Arefe günü hangi dualar okunmalı? Arife günü hangi ibadetler yapılmalı?

Arefe günü hangi dualar okunmalı? Arife günü hangi ibadetler yapılmalı?

Arife günü yapılacak dualar neler? Arefe günü yapılacak ibadetler neler? sorularının yanıtlarını internette araştırılıyor. İslam aleminin en kutsal zamanı Ramazan ayını uğurlarken, bayramdan bir gün önceski arife günü idrak ediliyor. Ramazan'ın faziletlerinden faydalanmak isteyen Müslümanlar, son günü ibadet ederek geçirmeyi arzuluyor. Peki, arife günü hangi dualar okunmalı ve hangi ibadetler yapılmalı? İşte detaylar...

'Arefe günü hangi dualar okunmalı?', 'Arife günü hangi ibadetler yapılmalı?' sorularının yanıtlarını sayfamızda aktardık. Ramazan ayının son saatlerini ibadetle değerlendirerek sevap kazanmak isteyen inançlı vatandaşlar, internette araştırma yapıyor. İşte 'arefe günü yapılacak ibadetler ve okunacak dualar'...

ARİFE GÜNÜ YAPILACAK İBADETLER NELER?

Hz. Muhammed, Ramazan Bayramı arefesi için "En hayırlı, kabulü şayan olan dua, arefe günü yapılan duadır" şeklinde bir hadis söylemiştir. Müslümanlar bugünü oruç, namaz ve dua eşliğinde geçirmelidir.

Tövbe Namazı Kılmak

İkindi namazını kıldıktan ve arefe duasına başlamadan önce iki rekat namaz kılmalı ve Allah huzurunda günahlarından tövbe ederek ikrar etmelidir. Böylece Arafat sevabına nail olsun ve günahları bağışlansın.

Mahsus Namaz

Zeval vakti olduğunda (mümkünse açık alanda) öğlen ve ikindi namazlarını ruku ve secdesini güzel bir şekilde yaparak kılınmalıdır. Namazları bittikten sonra iki rekat namaz kılınmalıdır. Namazın birinci rekatında fatiha suresinden sonra ihlas suresini, ikinci rekatta fatiha suresinden sonra kafirun suresi okunmalıdır.

Bu namazın ardından 4 rekat namaz kılmalıdır. Namaz iki rekat, iki rekat kılınmalıdır. Her rekatta fatiha suresinden sonra 50 kere ihlas suresini okumalıdır. Bu namaz Emire'l Mümin'in Hz. Ali'nin namazıdır.

AREFE GÜNÜ HANGİ DUALAR EDİLMELİ?

Arefe günü ile ilgili bazı hadisler şöyledir;

"Arefe günü Besmele ile bin ihlas okuyanın günahları affedilir ve duası kabul olur." (Ebu-ş şeyh)

Bir hadis-i şerifte:

"Kim ihlâs suresini Arefe gününde öğle ile akşam arasında bin defa okursa Allah, ona ne isterse verir." buyrulmaktadır.

Hadis-i şeriflere göre; "İhlas suresini okumak kul hakkı hariç diğer bütün günahların affına vesiledir." (Ebu-ş şeyh)

BAYRAMDA SÜNNET OLAN DAVRANIŞLAR NELER?

Bayram günlerinde erken kalkmak, yıkanmak, dişleri temizleyerek misvaklamak, güzel kokular sürünmek, elbiselerin en temiz ve güzelini giyinmek, Allah'ın nimetlerine şükür için sevinçli görünmek, rastladığı din kardeşlerine karşı güler yüzlü olmak, mümkün mertebe çok sadaka vermek, Bayram gecelerini ibadetle ihya etmek bayram adabındandır.

Ramazan Bayramı'nda namazdan evvel hurma gibi tatlı bir şey yiyerek camiye gitmek, Kurban Bayramı'nda ise namazdan evvel hiçbir şey yememek müstehapdır. Hatta Kurban kesecek kimsenin kestiği kurbanın etiyle yemeğe başlaması daha güzeldir. Bununla beraber namazdan evvel bir şeyler yenilecek olursa bunda bir beis yoktur.

Bayram günlerinde Müslümanların birbirlerini tebrik etmeleri, birbirleriyle müsafahada bulunarak hayır ve mağfiret duaları yapmaları yine bayram edebleri arasındadır. Ayrıca bayram hürmetine dargınlar barışmalı, birbirlerinde hakları olanlar o hakları birbirlerine helâl etmeli, dost ve akraba ziyaretleri yapılmalı, ailenin küçükleri ailenin büyüklerinin ziyaretine giderek ellerini öpüp hayır dualarını almalı, gönüllerini hoş etmelidir.

RAMAZAN BAYRAMI NAMAZI CAMİLERDE KILINACAK MI?

BAYRAM NAMAZI EVDE KILINIR MI? BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

İL İL RAMAZAN BAYRAMI NAMAZ SAATLERİ

TDK'YA GÖRE 'ARİFE' VEYA 'AREFE'NİN DOĞRU YAZILIŞI HANGİSİ?

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN