Altın Küre’de ‘ırkçılık’ krizi

Altın Küre’de ‘ırkçılık’ krizi

Altın Küre ödüllerini veren Hollywood Yabancı Basın Birliği, Black Lives Matter (Siyahların Hayatı Değerlidir) hareketini 'ırkçı bir nefret grubu' olarak nitelendiren bir makale paylaşan eski başkanı Philip Berk'i üyelikten kovdu.

SALİHA SULTAN | KARAR

Altın Küre Ödülleri’ni veren Hollywood Yabancı Basın Birliği (HFPA) Black Lives Matter (Siyahların Hayatı Değerlidir) hareketini ‘ırkçı bir nefret grubu’ olarak tanımlayan bir makaleyi paylaşan eski başkanı Philip Berk’i üyelikten kovdu.

HFPA yaptığı açıklamada şunları söyledi: " Phil Berk artık Hollywood Yabancı Basın Derneği'nin bir üyesi değildir" HFPA'nın kararı , Altın Küre ödüllerini yayınlayan ve sponsorluğunu üstlenen TV kanalı NBC'nin Berk'i kınamasının ve birliğe üyelikten atması çağrısının ardından geldi.

Berk’e tepkiler HFPA üyelerine e-postayla yolladığı ve Black Lives Matter hareketini ‘ırkçı nefret’ olarak tanımlayan bir makalenin ardından geldi.  Bir grup HFPA üyesi, Berk'in e-postasına "Bu aşağılık söylem kesinlikle kabul edilemez”, "Şiddetli bir rezalet" tepkilerini verdi.  

BİRLİĞİN 20 YILDIR SİYAHİ ÜYESİ YOK 

ABD’de 1944’ten beri Altın Küre Ödülleri’ni (Golden Globe Awards) veren HFPA, Ocak 2021’deki ödül töreni öncesinde Black Lives Matter hareketi mensuplarının farklı kesimlerden üyelerinin olmadığına ilişkin eleştirilerin artmasının ardından, siyahilere üyelik vereceğini  duyurmuştu. HFPA ardından siyahi profesör Dr. Shaun Harper’i danışman olarak işe almış, ancak kısa bir süre sonra istifa eden Harper istifa mektubunda şu ifadeleri kullanmıştı: “Endüstride yer alan ve içinde derin saygı duyduğum insanların sizden talep ettiği dönüşümsel değişimi iş birliği içinde sunma yeteneğimize artık güvenmiyorum." 

HFPA’nın şu anda çoğunluğunu kadın üyelerin oluşturduğu 87 üyesi bulunuyor. Üyeler, dünya çapında filmler ve dizilerle ilgili haberler yapan uluslararası gazetecilerden oluşurken, HFPA’nın son 20 yıldır siyahi bir üyesinin olmadığı biliniyor. 

BLACK LIVES MATTER HAREKETİ NASIL ORTAYA ÇIKTI? 

Black Lives Matter hareketi, 2012’de Florida’da polis şiddetine kurban giden 17 yaşındaki siyahi genç Trayvon Benjamin Martin’i öldüren polisin 2013’te çıkarıldığı mahkemede suçsuz bulunmasının ardından yaşanan protestolar sırasında kuruldu. Alicia Garza, Patrisse Cullors ve Opal Tometi tarafından kurulan hareket, 2020’de George Floyd’un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin ardından kazanarak ırkçılık karşıtı protestolarda daha güçlü bir şekilde öne çıktı.

Hareket, birçok yerde sokak protestoları düzenlerken, ırkçılık ve polis şiddetine karşı yüksek profile sahip kampanyalara imza atıyor. Öte yandan sinema, müzik, TV, resim gibi sanat sektörlerine, ödül veren kurumlara karşı siyahilere ayrımcılık yapılmaması konusunda kampanyalar yürütüyor. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN