Apple'dan korkutan uyarı: Türkiye hızlı normalleşti

Apple'dan korkutan uyarı: Türkiye hızlı normalleşti

Apple verileri, 1 Haziran'da Türkiye genelinde hareketliliğin koronavirüs salgını öncesi seviyelere döndüğünü gösterdi. Endeks puanı olarak 13 Ocak'ta Türkiye'de trafiğe çıkan araç puanı 100 iken, 1 Haziran'da bu sayı ocak verilerine de aşarak 110 oldu. Bu rakam Nisan'da 15 puana kadar düşmüştü.

Koronavirüs salgınının etkisiyle azalan toplumsal hareketlilik, hükümetin 1 Haziran itibarıyla hayata geçirdiği “kademeli normalleşme” kararıyla trafikte salgın öncesi seviyelere döndü.

Apple Harita'da yapılan yol tarifi isteklerinin sayısı hesaplanarak oluşturulan Apple Hareketlilik Eğilimi verilerine göre, salgın öncesinde ‘endeks puanı’ olarak 13 Ocak 2020 tarihinde Türkiye genelinde trafiğe çıkan araç endeks puanı 100 iken, 1 Haziran 2020’de bu rakam 110 oldu. Söz konusu veri, 11 Nisan’da sokağa çıkma yasağının da etkisiyle 15'e kadar düşmüştü.

ARAÇ SAYISINDA NORMALE DÖNÜLDÜ, YAYALAR DA YÜKSELİŞTE

Yine aynı verilere göre, 13 Ocak 2020’de 100 olan yaya olarak sokağa çıkan insan sayısı, 1 Haziran’da 74, 2 Haziran’da 75 oldu. Söz konusu veri, 18 Nisan’da sokağa çıkma yasağının da etkisiyle 14’e kadar düşmüştü.

Apple, söz konusu hesaplamaları, tüm ülke ve kentler için 13 Ocak 2020 tarihini 100 endeks puanı üzerinden baz alarak yapıyor.

İSTANBUL’DA DA SALGIN ÖNCESİNE DÖNÜLDÜ

Türkiye genelinde olduğu gibi, salgının merkezi olan İstanbul’da da toplumsal hareketlilik salgın öncesi seviyelere yaklaştı. Yine Apple endeks puanına göre, 13 Ocak’ta İstanbul’da trafiğe 100 araç çıkarken, bu rakam 1 Haziran’da 97, 2 Haziran’da 89 oldu.

13 Ocak’ta yürüyüş için sokağa 100 kişi çıkarken, 1 Haziran’da bu rakam 63, 2 Haziran’da 62 oldu.

Uzmanlar, toplumsal hareketlilikteki artışın bulaş riskini artırabileceği uyarısında bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN