Boğaz'da bekleyen Rus gemileri için Denizcilik Genel Müdürlüğü'nden açıklama: Riski üzerimize almamız söz konusu değil

Denizcilik Genel Müdürlüğü, boğazlarda bekleyen ham petrol yüklü gemiler hakkında açıklama yaptı. Genel Müdürlük, geçerli bir koruma ve tazmin (P&I) sigortası sunamayan ham petrol tankerlerinin Türk boğazlarından geçmesinin söz konusu olmadığını açıkladı. Denizcilik Genel Müdürlüğü, “Meydana gelebilecek ve felaket boyutuna varabilecek bir kazada sigorta şirketinin tazmin sorumluluğunu karşılamaması riskini almamız söz konusu değildir” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, Türk boğazlarında bekletilen ham petrol yüklü gemilere ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, geçerli bir koruma ve tazmin (P&I) sigortası sunamayan ham petrol tankerlerinin Türk boğazlarından geçmesinin mümkün olmadığı belirtildi.

RİSKİ ÜZERİMİZE ALMAMIZ SÖZ KONUSU DEĞİL

Denizcilik Genel Müdürlüğünün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Avrupa Birliği yaptırımları nedeniyle Türk boğazlarından ham petrol yüklü olarak geçen gemilerin P81 (koruma ve tazmin) sigortalarının geçersiz olması ve bir kaza durumunda sigortanın tazmin edilememesi söz konusu olmaktadır. Ülkemiz Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından alınan yaptırım kararları dışında diğer ülke ve uluslararası kuruluşların yaptırım kararlarını uygulamakla mükellef değildir. Yaptırıma tabi bir geminin veya bir yükün Türk boğazlarından geçiş yapması halinde meydana gelebilecek ve felaket boyutuna varabilecek bir kazada sigorta şirketinin tazmin sorumluluğunu karşılamaması riskini almamız söz konusu değildir. Herhangi bir olayda zarar gören tarafların ve geminin bulunduğu yerden kaldırılması ile ilgili tazmin sorumluluğu ilk aşamada P&I sigortasına dahildir. 1 Aralık 2022 tarihinden itibaren ülkemiz karasularını ve milyonlarca insanımızın yaşadığı kadim şehirlerimizi korumak amacıyla bu sıkıntılı süreç geçinceye kadar olmak üzere ham petrol taşıyan ve Türk boğazlarından geçmek isteyen tankerlerin tarafımıza sundukları sigorta poliçelerinin, bu poliçeleri düzenleyen sigorta firmalarınca teyit edilmesi uygulaması başlatılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, 1 Aralık itibarıyla Türkiye kara sularını ve milyonlarca insanın yaşadığı şehirleri korumak amacıyla, "sıkıntılı süreç" geçinceye kadar olmak üzere, ham petrol taşıyan ve Türk boğazlarından geçmek isteyen tankerlerin sundukları sigorta poliçelerinin, bu poliçeleri düzenleyen sigorta firmalarınca teyit edilmesi uygulaması başlatıldığı bildirildi.

P&I sigorta şirketlerinin mevzuatlarını öne sürerek ciddi ücretler karşılığı düzenledikleri sigorta poliçeleri kapsamında ticari müşterilerine teyit mektubu vermemelerinin kabul edilemeyecek bir durum olduğu vurgulandı.

YAPICI TUTUM DEVAM EDECEK

"Öte yandan Tahıl Koridoru kapsamında Marmara Denizi'nde bekleyen gemi sayılarının 100'ü geçtiği dönemler olmuş, ilgili tüm kurumlarla birlikte alınan tedbirlerle bu sayı 40 gemi civarına düşürülerek deniz trafiğimiz düzenlenmiştir" denilen açıklamada, "Bilindiği üzere ülkemiz, Tahıl Koridoru'nun hayata geçirilmesindeki en önemli aktördür ve Türk boğazlarından ham petrolün geçerek dünya piyasalarına ulaşması için de bundan önce olduğu gibi bundan sonrada yapıcı tutumuna devam edecektir" ifadelerine yer verildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

İstanbul Boğazı'nda tanker düğümü! Sayı artıyor
Rusya'dan Boğaz'a takılan petrol tankerleri açıklaması: Sorun çözülmezse siyasi müdahale olur

Güncel Haberleri