Adalet Bakanı'ndan hukukçulara: Anayasadan başka hiç kimseden talimat almayın

Adalet Bakanı'ndan hukukçulara: Anayasadan başka hiç kimseden talimat almayın

Türkiye Adalet Akademisi Uygulama Adliyesi açılış töreninde konuşan Adalet Bakanı Gül, hukukçulara seslenerek 'Anayasadan başka hiç kimseden talimat almayın' dedi. Sosyal medyadaki çağrılara da tepki gösteren Gül 'Bakıyorsunuz birileri yazıyor sosyal medyada, 'Adalet Bakanı niye bunu tutuklamıyor', 'Adalet Bakanı niye soruşturma açmıyor' diye. Bunlar yargıya müdahale talebidir. Bunları asla kabul etmiyoruz' diye konuştu.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Türkiye Adalet Akademisi Uygulama Adliyesi açılış törenine katıldı.

Burada konuşan Bakan Gül, hukukçulara seslenerek "Anayasadan başka hiç kimseden talimat almayın" dedi.

Sosyal medyadaki çağrılara da tepki gösteren Gül "Bakıyorsunuz birileri yazıyor sosyal medyada, 'Adalet Bakanı niye bunu tutuklamıyor', 'Adalet Bakanı niye soruşturma açmıyor' diye. İşte bunların hepsi eski alışkanlıklardır. Bunlar yargıya müdahale talebidir. Bunları asla kabul etmiyoruz. Bunlar eski dönemin, bir zihniyetin de kalıntılarıdır" diye konuştu.

Gül'ün açıklamaları şöyle:

"Aklınızı, muhakemenizi hiç kimseye kiralamayın. Bunu geçmişte gördük. Anayasadan değil, Pensilvanya'dan talimat alanların ne halde olduğunu ve Türkiye'ye nasıl zarar verdiklerini, yargıyı ne hale getirdiklerini gördük. Dolayısıyla kim olursa olsun, başkasının aklıyla değil, kendi aklınız, muhakemeniz, vicdanınız ve anayasa ile kanunla bağlı olarak yargılama süreçlerini sürdürün. Anayasadan başka kimseden talimat almayın ve hukukun önünde eğilin sadece. Başka hiç kimsenin, hiçbir şeyin önünde eğilmeyin, bükülmeyin böylece adaleti tam anlamıyla sağlamış oluruz.

"BUNLAR YARGIYA MÜDAHALE TALEBİDİR"

Bakıyorsunuz birileri yazıyor sosyal medyada, 'Adalet Bakanı niye bunu tutuklamıyor', 'Adalet Bakanı niye soruşturma açmıyor' diye. İşte bunların hepsi eski alışkanlıklardır. Bunlar yargıya müdahale talebidir. Bunları asla kabul etmiyoruz. Bunlar eski dönemin, bir zihniyetin de kalıntılarıdır.

Yargıya bir imaya yoluyla bile müdahaleyi kast edenlerin, devletin temeline adaleti koyma diye, adaletin yerine gelmesi diye bir dertleri yok. Ancak biz adaleti sağlarsak milletçe refahımız da artmış olur, adaleti korursak devletin bekasını korumuş oluruz, adaleti yaşatırsak insanı yaşatırız. O yüzden bu tür hukuk dışı yaklaşımlara asla izin vermeden ve hukuktan, anayasadan başka hiçbir talimat almadan dosyadaki delilleri en güzel şekilde değerlendirerek çok başarılı hakim savcı olacağınıza inanıyoruz."

Adaletin tecelli edeceği tek yer mahkemelerdir. Türkiye hukuk devletidir. Kimse anayasadan, kanunlardan almadığı yetkiyi kullanamaz. O yüzden adalet, bağımsız ve tarafsız mahkemelerde ancak tecelli eder. Burada bir kez daha ifade etmek gerekir ki, kimse toplum yargıçlığına heves etmesin, kimse toplum yargıçlığına soyunmasın. Kimsenin mahkemeleri etkilemeye, mahkemeleri tesir altına almaya hakkı, yetkisi yoktur. Bu kanunlarımızda suçtur.

Böyle tahkir ve tahrip siyaseti içinde, adeta bir tribün amigosu gibi beğenmediği kararlar karşısında yargı mensuplarını hedef gösterme cüretini kimse kendisinde bulmamalıdır. Elbette milletimiz nezdinde, adalet nezdinde, adil kararın yerine geçebilecek hiçbir değer yoktur. Yargısal işleyişte hakim ve savcı faile değil, fiile bakar. Ne söylendiğine değil, delile bakar. Dosyasında delil yoksa, istediği mecrada bunlar değerlendirilsin, burada asıl olan savcının, hakimin kendi dosyasına bu delillerin intikal etmesi ve buna göre karar vermesidir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN