Ahmet Vefik Alp kimdir? Ne zaman ve neden öldü? İşte biyografisi

Ahmet Vefik Alp kimdir? Ne zaman ve neden öldü? İşte biyografisi

1994 ve 2004 yerel seçimlerinde MHP'nin ve DSP'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı olan Ahmet Vefik Alp, Kuzey Kıbrıs ile Mersin arasına köprü projesiyle hafızalarda yer edindi. Taksim Camii tasarımıyla da hatırlanan ünlü mimar, 9 Ocak 2021 günü kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. İşte, Ahmet Vefik Alp'in hayatı...

Yurt içinde ve yurt dışında birçok bina ve yapı tasarlayan Ahmet Vefik Alp, kurucusu olduğu Alp Mimarlar Tasarım şirketiyle uzun yıllar mimarlık hizmeti verdi, şehircilik tasarım atölyeleri düzenledi. Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) Ankara'daki merkez binasını tasarlayan deneyimli mimar, iki kez MHP'den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı oldu fakat seçilemedi. MHP Kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in bir dönem danışmanlığını yaptı.

kybrys-a-kopru-alp-2000.jpg

AHMET VEFİK ALP'İN HAYAT HİKAYESİ

31 Mayıs 1948 tarihinde İstanbul'un Kadıköy ilçesi Kızıltoprak semtinde dünyaya geldi.

İstanbul Saint Joseph Fransız Lisesi'nden 1967 yılında mezun oldu. Lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık bölümünü 1971 yılında tamamladı. 1973 yılında 'yüksek mimar' unvanı aldı.

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde asistan olarak görev aldı. ABD'de yüksek lisans ve doktora yaptı. Tez çalışmaları ve makaleleri birçok dilde yayımlandı.

1982 yılında Suudi Arabistan Kral Fahd Üniversitesi'ne davet edildi ve burada 7 yıl boyunca dersler verdi, birçok mimarlık projesine imza attı.

1984 yılında 'doçent', 1989 yılında 'profesör' oldu. Birleşmiş Milletler'in himayesindeki Uluslararası Mimarlık Akademisi'nde öğretim görevlisi oldu.

1986 yılında ABD Texas Eyaleti yönetimi tarafından 'profesyonel mimar' lisansı verildi. 1995 yılında ABD'den 'profesyonel iç mimar' yetkisi aldı.

tupgecit-projesi-ahmet-vefik-alp-wwwbilgiagi.jpg

ABD, Suudi Arabistan, İsviçre, Japonya gibi birçok yurt dışı ülkesinde çalışmalarda bulundu.

1994 yerel seçimlerinde MHP'den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday oldu fakat seçilemedi.

1996 yılında Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Müdürlüğü'ne getirildi. Aynı yıl Amerikan Mimarlar Enstitüsü Türkiye Temsilciliği'ne ve bunu takiben 'Güney Avrupa Direktörlüğü'ne oybirliği ile getirildi.

1994 yerel seçimlerinde MHP'den tekrar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday oldu fakat seçilemedi.

2004 yerel seçimlerinde DYP'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı oldu fakat seçilemedi.

2009 yerel seçimlerinde DSP'den dördüncü kez İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı oldu fakat seçilemedi.

Mimarlık, şehircilik, belediyecilik, doğal ve kültürel mirasın korunması alanında birçok kuruluşun üyesi oldu. Akademik ve bilimsel çalışmaları, mimari yapıtlarıyla ulusal ve uluslararası ödüllere layık görüldü. Yazıları yerli ve yabancı dergilerde yayımlandı.

Ahmet Vefik Alp, 9 Ocak 2021 günü geçirdiği kalp krizi sonucu 72 yaşında hayatını kaybetti. Evli ve iki çocuk babasıydı.

7473413348.jpg

TAKSİM CAMİİ İÇİN PROJE GELİŞTİRMİŞTİ

Şehir plancısı Ahmet Vefik Alp, Taksim Meydanı'na cami yapılması gündeme geldiği günlerde kendi geliştirdiği projesini kamuoyuyla paylaşmıştı. Projeye göre, 1. bodrum katında konferans salonu ve kafeterya bulunuyordu. Bir alt katta ise kütüphane, derslikler ve atölyeler, 2 kat yüksekliğindeki fuaye, sırasıyla 5., 4., ve 3. bodrum katları semavi dinlerin doğuş ve gelişmelerini tasvir eden 'Dinler Müzesi' olarak planlamıştı.

Cami bütününe yukarıdan bakıldığında zeminde Türk Bayrağı'nı simgeleyen bir ay-yıldız şekli algılanmaktadır. Taksim Meydanı'ndan bakıldığında ise Camii gündüzleri 'doğan bir güneşi', geceleri ise 'doğan bir mehtabı' anımsatmaktaydı.

3373529315.jpg

3039514423.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN