ABD'nin birliklerini çekmesine Kabil yönetiminden ilk tepki

ABD'nin birliklerini çekmesine Kabil yönetiminden ilk tepki

ABD'nin Afganistan'daki askerlerini 11 Eylül'e kadar tamamen geri çekme kararı Kabil yönetimince memnuniyetle karşılandı. Bunun yanı sıra Afganistan Cumhurbaşkanlığı Sarayından yapılan açıklamada Afganistan İslam Cumhuriyeti'nin, ABD ve NATO müttefikleri ile karşılıklı çıkarlar, güven ve karşılıklı saygı çerçevesinde yeni bir iş birliği dönemi başlatmaya hazır olduğu aktarıldı.

Afganistan Cumhurbaşkanlığından ABD'nin Afganistan'dan askerlerini çekme kararına yönelik açıklama geldi. Açıklamada ABD güçlerinin ülkeden çekilme sürecinde gerekli desteğin verileceği bildirildi. Yapılan açıklamada güvenlik ve savunma güçlerinin mevcut tehditlere karşı Afganistan'ı savunma kapasitesine sahip olduğu belirtildi. Afganistan İslam Cumhuriyeti'nin, ABD ve NATO müttefikleri ile karşılıklı çıkarlar, güven ve karşılıklı saygı çerçevesinde barış sürecinde yeni bir iş birliği dönemi başlatmaya hazır olduğu ve bunun yanı sıra Afganistan hükümetinin, ABD ve diğer müttefikleriyle, özellikle barış sürecini hızlandırmak için yeni ilişkiler faslına yönelik görüşmelerine devam edeceğinin altı çizildi.

ABD BAŞKANI JOE BIDEN BARIŞ SİNYALLERİNİ YAKMIŞTI

ABD Başkanı Joe Biden dün Beyaz Saray'da yaptığı konuşmada uzun süredir çözüm bekleyen Afganistan'da kalan 2 bin 500 ABD askerinin  bu ülkeden  tamamen çıkması için hazırlanan takvimi açıklamıştı. Biden  ''Mayıs'ta son askerlerimizi çekmeye başlayacağız ancak buradan çıkarken acele etmeyeceğiz. Bunu sorumlu, temkinli ve güvenli bir biçimde yapacağız." demişti. ABD başkanı Joe Biden açıklamasında Ekim 2001'de dönemin ABD Başkanı George W. Bush'un, ABD'nin Afganistan'daki terör hedeflerini bombalamaya başladığını duyurduğunu hatırlattı ve alınan kararı bu saldırılardan dolayı olduğunu belirtmiş ve "1 Mayıs'ta son askerlerimizi çekmeye başlayacağız ancak buradan çıkarken acele etmeyeceğiz. Bunu sorumlu, temkinli ve güvenli bir biçimde yapacağız" açıklamasında bulunmuştu.

Joe Biden  "Biz Afgan kadın ve kız çocuklarının haklarını savunmaya devam ederken, önemli insani ve kalkınma desteği de sağlayacağız. Ayrıca bölgedeki diğer ülkelerden, özellikle de Pakistan, Rusya, Çin, Hindistan ve Türkiye’den Afganistan’ı desteklemek için daha çok şey yapmalarını isteyeceğiz" diyerek diğer ülkelerden de destek beklediğini belirtmiş ve bunun yanı sıra Afganistan ile Taliban arasında yapılan barış görüşmelerini de desteklemeye devam ettiklerini dile getirmişti.

 

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN