestij yayımlar hazırlayan kurumlara örnek mahiyette kaliteli bir eser olarak karşımızda. Hal böyle olunca İrfan Demirdüzen’i daha yakından tanımamak olmaz diyerek kendisiyle KARAR okuyucuları için sohbet ettik. Sohbette öne çıkan güzellik şu ki, İrfan Demirdüzen iş adamlarının sadece ekonomik değer üretmekle sınırlı kalmamalarını, ülkenin kültürel değerlerinin üretilmesinde de sorumluluk üstlenmeleri gerektiğini düşünüyor. 

20-01/23/3.jpg

İrfan Bey, evvela teşekkür ediyoruz. Bursa Yeşil Cami kitabı, özellikle görselliği ile çok etkileyici bir eser. Fotoğraf merakınız nasıl başladı? 

Fotoğrafa ilgim, gezmek ve tanımak hevesimle bağlantılı... Fırsat buldukça yeni yerlere gitmeye çalışıyorum. Gördüğüm mimarî ve doğal güzellikleri kendimce kayıt altına alma isteğim giderek fotoğrafçılık tutkusuna dönüştü. Yani amatör bir heves, profesyonel bir merak... Fotoğrafa ilgimi kısaca böyle açıklayabilirim. 

Türk mimarisinin zirvelerinden biri olarak görülen bir Osmanlı eseri Yeşil Cami. Nereden aklınıza geldi böyle uluslararası çapta bir çalışma hazırlamak? 

Sizin de belirttiğiniz gibi Yeşil Cami mimari açıdan bir zirve... Tarihî değerleri korumaya niyetli ve yaşadığı şehre, Bursa’ya, kıymet veren birinin Yeşil Cami’ye kayıtsız kalması pek de mümkün değil aslında. Bir yandan da şu var: İhracat odaklı ve yurtdışı bağlantılarının yoğun ve sürekli olduğu otomotiv sektöründe çalışıyoruz. Sahibi olduğum TKG Otomotiv AŞ uluslararası düzeyde Toyota, Renault, Fiat, Nissan, Hyundai, Mercedes gibi çok önemli otomotiv firmalarıyla yıllardır iş ortaklığı yapıyor. Yurtdışından pek çok konuğumuz ve çalışma arkadaşımız geliyor. Bu mimari zirveyi, tüm yönleriyle anlatan, prestijli ve akademik bir kitap hazırlanmasını sağlayarak konuklarımıza takdim etmeyi yıllardır ister ve düşünürdüm. Böylelikle güzel Bursa’ya hizmet edip kültürel bir değer yaratacağıma da inanmıştım. Bu iki hususu böylesi bir çalışmayla mümkün kılabilirdim.  

20-01/23/2.jpg

Nasıl çektiniz fotoğrafları? Ne kadar sürdü bu çekimler? 

Çalışmanın tabii ki bence en keyifli kısmı fotoğraf çekimi oldu itiraf etmek gerekirse... Çekimler yaklaşık bir buçuk yıl sürdü. Karda kışta, sabah akşam en uygun ışık ve açıyı yakalamak için epey uğraştık tabii... Zaten kitapta bu uğraşın neticelerini görmek mümkün.  

Çekimler için izin vs almak durumunda kaldınız mı? Ya da siz bu çekimleri yaparken yaşadığınız ilginç bir şey oldu mu? 

Dron çekimleri için izin müracaatında bulunduk. Sağolsun ilgililer yardımcı oldular. Ancak özellikle Yeşil Cami imamı Recep Uyar, fotoğraf çekimleri boyunca hep yanımızdaydı ve her türlü desteği vermekte tereddüt etmedi. Tarihî önem ve mimarî değeri çok yüksek Yeşil Cami’e gittiğim her an başlı başına bir keyifti.  

20-01/23/w5.jpg

İrfan Bey, sorması ayıp, muazzam emeğinizin yanında ayrıca ciddi bir maddi külfeti olmalı bu işin. Bir yayınevi ile anlaşmak yerine neden kendiniz bastırmayı tercih ettiniz? 

Bu çalışmayı başından itibaren kendi imkânlarımla basmak istedim. Bunun daha doğru olacağını düşündüm. O nedenle bir yayıncı arayışımız olmadı. İşin maddi tarafına gelince... Kimi işlerde, yaratılan değer o kadar yüksek ve paha biçilmez oluyor ki... Kültürel bir değer yaratmanın manevi olarak hissettirdikleri, maddi külfet ve zorlukları aşmak için yeterli bence... Bu kitabın en mükemmel şekle kavuşması adına kitapta emeği geçen herkes sorumluluk aldı, işbirliği yaptı. Mutlaka eksiklerimiz olmuştur. Onlar da tabii bana ait... 

İŞ İNSANLARI KÜLTÜREL DEĞERDEN DE SORUMLU

Prestij değeri yüksek bir kitap ‘Bursa Yeşil Cami’.Türkiye’de bu ölçekte çalışmaları bireysel anlamda nadir görüyoruz.Sanat tarihçilerini, işin uzmanlarını da işe katmışsınız. Her işi ben hallederim dememişsiniz... 

Bir insanın her şeyi bilmesi mümkün değil. Ben her zaman işbirliğine ve dayanışmaya inandım. Bir işi, bir konuyu hakikaten bilen, nitelikli insanlarla çalışmak... Hayatım boyunca düsturum bu oldu. Böyle bir eserin de tabii ki konunun uzmanlarına danışarak, onların kılavuzluğuna güvenerek ortaya çıkabileceğine inandım. Her biri birbirinden değerli akademisyenler Yeşil Cami’in zengin ve mühim tarihsel mirasının bir noktasına değinerek, bütünde, önemli bir akademik çalışma ortaya çıkardılar. Şunu da eklememe müsaade edin: İş insanları, sanayici ve girişimciler, ekonomik değer yaratmak kadar kültürel değerlerin yaratılmasında da sorumluluk almalılar bence...    

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN