Araç muayene ertelendi mi? Araç muayene süresi ne zamana kadar uzatıldı? İşte araç muayenesi son gün tarihi 2020

Araç muayene ertelendi mi? Araç muayene süresi ne zamana kadar uzatıldı? İşte araç muayenesi son gün tarihi 2020

'Araç muayene süresi ne zaman bitiyor?' sorusunun yanıtı belli oldu. Otomobil, minibüs, ticari araç, kamyonet sahipleri araç muayenelerinin yapılacağı son günü merak ederken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan 'erteleme' kararı geldi. Araçların belirli aralıklarla kontrollerini yapan TÜVTÜRK'te araç muayenelerinin ne zaman yapılacağı sosyal medyada tartışılırken, 'Araç muayene süresi sorgulama e devlet ekranı' detaylarını haberimizde aktardık. Hatırlanacağı üzere koronavirüs (corona virüs) salgın hastalığı tedbirleri kapsamında 3 Nisan 2020 tarihinde başlaması gereken araç muayene işlemlerinin başlangıç tarihi 3 Temmuz 2020 gününe ertelenmişti. Detaylar haberimizde...

'Araç muayenesinde son gün ertelendi mi?', 'Araç muayene süresi ne zamana kadar uzatıldı?' sorularının yanıtları ve 'araç muayene durumu sorgulama ekranı e devlet' internette araştırılırken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 'araç muayenesi son gün tarihi' bilgisini duyurdu. Uzun süredir kapalı olan araç muayene istasyonları, 3 Temmuz 2020 günü açılmış ve vatandaşlar TÜVTÜRK önünde uzun kuyruklar oluşturmuştu. Zira iki yılda bir yapılan araç muayenesini, başlangıç tarihinden itibaren 45 gün içinde yaptırmak gerekiyor. İşte, 'araç muayenesinin sona ereceği tarih 2020'...

ARAÇ MUAYENELERİ NE ZAMAN BİTİYOR?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, corona virüs (koronavirüs) tedbirleri kapsamında araç muayene sürelerinin 30 Eylül 2020 Çarşamba gününe kadar uzatıldığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, normalleşme süreci sonrasında araçlarını muayeneye götüren vatandaşların, muayene istasyonlarında yoğunluk oluşturmalarının önüne geçilmesi ve virüsün vatandaşlara olası etkisinin en aza indirilmesi amacıyla muayene süresinin uzatılması kararı alındı.

Bu kapsamda, muayene süresi 3 Nisan-3 Temmuz 2020 tarihlerinde sona eren ve 17 Ağustos 2020'ye kadar muayenesi yaptırılamayan araçlar için söz konusu süre 30 Eylül 2020 tarihine kadar uzatıldı.

Karar gereğince vatandaşların hakları korunacak ve araç muayene sürelerini uzatanlardan yüzde 5'lik gecikme ücreti alınmayacak.

Ayrıca, bu dönemde 420 bin aracın muayene edilmesi bekleniyor.

ARAÇ MUAYENE SÜRESİNİ/DURUMUNU SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN

ARAÇ MUAYENE İŞLEMLERİ NE ZAMAN BAŞLADI?

Resmi Gazete’de 3 Nisan 2020 tarihinde yayınlanan bilgilere göre; Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen covid-19 salgını nedeniyle, muayene süresi gelen araçlarının muayenesini bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içerisinde gerçekleştiremeyen motorlu taşıt sahipleri, araç muayene işlemlerini bu sürenin bitiminden itibaren 45 gün içerisinde gerçekleştirebilirler. Bu süreler gerektiğinde Bakanlıkça uzatılabilir.

Bu kapsamda 3 Temmuz tarihinden 45 gün süre içerisinde gerçekleştirilebileceği ilan edilmişti. Araç muayenesi geçen sürücüler için son tarih daha önce 17 Ağustos 2020 olarak açıklansa da bu tarih 30 Eylül 2020 tarihine uzatıldı.

ARAÇ MUAYENESİ NE ZAMAN YAPILIR?

Araç sahipleri, muayene süresinin geçerliliğinin ne zaman biteceğini farklı yollardan öğrenebilir. Sıfır araç sahipleri, muayene sürelerini tescil belgesinde yazan 'ilk muayene geçerlilik süresi' tarihinden kontrol edebiliyor.

Diğer araç sahipleri ise, araç muayene raporunda muayene geçerlilik tarih bilgisine göre hareket ediyor. Araç sahipleri ayrıca e-Devlet portalını kullanarak araçlarının muayene raporuna ulaşabilir.

Araç muayene gecikme bedeli TÜVTÜRK'e ödeniyor. TÜVTÜRK'te yer alan bilgilere göre araç muayene süreleri şöyle:

Hususi Araçlar

1) Yolcu nakli amacıyla tescil edilen ve sürücüsü dahil en fazla 9 oturma yeri olan araçlar ilk üç yıl sonunda ve devamında her iki yılda bir yapılıyor.

2) Yolcu nakli amacıyla sürücüsü dahil 9'dan fazla oturma yeri olan veya yük nakli amacı ile tescil edilen araçlar ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir yapılıyor.

Ticari Araçlar

Araç sınıfına bakılmaksızın ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir yapılıyor.

Resmi Araçlar

Resmi otomobiller ilk üç yaş sonunda ve devamında iki yılda bir diğer resmi araçlar ise ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir muayeneye tabi tutulurlar.

İstasyonda yetkili personel tarafından gerekli inceleme yapıldıktan sonra araç sınıfı hakkında nihai karar verilir. Araç, otomobil sınıfında değerlendirilir ise muayene periyodu ilk 3 yıl sonunda ve devamında 2 yılda bir olarak, kamyonet sınıfında değerlendirilir ise ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir kez olarak periyodunu sürdürecektir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN