Afganistan'dan barış müzakerelerine tepki: Arka planda bırakıldık

Afganistan'dan barış müzakerelerine tepki: Arka planda bırakıldık

Afganistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Server Danış, ABD ile Taliban arasında Katar'da devam eden barış müzakerelerine tepki gösterdi: ABD-Taliban barış görüşmelerinde Afganistan hükümeti arka planda bırakıldı. Halbuki Taliban'ın esas sorunu Afganistan hükümeti ve halkıyla.

Afganistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Server Danış, başkent Kabil'de katıldığı bir törende yaptığı konuşmada, ülkede istikrarın sağlanması için izlenecek tek yolun ateşkesin sağlanması ve Taliban'ın doğrudan Afgan hükümetiyle müzakere masasına oturması olduğunu belirtti.

"AFGAN HÜKÜMETİ ARKA PLANDA BIRAKILDI"

''ABD-Taliban barış görüşmelerinde Afganistan hükümeti arka planda bırakıldı. Halbuki Taliban'ın esas sorunu Afganistan hükümeti ve halkıyla'' diyen Danış, Afgan hükümeti, halkı, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerinin arka planda bırakıldığı sürecin gerçek manada barış getirmeyeceğini ifade etti.

Danış, insan haklarını ihlal edecek ve diktatörlüğü uygulayacak herhangi bir sistemin Afganistan'da barışı sağlamayacağını, aksine farklı isimler altında savaşın sürmesine neden olacağını kaydetti.

Danış, Afganistan'da şiddetin azaltılmasından değil tam manasıyla ateşkesin yapılmasından yana olduklarını vurguladı.

"BARIŞ AFGANİSTAN'DA HERKESİ İLGİLENDİRİYOR"

Afganistan İcra Kurulu Başkanı Abdullah Abdullah da Taliban ile barış görüşmelerinin sadece bir kişi ve kuruma ait olmadığını, Afganistan'daki herkesi ilgilendirdiğini söyledi.

Bu nedenle barış konusunda son kararı Afganistan halkının vereceğini vurgulayan Abdullah ''Taliban ile barış görüşmelerini yürütecek heyet listesi kapsamlı ve her kesimin temsilcilerinden olmalı. Onlar da görüşlerini bildirmeli'' diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

ABD Başkanı Donald Trump, ABD ile Taliban arasında Aralık 2018'den bu yana devam eden barış müzakerelerini, 5 Eylül 2019'da Afganistan'daki ABD askerlerine düzenlenen ve Taliban'ın üstlendiği bombalı saldırı üzerine iptal etmişti.

Görüşmelerin askıya alınmasından sonra Taliban bu kez de barış görüşmelerini sürdürmek için çözüm yolunu Rusya'da aramış ve başkent Moskova'ya heyet göndermişti.

Haftalarca belirsiz kalan barış görüşmeleri Taliban'ın, elinde rehin tuttuğu 2 ABD vatandaşını serbest bırakmasıyla tekrar başlamıştı.

KABİL/AA

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN