Agah Sırrı Levend kimdir?

Agah Sırrı Levend kimdir?

Edebiyat tarihi açısından büyük çalışmaları bulunan ve önemli eserler imza atan Agah Sırrı Levend, aynı zamanda İstiklal Lisesi’ni açtı. Agah Sırrı Levent, burada hem öğretmenlik hem de müdürlük yaptı.

1894 yılında Rodos’ta dünyaya gelen Agah Sırrı Levend, Türk Edebiyatı Tarihi, Türk Edebiyatında Manzum Atasözleri ve Deyimler ve Türkçülük ve Milli Edebiyat gibi edebiyat tarihimizde kaynak olarak kullanılan değerli ederlere imza attı. Agah Sırrı Levend, bir ara İnönü Ansiklopedisi’nin genel sekreterlik görevini de yürüttü.

AGAH SIRRI LEVEND KİMDİR?

26 Ocak 1894 tarihinde Rodos’ta doğan Agah Sırrı Levend’in babası, İstînaf Hukuk Mahkemesi birinci başkanı ve Edirne Adliye müdürü Mehmed Sırrı Bey, annesi ise Burdurlu müderris Nûri Efendi’nin kızı Râgıbe Hanım’dır.

Edirne’de ilköğrenimini tamamladıktan sonra 1909 senesinde Edirne Mülkiye ve Askerî rüşdiyelerini bitirdi. Bir süreliğine Kabataş İdâdîsi’ne devam etse de 1913 yılında Konya İdâdîsi’nden mezun oldu. Agah Sırrı Levend, 1919 yılında İstanbul Dârülfünunu Edebiyat Şubesi’nde Yüksek öğrenimini tamamladı. Henüz Dârülfünunda öğrencilik yaparken öğretmenliğe başladı. I. Dünya Savaşı çıkınca askere alındı görevine ara verdi. 1917 yılında Bandırma’daki Beşinci Ordu Karargâhı’nda iken arkadaşları Kimyager Rıza ve Eczacı Sâdi ile birlikte Çocuk Yuvası isimli bir okul kurdu. 1922-1940 yılları arasında özel İstiklal Lisesi’ni açan Agah Sırrı Levend, burada hem öğretmenlik hem de müdürlük yaptı.

1940-1946 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Aydın milletvekili olarak bulunan Agah Sırrı Levend, aynı yıllarda parti müfettişi olarak görev yaptı. 1947 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü’nde  edebiyat öğretmenliğine atanan Agah Sırrı Levend, bu görevine devam ederken 1949 yılında emekliye ayrıldı.

agah-sirri-levend-kimdir.jpgEDEBİYAT HAYATI

Agah Sırrı Levend, İnönü Ansiklopedisi’nin genel sekreterlik görevini üstlendi. 1945 ve 1951 yılları arasında görevine devam eden Levend, ansiklopedinin ismi Türk Ansiklopedisi olarak değiştirilmesinin ardından bu görevini bıraktı. Ancak 1961 ve 1963 yılları arasında yine ansiklopedinin genel sekreterliği görevini üstlendi.

1953-1956 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Türk edebiyatı tarihi dersleri veren Agah Sırrı Levend,  1951-1960 yılları arasında Türk Dil Kurumu’nda genel sekreter olarak, 1963-1966 yılları arasında ise başkan olarak çalıştı.

1953 yılında ilk sayısı çıkan ve alanında önemli yayın organlarından biri olan Türk Dili Araştırmaları Yıllığı-Belleten’in 1975 senesine ladar yönetmenliğini yaptı. Aynı zamanda kendisinin edebiyat tarihi araştırmaları da burada yayımlandı.

1973 yılında Agah Sırrı Levend’in sağlığı bozulmaya başladı ancak çalışmalarına devam etti.  28 Ekim 1978 tarihinde Ankara’da hayata gözlerini yumdu.

agah-sirri-levend-kimdir-001.jpg

ESERLERİ

Ahmet Rasim
Acılar
Türk Edebiyatı Tarihi
Şemsettin Sami
Ali Şir Nevai
Hüseyin Rahmi Gürpınar
Türk Edebiyatında Manzum Atasözleri ve Deyimler
Türkçülük ve Milli Edebiyat
Ümmet Çağı Türk Edebiyatı
Arap ve Fars edebiyatlarında Leyla ve Mecnun Hikayeleri
Türk Edebiyatında Şehrengiz ve şehrengizlerde İstanbul
Gazavatnameler ve Mihailoğlu Ali Bey'in Gazavatname'si
Türk Dilinde Gelişme ve Sadeleşme Evreleri
Nev'i-zade Atayi'nin Hilyetü'l-Efkar
Nabi'nin Sürnamesi
Divan Edebiyatı
Eserler ve Şahsiyetler
Maarifimiz ve Milli Terbiyemiz
Edebiyat Tarihi Dereleri
 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN