'Siyahi isyan', Trump konuştukça yayılıyor: 25 şehirde OHAL

'Siyahi isyan', Trump konuştukça yayılıyor: 25 şehirde OHAL

ABD'nin Minneapolis kentinde polis şiddeti sonucu siyahi George Floyd'un hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protesto gösterileri, birçok şehirde Cumartesi gecesi de sürdü. Trump'ın, polis şiddetini sert bir dille kınamayıp protestocuları tehdit eden açıklamaları ve paylaşımları isyan ateşini daha da körükledi. En az 8 eyalette destek için Ulusal Muhafız birlikleri göreve çağrılırken, 16 eyaletteki 25 şehirde gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi. New York’ta akşam saatlerinde başlayan ve gece yarısına kadar devam eden gösterilerde polis ile protestocular zaman zaman çatıştı. Protestoların devam ettiği Indianapolis'te de bir kişinin öldüğü ve iki göstericinin de vurulduğu belirtildi.

Salı gününden beri ülke genelinde süren George Floyd protestolarında, göstericilerle polis karşı karşıya geldi, çatışmalarda polis araçları yakılırken onlarca kişi gözaltına alındı.

25 ŞEHİR SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Protestolarda, göstericiler 'siyahların hayatı değerlidir', 'beni vurma' ve 'nefes alamıyorum' şeklinde sloganları atarken, polis şiddetini kınayan pankartlar taşındı.

Cumartesi akşamı ülkedeki en az 8 eyalette, destek için Ulusal Muhafız birliklerinin göreve çağrıldığı belirtilirken, 16 eyaletteki 25 şehirde gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

TRUMP'IN DİLİ EYLEMLERİ GENİŞLETTİ

ABD Başkanı Donald Trump'ın, polis şiddetini sert bir dille kınamayıp protestocuları tehdit eden açıklamaları ve paylaşımları isyan ateşini daha da körükledi. Ülke genelinde protestolar dalga dalga yayılmaya başladı.

Floyd'un öldürülmesinin ardından yaşanan protestolar için Trump "George Floyd'un Minnesota sokaklarında ölümü, büyük bir trajediydi. Bu asla olmamalıydı. Bu olay, tüm Amerikalıları korku, öfke ve yasa boğdu" yorumunda bulundu.

Trump sözlerine şöyle devam etti: "Bugün burada, adalet ve barış isteyen her Amerikalının bir dostu ve müttefiki olarak duruyorum. Ayrıca bu trajediyi yağma, hırsızlık ve gözdağı için kullanan herkesin de karşısında duran birisiyim. Misyonumuz, nefret değil iyileşme, kaos değil adalet. Soruşturma devam ediyor. Duruma göre bu polislere başka suçlamalar da yöneltilebilir.

"BİR GRUP VANDALIN ŞEHİRLERİMİZİ YIKMASINA İZİN VERMEYİZ"

Ancak şu anda caddelerde yaşananların adalet ve barışla bir ilişkisi yok. Sokaklardaki şiddet ve vandallık, masumiyeti terörize eden Antifa ve diğer radikal sol gruplar tarafından yönlendiriliyor. Bu gruplar iş yerlerine saldırıyor, binaları yakıyor. Bir grup suçlu ve vandalın şehirlerimizi yıkmasına izin vermeyiz.

İnsanlara hizmet etmek ve korumak için ettikleri yemini yerine getirmeyen küçük bir grup polisin hareketlerinden dolayı en çok yine güvenlik güçleri hayal kırıklığına uğradı. Amerikan adaleti hiçbir zaman kızgın kalabalık tarafından sağlanmadı. Kızgın kalabalıkların bu ülkeye hakim olmasına izin vermeyeceğiz."

"OLANLARIN SORUMLUSU ANTİFA VE RADİKAL SOL"

Bir başka açıklamasında da Trump, Minneapolis'teki gösteriler için "Minneapolis'teki dün geceki yağmacıların yüzde 80'i eyalet dışındandı. Şiddeti kışkırtmak için eyalet sınırlarından geçmek, federal bir suçtur. Liberal valiler ve belediye başkanları sert önlemler almalı ya da federal hükümet işin içine girer ve yapılması gerekeni yapar. Buna ordumuzun sınırsız gücünü kullanmak ve birçok kişiyi gözaltına almak da dahil. Teşekkürler! Olanların sorumlusu Antifa ve radikal sol. Suçu başkalarına atmayın" ifadelerini kullandı.

BEYAZ SARAY'DA ÜST DÜZEY ÖNLEM

Beyaz Saray önünde öğleden sonra başlayıp akşam saatlerinde de devam eden olaylarda, polisle yüzlerce gösterici arasındaki gergin anlar yaşandı.

Kentte Ulusal Muhafızların göreve çağrılırken, söz konusu muhafızların Beyaz Saray çevresinde konuşlanarak polisin yanında geniş güvenlik önlemleri aldığı görüldü.

Bazı göstericiler çevrede bulunan çöp tenekelerini yakarken, polis göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Gece geç saatlere kadar devam eden olaylarda bazı göstericilerin hafif yaralandığı belirtildi.

NEW YORK'TA GÖSTERİCİLER İLE POLİS ÇATIŞTI

New York’ta akşam saatlerinde başlayan ve gece yarısına kadar devam eden gösterilerde de polis ile protestocular zaman zaman çatıştı.

Sosyal medyadan yapılan paylaşımlarda polisin kalabalığa copla müdahale ettiği gözlenirken, bir polis aracının da bariyerlerin önünde duran göstericilerin üzerine sürülmesi sonucu bazı kişilerin yaralandığı görüldü.

Manhattan Union Meydanı civarındaki gösterilerde protestocular bazı polis araçlarının camlarını kırdı, sprey boya ile araçların üzerine sloganlar yazdı.

PHILADELPHİA'DA EN AZ 14 GÖZALTI

Philadelphia’da şehir merkezinde gün içinde yaklaşık 3 bin kişi ile barışçıl bir şekilde başlayan gösterilerin daha sonra şiddete dönüşmesi sonucu en az 4 polis aracı yakıldı, 13 polis yaralandı.

Polis sözcüsünden yapılan açıklamada, gösterilerde en az 14 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi.

Los Angeles’ta yapılan gösterilerde de 'Siyahilerin hayatı değerlidir' şeklinde slogan atan protestocuları polis cop ve plastik mermi kullanarak dağıttı. Polis ile göstericiler arasında çıkan çatışmalarda bazı polis araçlarının yakıldığı bildirildi.

Florida’nın Tallahassee kentinde de bir sürücünün kamyonetini yolu kapatan göstericilerin üzerine sürmesi sonucu bazı protestocuların yaralandığı belirtildi.

MİNNEAPOLİS'TE SERT MÜDAHALE

Minneapolis'te sokağa çıkma yasağının ardından polis, göstericileri sert müdahale ve biber gazıyla dağıttı.

Kentteki bir polis merkezinin önünde toplanan yüzlerce protestocu, taşıdığı döviz ve attığı sloganlarla Floyd için adalet çağrısı yaptı.

Yerel saatle 20.00'de sokağa çıkma yasağının başlamasının ardından telefonlara acil uyarı şeklinde gönderilen mesajlarla alandaki protestoculardan evlerine dönmeleri istendi.

Helikopterlerin uçuş yaptığı alanda polislerin çok sayıda biber gazı atmasının ardından göstericiler küçük gruplar halinde sokaklara dağılmaya başladı.

AA EKİBİ DE BİBER GAZINA MARUZ KALDI

Önceki gün çok sayıda binanın kundaklanmasının ardından sayıları artırılan polisler bugün daha agresif ve sert önlemlerle göstericilere ve gazetecilere sert müdahalede bulundu.

Protestoları yerinden takip eden AA ekibi de biber gazına maruz kaldı ve AA foto muhabirine üç gaz kapsülü isabet etti. Kentte konuşlandırılan 500 ulusal muhafızın sayısı ise 10 bine çıkarıldı.

BİR KİŞİ ÖLDÜ, İKİ KİŞİ VURULDU

Protestoların devam ettiği Indianapolis'te de bir kişinin öldüğü ve iki göstericinin de vurulduğu belirtildi. Indianapolis Star gazetesi, bir kişinin öldürüldüğünü yazarken, konuyla ilgili henüz detayların paylaşılmadığı vurgulandı.

Indianapolis’in polis komisteri Randal Taylor, yaşananlarda polisin etkisinin olmadığını iddia etti. Taylor, polisin ateş açmadığını açıklarken, güvenlik güçlerinin bazı göstericileri gözaltına aldığını ve biber gazı kullandığını söyledi.

NE OLMUŞTU?

46 yaşındaki George Floyd, dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis'te polisler tarafından gözaltına alınırken, bir polisin uzun süre ensesine diziyle basması nedeniyle dakikalarca "Nefes alamıyorum" diye yalvarmıştı.

Floyd'un hastanede hayatını kaybettiği belirtilirken, yoldan geçen vatandaşların cep telefonlarıyla kaydettiği görüntüler sosyal medyada paylaşılmıştı.

Görüntüler, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirmiş ve Minneapolis başta olmak üzere birçok şehirde protestolara yol açmıştı.

'Floyd için adalet', 'Nefes alamıyorum' ve 'Polis şiddetine hayır' gibi sloganlar atan göstericiler, Floyd'un ölümünde sorumluluğu olan tüm polislerin yargılanması taleplerini dile getirmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN