En tehlikeli mutasyon belli oldu... Yüzde 50 daha bulaşıcı, yüzde 30 daha ölümcül

En tehlikeli mutasyon belli oldu... Yüzde 50 daha bulaşıcı, yüzde 30 daha ölümcül

Amerikalı bilim insanı Eric Jeffer Topol, mutasyona uğrayan koronavirüsün 4 farklı yerde görülen varyantlarını inceleyerek, 'en endişe verici' olanının İngiltere'deki varyant olduğunu söyledi.

KARAR | DIŞ HABERLER

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi durağanlaştı derken, virüsün İngiltere'de mutasyona uğramasıyla endişeler arttı. Mutasyonlu virüste İngiltere'yi güney Afrika ve Brezilya takip etti.

Amerikalı kardiyolog, bilim insanı ve yazar Eric Jeffer Topol, The Economist'in "Aynı Kovid-19 mutasyonları farklı yerlerde ortaya çıkıyor" başlığıyla yayımladığı grafikleri Twitter hesabından paylaşarak yorumladı.

"İşte mükemmel bir şema, birçok varyanttan bazıları" diyerek The Economist'in grafiğini paylaştı.

evlfw3wveauvsie-001.jpg

Varyantların sadece 4 tanesiyle ilgili vurgularda bulanacağını belirten Topol, mutant virüsün farklı yerlerdeki varyantlarının bulaş risklerini inceledi.

Topol, tıpta "B.1.1.7" olarak bilinen virüsün İngiltere'de mutasyona uğrayan varyantıyla ilgili olarak, "Bulaşmada net artış, bağışıklıktan kaçınmanın küçük kanıtı" yorumunda bulundu.

"B.1351" Güney Afrika'da mutasyona uğrayan varyant için ise Topol, şunları söyledi: "Bağışıklıktan kaçınma, bulaşmanın arttığına dair az kanıt."

Mutasyonlu virüsün New York'ta görülen varyantına ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulundu: "Belki 3'te 2 oranında." 

"EN ENDİŞE VERİCİ OLAN İNGİLTERE VARYANTI"

Topol, bu varyantlar içerisinde en endişe verici olanının "B.1.1.7" olarak bilinen İngiltere'deki mutant virüs olduğunu belirterek, bugüne kadar bulaşmada yüzde 50 ve ölümlerde muhtemelen yüzde 30 artış olduğunu kaydetti. Topol, diğer varyantların yeniden enfeksiyona ve kısmı aşı direncine neden olabilecek varyantlar olduğunu belirtti. 

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN