Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğlu'ndan kayyum kararına tepki

Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğlu'ndan kayyum kararına tepki

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye başkanlarının görevden alınmasına tepki gösterdi. Gül, görevden almaların 'bu şekilde' doğru olmadığını vurgularken, Davutoğlu ise kararın toplumsal barışa katkı sunmayacağı gibi terörle mücadeleyi de zaafa uğratabileceğini kaydetti.

Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye başkanlarının İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınmasına 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile eski Başbakan Ahemt Davutoğlu da tepki gösterdi.

Abdullah Gül, şahsi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Daha yeni seçilmiş belediye başkanlarının "bu şekilde" görevden alınmaları demokrasimiz için doğru olmamıştır" ifadelerini kaydetti.

19-08/19/screenshot_8.jpg

Ahmet Davutoğlu ise şu ifadelere yer verdi:

"Kısa süre önce gerçekleşen seçimlerle göreve gelen Mardin, Diyarbakır ve Van Belediye Başkanları’nın idari tasarrufla görevden alınması demokratik sistemin ruhuna aykırıdır.

Seçimle gelenlerin seçimle ayrılması milli irade ilkesinin gereğidir.

Adayların seçime girmesi kanuna aykırı ise Yüksek Seçim Kurulu bunu seçim öncesinde değerlendirmelidir. Elbette seçim sonrasında işlenen suçlara ilişkin de gerekli tedbirler alınabilir. Ancak bunun öncelikle yargı nezdinde hukuki şartları oluşmalıdır.

19-08/19/screenshot_7.jpg

Esas olan seçme ve seçilme hakkıdır. Bu karar, toplumsal barışa katkı sunmayacağı gibi terörle mücadeleyi de zaafa uğratabilir. Terörle en etkili siyasi mücadele, demokratik temsili aşındırmakla değil milletin gönlüne girip seçim kazanmakla verilir."

NE OLMUŞTU?

İçişleri Bakanlığı kararıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan görevlerinden uzaklaştırılırken, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne Mardin Valisi Mustafa Yaman, Van Büyükşehir Belediyesi'ne Van Valisi Mehmet Emin Bilmez başkan vekili olarak görevlendirildi.

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN