Aşılamaya 'tedarik' engeli! Üreticiler talebi karşılamakta güçlük çekiyor

Aşılamaya 'tedarik' engeli! Üreticiler talebi karşılamakta güçlük çekiyor

Dünya çapında Kovid-19 aşısı talebinin tedariğinden çok daha fazla olması, virüsten kurtulmayı bekleyen halkların hayal kırıklığına uğramasına neden olabileceği ifade edilirken, siyasiler ise tedarik sürecini hızlandırmak için harekete geçti.

SELMAN CÖMERT | KARAR.COM

Associated Press’te yayınlanan habere göre, Baylor Tıp Fakültesi’nden aşı uzmanı Maria Elena Bottazzi, bu problemin çözümünü “çorbaya daha fazla su eklemek gibi olmadığı”nı söylüyor.

Associated Press’te sağlık gazeteciliği yapan Lauran Neergaard, Kovid-19 aşı üreticilerinin, üretimi yüz milyonlarca doza çıkarabilmesi için planlanan her şeyin yolunda gitmesine ihtiyaç duyulduğunu belirterek, ufacık bir aksaklığın aşının tedariğinde gecikmelere neden olabileceğini bildirdi. 

"SANOFİ'NİN AŞI ÇALIŞMALARININ ERTELENMESİ KÖTÜ HABER"

Salgından çabucak kurtulabilmek için çeşitli aşı üretme tesislerinin bir gecede Kovid-19 aşısı tesisine döndürülemeyeceğini söyleyen Neergaard, Fransız ilaç şirketi Sanofi’nin daha bu hafta, rakip ABD ilaç şirketi Pfizer ve Alman ortağı BioNTech’e 100 milyondan fazla doz aşının tedariği için destek vermesini hatırlatarak bu durumun ‘alışılmadık’ olduğunu belirtti.

Çünkü Sanofi, halihazırda ortaklarıyla ürettiği Kovid-19 aşısının faz 1 denemlerinde başarısız olmasıyla bu projeden çekildi.

Neergaard, Sanofi aşısının ertelenmesi ve bunun dünyada genel aşı tedariği konusunda kötü bir haber olduğunu yazdı. Aynı zamanda Lauran Neergaard, Sanofi ve Pfizer/BioNTech ortaklığında üretilecek aşı dozları yaza kadar tedarik edilemeyeceğini hatırlattı. 

"FARKLI TÜRDE GELİŞTİRİLEN AŞILARIN GELİŞİM SÜRECİ DAHA ZOR"

Pfizer ve Moderna’nın ürettiği Kovid-19 aşıları gibi mRNA teknolojisiyle yapılan aşıların, Çin merkezli Sinovac şirketinin ürettiği CoronaVac aşısı gibi geleneksel usulle üretilmiş inaktif aşılardan daha sıkı biyogüvenlik tedbirleri gerektirdiğini hatırlatan Neergaard, farklı tür aşıların farklı teknolojiler, ekipman ve uzmanlık gerektirdiğini söyledi.

mRNA teknolojisinin geliştirilmesinde yardımcı olan Pennsylvania Üniversitesi’nden Dr. Drew Weissman, “Bir araştırma laboratuvarında az miktarda mRNA yapmak kolaydır, ancak bundan önce kimse bir milyar doz veya 100 milyon ve hatta bir milyon doz mRNA yapmadı” dedi. 

"ABD'DE HÜKÜMET AŞI ÜRETİCİLERİYLE BİRLİKTE ÇALIŞIYOR"

Pfizer ve Moderna, aşı üretimi için hayati öneme sahip hammadde tedarikçilerinin güvenilir olduğunu savunsa da, Moderna CEO’su Stephane Bancel hammadde tedariği konusunda zorlukların devam ettiğini kabul ediyor. Aynı zamanda ABD hükümet sözcüsü aşı üretiminde herhangi bir aksama yaşanmaması için aşı üreticileriyle birlikte çalıştıklarını belirtti.

" AVRUPA'DA TESLİMATLAR GECİKTİ"

Pfizer, Belçika’daki fabrikasını daha fazla üretim adına büyütebilmek için Avrupa’daki teslimatları birkaç haftadır geçici olarak yavaşlattı. Lauran Neergaard, teslim edilen aşıların yetersiz kaldığını; AstraZeneca’nın, ‘öfkeli’ Avrupa Birliği’ne vaat edilenden daha az doz teslim edeceklerini söylediğini yazdı. Yetersiz doz teslim edildiği için AstraZeneca’nın gösterdiği sebep ise, bazı üretim tesislerinde beklenenden daha düşük verim alınması. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN