Artvin'i bitişik ve ahşap evler yaktı

Artvin'i bitişik ve ahşap evler yaktı

Artvin’de son yıllarda çıkan yangınların ardından yapılan araştırmada çarpıcı veriler ortaya çıktı. Son 15 yılda 123 köy yangınının çıktığı kentte, yangınların büyük bölümünün ahşap malzeme, bitişik nizamlı evler ve elverişsiz coğrafyadan kaynaklandığı kaydedildi.

Son olarak 14 gün arayla iki köy yangınının yaşandığı Artvin'de son 15 yılda 123 köy yangınında 268 ev kül oldu. Bölge halkını tedirgin eden yangınlara ilişkin Artvin Çoruh Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı tarafından yapılan araştırma sonucunda çarpıcı veriler elde edildi.

EN ÇOK YANGIN ÇIKAN KÖYLER

Yapılan araştırma 2008 ve 2017 yılları arasında 89 köy yangının meydana geldiğini ve bu yangınlarda 141 evin tamamen yandığını, 25 evin ise kısmen yandığını tespit ettiler. Öte yandan son beş yılda ise 34 köy yangınında 127 evin yanarak kül olduğu tespit edildi.

a1.jpg

15 yıl içinde toplamda 123 köy yangınında 268 evin yandığı belirlendi. 14 gün arayla son iki köy yangınında ise 71 yanarak kullanılamaz hale geldi. Yangınların en fazla olduğu il merkeze bağlı seyitler köyünde çıktığı görülürken, Yusufeli ilçesi ikinci sırada, Ortaköy köyü ise üçüncü sırada yer alıyor.

a2.jpga2-001.jpg

YANGINLARIN SEBEBİ NE?

Yangınların birinci sebebi, evlerin ahşap ve bitişik olması, ikinci önemli husus ise evlerde olan eski elektrik tesisatlarında yeni teknoloji ürünlerinin kullanılması.

Artvin Çoruh Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı Öğretim Görevlisi Kemal Torpuş, "Yangın raporlarını incelediğimizde karşımıza çıkan öncelikli veri, ahşap yapılaşmanın inşaat malzemesi olarak kullanılması" diyerek sözlerine şöyle devam etti:

"Evlerin bitişik nizamda üst üste yada yakın mesafe aralıklarında bir araya gelmesi. Yangının meydana gelmesiyle birlikte diğer evlere sirayeti gerçekleşe bilmekte. Öncelikli olarak yapı malzemesi karşımıza çıkmakta. Ahşap kullanımıyla birlikte yangının hızlı yayılmasın sağlayabilecek yanıcı maddeyi ortamda bulundurmuş oluyoruz.

a3-001.jpg

Evlerin bitişik olmasının sebebi arazi elverişsizliğinden kaynaklı. İşleyebilecek arazilerin daha değerli hale getire bilmek için inşaatlar yapılmış. Bu inşaatlardan kaynaklı 2 veya 3 katlı evler yapılabiliyor. Alt bölgelerinde kültür gereği ahşap yapılaşma ve merek kavramı ön plana çıkmakta. Ot, saman depolaması hayvan yemi depolaması yapılmakta bunlarda her han gibi kıvılcımla karşı karşıya geldiğinde hızlı bir şekilde alevlenebilmekte."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN