Ahmet Davutoğlu: İnfaz yasası ile yolsuzluk yapan, rüşvet alan da çıkıyor! Bu vicdanları yaralar

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, KARAR TV canlı yayınında yazarlarımız Ahmet Taşgetiren, Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un sorularını cevapladı. Koronavirüs ile mücadele ve Meclis'te görüşülen infaz yasası ile ilgili çarpıcı açıklamalar yapan Davutoğlu "Maske dağıtımı bile sisteme takılıyor. Cumhurbaşkanına ulaşan sorununu çözüyor. Siyaset üreten tek bir makam bırakıldı... İnfaz yasasında ilke yok, gizli af var. Devlete karşı suçlarda değil, rüşvet, çete, yolsuzluk suçları için tahliye var. Bu vicdanları yaralar" dedi.

Ahmet Davutoğlu, KARAR TV canlı yayınında gündemdeki konularla ilgili çarpıcı açıkamalar yaptı.

Hükümetin koronavirüs ile mücadeleye geç başladığınısöyleyen Davutoğlu sistem sorununun etkili önlemlerde de karşımıza çıktığını belirtti. Maske dağıtımında yaşanan süreci örnek gösteren Davutoğlu, yükün PTT'nin üzerinde kaldığını söyledi. Davutoğlu, "Cumhurbaşkanı'na ulaşan sorunun çözebiliyor. Geri kalan sisteme tıkanıyor. Sistem çalışmıyor. Türkiye'de siyaset yapan tek bir makam bırakıldı" değerlendirmesinde bulundu.

İNFAZ DÜZENLEMESİ İLKE VE YÖNTEM OLARAK YANLIŞ

Davutoğlu, Meclis'te görüşmeleri süren ve 90 bin mahkum ve tutukluya tahliye yolunu açan infaz düzenlemesinin ise yöntem ve ilke olarak yanlış hazırlandığını belirterek şöyle konuştu:

"Mevcut düzenleme kimlerin çıkacağını, kimlerin içeride kalacağını düşünüyor. Bu yasa koronavirüs ile mücadele kapsamında bir tedbir mi yoksa örtülü bir af mı? Bir af yapılacaksa da ayrı bir denklemle sağlıklı şekilde yapılması lazım. Bu infaz yasası koronavirüse yönelik bir tedbir ise kesinlikle bunu karşılayacak nitelikte değil. Eğer buysa ölçü, virüsten etkilenmesi muhtemel tutuklu ve hükümlüler kimlerdir, onlara çözüm bulunmalı. Suçun mahiyetine bakılmaksızın. O yüzden biz yaşlılar, çocuklu kadınlar, sağlık sorunları olanların tahliye edilmesi gerektiğini söyledik."

MAĞDURLARI YARALAR

"Böyle bir infaz yasası eşitlikçi, ayrımcı olmayan, objektif kriterlere göre yapılmalı. İlkesel olarak tutuklu yargılanmaya karşıyız. Çok özel bir neden yoksa tutuklu yarılananlar serbest bırakılabilir. Birlikteyken Sayın Cumhurbakanı, "kişisel suçları affedemeyiz, devlete karşı işlenen suçları affedebiliriz" şeklinde bir ilke açıklamıştı. Bunun mantığı var. Bu yasada devlete karşı işlenen suçları dışarda bıraktı, kişilere karşı işlenen suçları kapsama aldı. Sayın Cumhurbaşkanı fikir değiştirdiyse, bunu kamuoyu ile açıklaması lazım. Eğer kişilere karşı işlenen suçlarda esnek davranırsanız mağdurların vicdanını yaralamış olursunuz."

YOLSUZLUĞA TAHLİYE KAMU VİCDANI RAHATSIZ EDER

"Bir de kamu vicdanını rahatsız etmemesi lazım. Bu yasada zimmet, gasp, rüşvet, irtikap affediliyor. Birisi rüşvet almışsa 4 yıl, zimmetes 5 yıl, gasp varsa 6 yıl hüküm giyiyor. Yasa diyor ki bu suçlar yüzde 50 indirime tabi. Sonra diyor ki 3 yıl cezası olanlar bunu dışarda adli kontrolle geçirebilir. Yani yolsuzlukla ilgili kişiler 6 yıl ceza almışsa yarın bu yasa ile dışarı çıkacaklar. Bunu kamu vicdanı kabul eder mi? Yolsuzlukla mücadele edilmesi gereken bir dönemde üstelik."

"Bunun yanında düşünce açıklamış bir gazeteci, bir siyasi, bir bilim adamı, şiddete bulaşmadan düşüncesini açıklayanlar, zaten hapis yatmaması gerekirken, kapsam dışında bırakılıyor. Bir gazeteci tutuklandı. O istifade etmeyecek de devleti kaynaklarını zimmetine geçiren dışarı çıkacak. Bunu kabul etmek mümkün mü?"