70 yıldır demir döven dedelerin zanaat aşkı

70 yıldır demir döven dedelerin zanaat aşkı

Bingöl'de çocuk yaşta demirciliğe başlayan amca çocukları ilerlemiş yaşlarına rağmen ilk günkü aşkla mesleğini sürdürüyor.

Bingöl'de 90 yaşındaki Selim Öztürk ile 85 yaşındaki Yaşar Öztürk, çocuk yaşta başladıkları demirciliği 70 yılı aşkındır yapıyor.

Selim Öztürk, ayaklarındaki rahatsızlık nedeniyle yürüyemediği için torunları tarafından oturtulduğu sandalye üzerinde veya kucakta 20 metre uzaklıktaki evinden atölyeye taşınıyor. Geçirdiği rahatsızlık dolayısıyla konuşamayan Selim Öztürk'ün buna rağmen çalışma azmi gençlere örnek olarak gösteriliyor

thumbs-b-c-4456fdccae3f01811d6ac567144ab8e6.jpg

Yaşar Öztürk'de torunlarının ve diğer yakınlarının işlettiği atölyede güçlerinin yettiği kadar onlara yardım ettiklerini anlattı.

Yaşlandıkları için az çalışabildiklerine işaret eden Öztürk, yoruldukları zaman işi bırakıp torunlarının çalışmasını izlediklerini söyledi.

ÖZTÜRK; ZANAATIM, VAZGEÇMEM

Balta ve kazma başta olmak üzere köylülerin talep ettiği aletleri ürettiklerini kaydeden Öztürk, "Zanaatım, vazgeçmem. Canım sağ olana kadar mesleğime devam edeceğim." dedi.

Yaşar Öztürk'ün oğlu ve aynı zamanda Çaytepe köyü muhtarı olan Asım Öztürk, babası ve amcasının çocukluktan bu yana demircilik yaptığını söyledi.

Amcası Selim'in rahatsızlığı nedeniyle yürüyemediğini ve buna rağmen meslek aşkının sürdüğünü ifade eden Öztürk, şöyle konuştu:

"BABAM VE AMCAM 70 YILI AŞKINDIR BU İŞİ YAPIYOR"

Selim amcamın ayakları artık tutmuyor. Her sabah birkaç kişi onu sandalye ile taşıyıp buraya getiriyoruz. Kendisi çok istediği için getiriyoruz. Çünkü bu işi severek yapıyor. Bir türlü vazgeçemiyor. Artık nasıl bir aşksa, bir türlü vazgeçmedi. Her gün sabah buraya getiriyoruz, akşam olunca da tekrar eve götürüyoruz."

mehmet-ayduran-demirci-kuzen.jpg

ZAMANINDA İHTİYAÇLAR BURADAN KARŞILANIYORDU

Geçmişte şehre gidip gelmenin zorluğuna işaret eden Öztürk, "Bu nedenle o zaman köylüler balta, orak, tırpan gibi ihtiyaçlarını buradan karşılıyordu. Eskiden teknoloji bu kadar ilerlemediği için alete çok ihtiyaç vardı. Şimdi ihtiyaç daha az olduğu için üretim de azaldı." ifadesini kullandı.

Öztürk, atölyedeki hayvan derisinden yapılan körüğün yaklaşık 80 yıldır kullanıldığını vurgulayarak, "Dedem bize hep bu körüğü yapmak için aylarca uğraştıklarını anlatırdı. Elektriklisi çıkınca artık teknolojiye yenik düştü." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN