Ankara'da tarihi bölgede kemikler bulundu

Ankara'da tarihi bölgede kemikler bulundu

Ankara Ulus’taki Melike Hatun Camii’nin yanında esnafa geçici olarak yer sağlanması için yapılan kazılarda kemikler bulundu. Kazıda bulunan kemiklerin insana ait çene ve kaval kemiği olabileceği bilgisi verildi. Kemiklerin kaç yıllık olduğu ve tarihi değeri bulunup bulunmadığı ise araştırma sonucunda ortaya çıkacak.

Ankara Ulus’taki İtfaiye Meydanı esnafı dükkanlarının bulunduğu bölgeye verilen kamulaştırma kararının ardından Melike Hatun Camii’nin yanında esnafa geçici olarak yer sağlanacağı açıklanmıştı. Caminin yanına konulacak konteyner dükkanlar için yapılan kazıda dün kemikler bulundu.

6 KEMİK PARÇASI BULUNDU

Kepçe operatörünün polise haber vermesinin ardından kemikler, Anadolu Medeniyetler Müzesi ekipleri tarafından incelenmeye götürüldü. Arkeologların bölgede 6 kemik parçası bulduğu öğrenildi. Kazıda bulunan kemiklerin insana ait çene ve kaval kemiği olabileceği bilgisi verildi. Kemiklerin kaç yıllık olduğu ve tarihi değeri bulunup bulunmadığı ise araştırma sonucunda ortaya çıkacak.

"HUKUKSUZ BİR YERE KAZI YAPILIYOR"

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, kazının müze müdürlüğünün onayıyla yapılması gerektiğine dikkat çekerek, “Zaten hukuksuz bir yere kazı yapılıyor. Burası İller Bankası’nın yeniden yapımı için ayrılmış alan. O alana geçici 46 dükkan için kazı yapılıyor. Bir taraftan da İtfaiye Meydanı'nın dönüşümü için direnen mülkiyet sahiplerine çözüm üretmeye çalışıyorlar” dedi.

İtfaiye Meydanı’ndaki dönüşümün ideolojik olduğunu savunan Candan, “Bu cami ile birlikte onun çevresini düzenleyen medrese organizasyonu yapılıyor. Çünkü burası Cumhuriyet’in temsil aksı üzerinde” diye vurguladı.

"ÇOK KÜLTÜRLÜLÜK YIKILMAYA ÇALIŞILIYOR"

Candan acele kamulaştırma yapılan yerin hemen yanında Yahudi Mahallesi’nin bulunduğunu söyleyerek, “Hem çok kültürlülük yıkılmaya hem de tek kültür üzerinden gidilmeye çalışılıyor” diye ekledi.

Candan iktidarın yaptığı dönüşümle ilgili de “İtfaiye Meydanı’nın olduğu yerde tescilli yapılar var. Adı üzerinde Ulus Tarihi Kent Merkezi, buraya gerçekten hassas davranmanız gerekiyor. Ama iktidar bütün Ulus politikalarında züccaciye dükkanına girmiş fil gibi davranıyor” dedi.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN