Alman mühendis Berlin'e kaçırmıştı... 1,5 asır sonra Türkiye'ye dönecek

Alman mühendis Berlin'e kaçırmıştı... 1,5 asır sonra Türkiye'ye dönecek

1870'li yıllarda Türkiye'den Almanya'ya kaçırılan ve Berlin Müzesi'nde sergilenen Zeus Sunağı için harekete geçildi. Antik çağın en önemli eserlerinden biri olan Zeus Sunağı, Kültür Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bergama Belediyesi’nin çalışmalarıyla 140 yıl sonra ülkesine dönecek.

İzmir’in kuzeyinde bulunan günümüzde Bergama olarak anılan antik Pergamon şehrinde, M.Ö. 2’nci yüzyılda yaptırılmış olan Zeus Sunağı’nın iade edilmesi için yerel yönetimler ve hükümet tarafından gerekli yol haritası belirlendi. 1870'li yıllarda parçaları Almanya'ya kaçırılan Zeus Sunağı'nın ana vatanı Bergama'ya getirilmesi için Bergama Kültür Merkezi'nde geniş katılımlı bir toplantı yapıldı. 

BAŞKAN SOYER: ÇOK HEYECANLIYIZ

Yapılan toplantıda 19’uncu yüzyılda Bergama’dan Almanya’ya kaçırılan Zeus Sunağı’nın geri getirilmesi gerektiğinin altını çizen CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, gerekli çalışmalar için hükümet temsilcileri, yerel yöneticiler, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldiklerini belirtti. 

zeus-sunaginin-bergamaya-iadesi-icin-ilk-adim-atildi-7150-dhaphoto5.jpg

Soyer "Büyük bir imece içinde yol almaya başlıyoruz. Çok heyecanlıyız. Bu bir yolculuk. Hukuki ya da siyasi birçok engelle karşılaşabiliriz. Ama biliyoruz ki bu yolculuğu sürdürüyor olmak Bergama'nın hak ettiği değeri, sahip olduğu potansiyeli gün ışığına çıkarmak için bir fırsat olacak. Haklı davamız olduğuna inanıyoruz. Bu yolculuğun kendisi bile bu kadim coğrafyanın ne kadar değerli olduğunu bütün dünyaya göstermemiz için bir fırsat olacak. Diliyorum ki bu yolculuk zaferle sonuçlanacak. Taş yerinde ağırdır derler. Bu eseri ana vatanına geri getireceğiz ve köklerine kavuşturacağız. Bugünden sonra iş birliği yapacağımız tüm yoldaşlarıma şükranlarımı sunuyorum" dedi.

‘BERGAMA’YLA İLGİLİ FARKINDALIĞI ARTIRACAK’

Zeus Sunağı'nın iade edilmesiyle ilgili önemli ipuçları da bulunduğuna dikkat çeken Soyer, "Bunun için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ile koordinasyon içinde olacağız. Birlikte hareket edersek sonuca yakınlaşacağımızı biliyoruz. Bundan sonraki ilk toplantıyı Ankara'da yine sivil toplum kuruluşlarının ve belediyelerin temsilcilerinin de yer alacağı bir şekilde yapmayı öneriyorum. Hem yürütülmesi gereken hukuki süreci hem farkındalığın büyütülmesi ile ilgili bir planlama yapalım. Bu süreç Bergama'yla ilgili farkındalığı artıracak bir süreç olarak ilerlemeli" ifadelerinde bulundu. 

zeus-sunaginin-bergamaya-iadesi-icin-ilk-adim-atildi-7150-dhaphoto1.jpg

‘140 YILDIR YURDUNDAN UZAKTA'

UNESCO Dünya Kültür Mirası olarak kabul edilen Zeus Sunağı için AK Parti’li Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu şunları söyledi: 

"Hakkında sayısız kitap yazılmış bu kadim kent, tarih, bilim ve sanatta sayısız eserler, görkemli anıtlar üretti. Bunlardan en önemlisi ana yurdundan binlerce kilometre uzakta olan Zeus Sunağı'dır. 140 yıldır ana yurdundan uzaktadır. Zeus Sunağı antik çağın en önemli eseri, Bergama heykelcilik okulunun paha biçilmez örneklerinden biridir. Temeli Bergama'da aslı Berlin'de bulunan Zeus Sunağı Anadolu insanının yaptığı eşsiz güzellikte bir şaheserdir. Bizler emanetçisi olduğumuz Zeus Sunağı'nın bu topraklara ait olduğuna inanıyoruz. Uzun yıllardır Almanya'da bulunan bu eser ana yurduna dönmeli. Bu eseri Bergama'ya kazandırmak için önemli bir çalışmayı 2020'de başlattık. Bu uzun soluklu bir iş. Bu süreçte yerel yönetimler olarak irademizi ortaya koyduk. Hükümetimiz de bu arzu içinde. Zeus Sunağı'nı Bergama'ya kazandıracağız."

zeus-sunaginin-bergamaya-iadesi-icin-ilk-adim-atildi-7150-dhaphoto3.jpg

‘SÜREÇ UZUN SOLUKLU’

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtiçi Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürü Özgür İrkin ise Zeus Sunağı ile ilgili kararın 12 Ağustos'taki Büyükşehir Meclis toplantısında alındığını söyleyerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Eserin iadesi için diplomatik ve kültürel şartların olgunlaşması gerekiyor. Kültür varlıklarının iade süreçleri çok uzun soluklu olabiliyor. Büyükşehir ve çevre belediyelerinin bu konuda bakanlık ile çalışması önemli. Kültür varlıklarının yurt dışına çıkmaması için de büyükşehir ve ilçe belediyeleriyle ortak çalışma yapabiliriz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN