Af yasası ceza indiriminde son durum ne? Yasa ne zaman onaylanacak?

Af yasası ceza indiriminde son durum ne? Yasa ne zaman onaylanacak?

Af yasası ceza indiriminde son durum ne? 2020 af yasası ceza indirimi ne zaman çıkacak? Tarihi tam olarak netleşmese de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, af yasası ceza indirimini de kapsayan 2'inci yargı paketinin birkaç hafta içerisinde Meclis gündemine geleceğinin sinyallerini verdi. 4 Şubat Salı günü itibarı ile af yasası ceza indiriminde yaşanan gelişmeler ve içerdiği maddeler haberimizde.

Önümüzdeki günlerde TBMM gündemine gelmesi beklenen af yasası ceza indiriminde, yapılan yeni düzenlemeler doğrultusunda 1 aylık hapis cezası alan bir kişi dahi belirli bir süre cezaevinde kalacak. Cezaevinde olanlar, cezalarının 5'te 4'ünü çektinden sonra geri kalan kısmını denetimli serbestlik maddesinden faydalanarak dışarıda doldurabilecekler. Doğum yapan kadınlar, doğumdan 1,5 yıl geçmeden cezaevlerine girmeyecekler. 70 yaşın üzerindekiler 2 yıl, 75 yaşın üzerindekiler ise 4 yılın altındaki cezalarını evlerinde geçirebilecekler. İşte af yasası ceza indirimi ile ilgili tüm ayrıntılar...

KADIN VE YAŞLILARA EVDE İNFAZ

Düzenleme ile konutta infazın kapsamı da genişliyor. Mevcut sistem kadınların 6 ayın altında kalan cezalarının evde infazına imkan tanıyordu. Bu süre 1 yıla çıkarılıyor. 1 yılın altında ceza alan bir kadın hükümlünün cezasının infazı evinde elektronik takip sistemi ile yapılabilecek. Yine eski sistemde 70 yaş üzerindekilerin 1 yılın altında kalan cezalarının evde infazına imkan tanınıyordu. Bu süre şimdi 2 yıla çıkarılıyor. 75 yaş ve üzerindekiler için ise 3 yıl olan süre ise 4 yıla çıkarılıyor. Cezaevinde hayatını yalnız idame ettiremeyeceğine dair Adli Tıp Kurumu tarafından rapor verilen kişiler 3 yıla kadar olan cezalarını konutta infaz edebilecek. Düzenleme ile kamuoyunda çok tartışılan bir konuda daha adım atılıyor. Mevcut sistemde doğum yapan kadınlar, doğumun üzerinden 6 ay geçmeden cezalarını çekmek üzere cezaevine alınmıyordu. Yeni düzenleme ile bu süre 1,5 yıla çıkarılıyor. Yani bir kadın doğum yaptıktan ancak 1,5 yıl sonra cezasını çekmek üzere cezaevine alınabilecek. Doğum yapan kadınların aldıkları ceza 3 yıl ve altında ise bu ceza konutta infaz edilebilecek.

20-02/05/h4-kopya.jpg

 18 AY ALANLAR CEZAEVİNE GİRECEK Mİ?

Yeni düzenleme ile kamuoyunda rahatsızlık yaratan bazı ceza infaz uygulamalarının da önüne geçilmeye çalışılacak. Cezaları paraya çevirme, erteleme ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması gibi durumlarda dahi belirli bir süre cezaevine girilecek. Mevcut sistemde 18 ayın altında ceza alan biri cezaevine hiç girmiyordu. 18 ay cezanın infazı yani 2/3’ü 1 yıl olarak hesaplanıyordu. Bu sürede denetimli serbestlik kapsamına girdiği için suçlular cezaevinin kapısından bile geçmiyordu.

İNFAZ SÜRESİ YARIYA  İNECEK

Yeni sisteme göre, mahkemelerce verilen cezaların yüzde 67’si yerine yüzde 50’si cezaevinde geçirilecek. Bu sürenin de 5'te 1'i denetimli serbestlik uygulaması ile geçirilebilecek. Denetim süresi koşullar ne olursa olsun 3 yılın üzerinde olamayacak. Örneğin; mahkemece 20 yıl hapse mahkum edilen bir kişinin cezasının infazı 10 yıl olacak. Bu 20 yılın 17 yılı cezaevinde geçirildikten sonra hükümlü iyi halliyse denetimli serbestlik kapsamında tahliye edilecek. Yani 20 yıl ceza alan bir kişi iyi halli olması durumunda cezaevinde toplamda 17 yıl geçirecek.

20-02/05/h2-kopya.jpg

ARTIK 'İNFAZ YAKMA' OLMAYACAK

Koşullu salıverilme sürecinde yeniden suç işleyen kişinin, kalan koşullu salıverilmesi şartı yanıyordu. Kişiler, yeni suçlarından aldıkları cezanın yanı sıra, yeni suçu işledikleri tarihten bihakkın tahliye tarihine kadar olan süreyi cezaevinde geçiriliyorlardı. 'İnfaz yakma' olarak bilinen bu durumda da önemli değişiklikler olacak. Yeni düzenlemeye göre, koşullu salıverilme süresinde işlenen yeni suç için kanunda öngörülen cezanın bir katı oranında süre için infazın yanmasına karar verilecek. Örneğin; herhangi bir yeni suçtan 1 yıl ceza alan bir hükümlünün, koşullu salıverildiği süreden sadece 2 yılın yanmasına karar verilecek.

DENETİMLİ SERBESTLİK YENİDEN DÜZENLENECEK

İkinci Yargı Paketi ile birlikte denetimli serbestlik uygulamasında da önemli değişiklikler yapılacak. Yasanın onaylanmasının ardından, bir yıllık otomatik denetimli serbestlik uygulaması tarihe karışacak. 1 ay hapis cezası alan birisinin cezasının infazı 15 gün olurken, bu sürenin 1/5’i denetimli serbestlikte değerlendirilecek. Yani 1 ay hapis cezası alan bir kişi bile 12 gün açık cezaevinde kalacak.

 5 SUÇ KAPSAM DIŞINDA BIRAKILACAK

Her suç bu kapsama girmeyecek. Cinsel suçlar, uyuşturucu madde ticareti, örgütlü suçlar, terör suçlarını işleyenler ile mükerrirler (tekrar suç işleyenler) yarı yarıya infaz kapsamı dışında olacak. Yani bu 5 suçtan herhangi birinden 10 yıl ceza alan birisinin infazı 7,5 yıl olacak. Bu cezanın da 5'te 1'i denetimli serbestlik kapsamında geçirilecek.

PEKİ AF YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, “İkinci yargı paketini birkaç hafta içinde Meclis gündemine gelecek. Kamu vicdanını rahatsız etmeyecek, suçluların cezalarını çektiği, ceza adaleti sisteminin amacına uygun, ölçülü ve adaletli bir infaz rejimi üzerinde çalışıyoruz” ifadelerini kullanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bahsettiği 'İkinci Yargı Paketi'nde yeni yargı düzenlemesi de yer alıyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN