Anadolu sinemaları iflasın eşiğinde

Anadolu sinemaları iflasın eşiğinde

Küresel salgın nedeniyle sinema salonları boşalınca işletmeciler sıkıntılı döneme girdi. Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği ise ‘Anadolu Sinemacıları İsyanda’ başlıklı bir bildiriyle Anadolu’daki salonların iflas noktasına geldiğini belirtti. Hükümete çağrıda bulunulan açıklamada, eğlence vergisinin kaldırılması ve daha önce toplanan 100 milyon TL verginin sektörün ayağa kaldırılması için harcanması talep edildi.

KARAR | SALİHA SULTAN

Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği (SİSAY) pandemi döneminde sinema salonu işletmecilerinin yaşadığı zorluklara ‘Anadolu Sinemacıları İsyanda’ başlıklı bir açıklama ile dikkati çekti. SİSAY Genel Sekreteri Fevzi Genç tarafından yapılan açıklamada “Sinemaların açılmaya başladığı bir aylık süreçte bilet satışları çok iyi gitmiyor. Özellikle küçük aile işletmesi statüsüne olan Anadolu sinemacıları, iflas tehlikesiyle karşı karşıyalar” denilerek hükümete yönelik talepleri sıralandı: “Geçici olarak indirilen KDV oranının film alış ve satışlarında eşitlenip yüzde 1 olarak belirlenmesi. Eğlence vergisinin artık kaldırılması. 2019 yılında toplanan yaklaşık 100 milyon civarında olan eğlence vergisiyle çok acil olarak seyirciyi salonlara çekecek yapımların desteklenmesi.” Açıklama metninde şu bilgilere de yer verildi: “1 Temmuz’da sinemaların açılmasına izin verildiği halde neredeyse hiçbir sinema açılamadı. Ağustos ayında ülke genelinde faaliyet gösteren 430 sinemanın 205’i düşük kapasiteli de olsa salonlarını açmaya başladı. Sinemaların açılmaya başladığı bir aylık süreçte bilet satışları çok iyi gitmiyor. Özellikle küçük aile işletmesi statüsüne olan Anadolu sinemacıları, iflas tehlikesiyle karşı karşıyalar.

KİRALAR YÜKSEK, AVM’LER ACIMASIZ

Yapımcıların risk almadığı vurgulanan açıklamada “Hükümetten beklenen desteği alamadığımız halde normalleşme sürecine katkı sunmak adına sinemalarını açan üyelerimiz yapımcı firmaların çekingen davranmasıyla içerik sıkıntısıyla karşı karşıya kaldılar. Yerli yapım firmaları birçok projesini erteleyerek sete çıkmama kararı aldılar’ denildi. SİSAY üyelerinin en önemli sorununun AVM’lerin yaşanan kriz karşısında duyarsız olmasının belirtildiği açıklamada “Bazı AVM grupları kirada indirim yapsa da genel gider faturaları bile sinemacıların ödeyemeyeceği boyutlarda. AVM’lerin bu uzlaşmaz tavırlarının sürmesi halinde birçok üyemiz sinema salonlarını kapatmak zorunda kalacaklar. Kapanan bu sinemaların yerine yeni salon yatırımcısı bulmak da bugün için pek mümkün görünmüyor” denildi. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de sinemalar umutlarını Nolan’ın son filmi ‘Tenet’e bağladığı hatırlatılan açıklamada, geçtiğimiz hafta sonu vizyona giren filmin beklenenin çok altında bir açılış yaparak ilk üç günde sadece 30 bin bilet satışı gerçekleştirdiği kaydedildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN