Alternetif medyanın Türkiye'de yükselişi

Alternetif medyanın Türkiye'de yükselişi

Freedom House tarafından yayınlanan son rapora göre dünya genelinde basın özgürlüğü giderek düştüğü, Türkiye'deise alternatif medyanın yükseldiği açıklandı.

Freedom House tarafından yayınlanan son rapora göre basın özgürlüğü dünya genelinde düşüş trendi yaşarken, baskıların arttığı ülkelerde alternatif medya platformlarına olan ilgi artıyor.

'Özgürlük ve Basın 2019' başlıklı raporda basın özgürlüğünün kısa zamanda ciddi gerilemeler yaşandığı ülkelerde halkın yüzde 75'inin klasik anlamdaki medya mecralarına artık güven duymadığına dikkat çekiliyor.

ALTERNATİF MEDYA TÜRKİYE'DE GÜÇLENİYOR

Türkiye'yi de 'özgür olmayan' kategoride gösteren rapor internet haberciliğinin ana akım medyanın yerini aldığını aktarıyor.

Türkiye'de 150 yayın kuruluşunun kapatıldığına, çok sayıda gazetecinin terörü destekleme gibi suçlamalara maruz kaldığına ve gazetecilerin kendilerine yeni alternatif mecralar yaratmak zorunda kaldığına değinen rapor Türkiye'den ve yurt dışından yapılan girişimlere örnekler veriyor ve bu anlamda internetin her zamankinden daha hayati bir işleve kavuştuğu vurgulanıyor.

TÜRKİYE'DE DURUM NE?

Özgürlük Skoru: 31 (0 en düşük 100 en yüksek)

Özgürlük ratingi: 5.5/7 (7 en düşük)

Politik Haklar: 5/7

Sivil Haklar: 6/7

Genel görünüm: "Başlarda özgürlük adına bazı reformlar yapmış olan AK Parti hükümetinin temel haklar alanında giderek artan hoşgörüsüzlüğü 2016'daki darbe girişimi sonrası otoriter doğasının tam anlamıyla konsolide olması ile sonuçlandı. 2017'de yapılan anayasal değişiklikler devlet başkanının elini güçlendirirken seçim koşullarını daha kötü hale getirerek muhalefet partilerinin Erdoğan'ın kontrol gücünü dengelemesini zorlaştırdı."

BATIDA CİDDİ BİR GERİLEME

Demokratik bazı ülkelerin otoriter rejimlere dönüşmesiyle bağımsız gazeteciliğin büyük zarar gördüğünü belirten organizasyonun yıllık raporunda Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde de basın özgürlüğünde gerileme olduğuna dikkat çekiliyor.

Özellikle ABD Başkanı Donald Trump'ın medyaya yönelik tavrı ve gazetecilere yönelik saldırılarının dünya çapında bir domine etkisi olduğu belirtiliyor. Rapora göre diğer ülkelerde işini yapmaya çalışan gazetecilerin bir çoğu artık hakları gasp edildiğinde batının onları korumak için eskisi kadar çaba sarf etmeyeceğini ve özellikle Washington'ın gerekli baskıyı uygulamayacağını düşünüyor.

KAYNAK: EURONEWS

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN