Amerika seçimi ne zaman? ABD seçimleri ne zaman yapılacak? ABD Başkan adayları

Amerika seçimi ne zaman? ABD seçimleri ne zaman yapılacak? ABD Başkan adayları

Mevcut başkan Trump ile Joe Biden arasında geçen ABD Başkanlık seçimi ile ilgili gelişmeler yakından takip ediliyor. Ekonominin de etkilendiği, ‘ABD seçimleri ne zaman yapılacak?’ sorusu, Türkiye’de de gündem oluyor. ABD Başkan adayları arasındaki son anketler oldukça dikkat çekici..

‘Amerika seçimi ne zaman?’ sorusu yanıt buldu. ABD Başkan adayları Trump ile Joe Biden’in arasındaki fark dengesi, çok karışık. Bazı eyaletlerde durum, iki adayın tarafına bile çevrilebilir. Peki ABD seçimleri ne zaman yapılacak? İşte detaylar…

ABD SEÇİMLERİ NE ZAMAN?

ABD seçimleri herhangi bir değişiklik olmaması durumunda 3 Kasım 2020 tarihinde yapılacak. ABD seçimleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Hürriyet New York muhabiri Rıza Canikligil, ABD’de başkanlık seçimlerinde delege sisteminin uygulandığını anımsatarak, her eyalet için belli bir delege sayısının söz konusu olduğunu kaydetti. Bir eyalette çoğunluk oyu alanın, o eyaletin tüm delegelerini de kazanmış olduğundan bahseden Canikligil, toplamda 538 delegenin en az 270’ini alan adayın başkan olduğunu belirtti.

2016 seçimlerinde Demokrat aday Hillary Clinton’ın, ABD genelinde daha çok oy aldığı, fakat kritik birkaç eyaletin Cumhuriyetçi Donald Trump’a kaptırdığı için başkanlık koltuğunu kılpayı kaybettiği anımsattı.

BAŞKANLIK SEÇİMLERİNDE SON DURUM

Salgının hızla sürmesine karşın ağustos ayında iki partinin de kurultaylarının yapılması ve adaylarının resmen ilan edilmesi bekleniyor. Demokratlar aday Joe Biden, Cumhuriyetçi aday da Donald Trump’ın adaylığına kesin gözüyle bakılıyor.

Joe Biden için zaferin formülü Clinton’ın kaybettiği Pennsylvania, Michigan ve Wisconsin gibi oy rengi değişebilen eyaletleri kazanmakken, Biden’in bu eyaletlerde anketlerde önde gittiği görülüyor.

Kamuoyu yoklamalarına göre Biden, Trump’ın kalesi olarak bilinen Georgia, Teksas, Ohio ve Florida’da da önde. Fakat uzmanlar, Biden’ın rakip kaleleri alıp tulum çıkarma peşine düşmesi durumunda kritik eyaletlerde geride kalabileceğini düşünüyor

TRUMP VAZGEÇER Mİ?

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, ırkçılık tansiyonu ve ekonomik krizin Trump’ı kötü etkilemişe benzediği aktarılırken, Eylül ayına dek kritik eyaletlerde farkın kapanmaması durumunda mevcut başkan Trump’ın yarıştan çekilebileceği iddia ediliyor. Trump da seçmenini harekete geçirmek adına mitinglerine hız verecek.

Donald Trump’ın vergi indirimleri, büyük Amerikan şirketlerinin kârlılığını 2018 yılında yüzde 20’den fazla arttırmaya yardımcı olurken, şirketler de tasarruflarıyla şirket hisselerini geri aldı. Bu şekilde hissedarlar da daha zengin oldu. Koronavirüs özellikle dar ve orta gelir grubunu vururken, işsizlik desteği adına başvuranların sayısı rekor bir seviyeye ulaşarak 33 milyonu gördü.

BIDEN İLE NE DEĞİŞİR

Uzmanlar, Joe Biden’ın AB ve Çin ile daha az ticari gerilim oluşturacağını, yatırımcılara rahatlama sağlayacağını, öte yandan kurumlar vergisi artışlarının ekonomiyi canlandıracak hükümet harcamalarını finanse edebileceğini, bunların salgın sonrası toparlanma adına potansiyel bir artı olduğunu iddia ediyorlar.

DİĞER BİLİNMEYENLER

Eski Başkan Barack Obama’nın yardımcısı olan Joe Biden’ın seçilmesi, öte yandan Demokratlar’ın Senato’yu da geri alması Obama politikalarına geri dönme anlamına geliyor. Corona virüs ile yeteri kadar mücadele etmemekle suçlanan, ABD’yi ‘büyük yapacağım’ derken birçok uluslararası sözleşmeden çekilerek süpergücü kendi içine kapatan Donald Trump, seçilemezse eski hayatına geri döneceğini açıklamıştı.

Salgın zamanında seçmenin nasıl oy vereceğinden, eyaletlerin koronavirüsü nasıl kontrol edeceğine dek birçok unsur seçimleri etkileyebilir. Bazı analistler Demokrat seçmenin koronavirüsten daha çok endişe duyduğunu, sandığa gitmeyebileceklerini, bunun da Trump’a fayda sağlayacağı görüşünü savunuyor.

KANYE WEST YARIŞTAN ÇEKİLDİ Mİ?

3 Kasım seçimleri için adaylığını açıklayan ABD’li rapçi ve televizyon ünlüsü Kim Kardashian’ın eşi Kanye West’in, adaylığı için gerekli desteği bulamaması üzerine yarıştan çekildiği ileri sürüldü. West için yüzde 2’lik bir oy potansiyeli düşünülüyordu…

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN