Aşure günü ne zaman? 2020 Aşure ne zaman yapılacak?

Aşure günü ne zaman? 2020 Aşure ne zaman yapılacak?

Diyanet İşler Başkanlığı’nın yıllık hazırladığı dini günler takvimine göre 2020 aşure ayı tarihi belli oldu. Bolluk ve bereketin simgesi olan Aşure ayında Osmanlı'dan günümüze kadar gelmiş bir gelenek olarak aşure dağıtılır. Peki Aşure günü ne zaman? 2020 Aşure ne zaman yapılacak? İşte konunun ayrıntıları…

İslam dünyası için büyük önem taşıyan Aşure gününe az bir zaman kaldı. Birlik beraberlik ve bereketi anlatan kutsal ayın içerisinde barınan aşure gününde çeşitli ibadetler yapılırken, aşure tatlısı da komşulara, yakınlara dağıtılır. Milyonlarca müslüman Aşure günü ne zaman? 2020 Aşure ne zaman yapılacak? sorularına yanıt arıyor…

Bu mübarek ayda peygamberlerin geçmişine dair pek çok hadise yaşandığı biliniyor. Ağustos ayına girilmesinden dolayı konuyla ilgili detaylı araştırmalar yapılmakta. Kuran-ı Kerim'de bahsedilen Muharrem ayında en çok bilinen ibadetlerden biri ise aşure dağıtmaktır.

AŞURE AYI NE ZAMAN?

Aşure ayı tarihi Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklandı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dini günler takvimine göre bu sene Aşure Günü 29 Ağustos Cumartesi günü idrak edilecek.

AŞURE AYI HANGİ GÜN VE NE ZAMAN

Muharrem ayının onuncu günü olan 29 Ağustos'ta başlayacak olan aşure gününde gelenek haline gelen aşure tatlısı dağıtılarak, bereket ve bolluk arttıralıcak.

AŞURE AYI ÖNEMİ

Muharrem ayı içerisinde bulunan günlerden biri olan aşure günü, muharrem ayının onuncu günüdür. İsmini Arapça on manasına gelen aşera kelimesinden almaktadır. Dilimizde, bugün pişirilip, dağıtılan tatlıya isim olarak aşure ismi koyulmuştur. İslam ve insanlık tarihi açısından büyük önem taşıyan bazı olaylar bu mübarek ayda meydana gelmiştir. H.z. İbrahim aşure günü doğmuştur. H.z Musa ve kavmi Firavun'un zulmünden bugünde kurtulmuştur. H.z. Nuh'un gemisi ise Cudi dağına aşure günü ulaşmıştır.

Bu özellikleri nedeniyle aşure sevinç, kutlama ve mutluluk günüdür. H.z. Aişe'den anlatılan bir rivayete göre ise cahiliye döneminde Kureyşlilerin aşure gününü kutladıklarından Kabe-i Şerif'in örtüsünün değiştirilip oruç tuttuklarını anlatmaktadır.

AŞURE GÜNÜ NEDİR?

Hicri Takminin ilk ayı yani yılbaşı olan Muharrem ayı, İslamiyet'te kutsal sayılan dört aydan birisidir. Muharrem ayının onun gününe denk gelen aşure günü peygamberler mucizelerinin gerçekleştiği gündür. Aşure gününde H.z Musa'nın asasıyla Kızıl Denizi yararak firavunun gazabından kurulduğu, H.z. Nuh'un kavmi ile tufanı yenerek Cudi dağına vardıkları, H.z. Yunus'un yunus balığının karnından çıkarak kurtulması aşure gününde gerçekleştiğinden farklı dinlerde de kutsal kabul edilmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN