Attouda Antik Kenti gün yüzüne çıkacak

Attouda Antik Kenti gün yüzüne çıkacak

Denizli'de bulunan Attouda Antik Kenti'nin ortaya çıkarılması için sunulan proje kabul edildi. Eylül ayında başlanacak saha çalışmalarında 27 kişilik bir ekibin çalışacağı bildirildi. Antik kentin gün yüzüne çıkarılmasıyla bölgede bir turizm çeşitliliği yaşanacağı tahmin ediliyor.

Denizli Sarayköy'de Hisar Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Caria ve Frigya arasında Attouda Antik Kenti'nin gün yüzüne çıkarılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne sunulan proje kabul edildi. 'Attouda ve Çevresi Yüzey Araştırması' projesiyle ortaya çıkarılacak antik kentin 2 bin 200 yıl önce kurulduğuna inanılıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Pamukkale Üniversitesi ve Sarayköy Belediyesi iş birliğiyle başlatılacak olan çalışma, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Arkeoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Bilge Yılmaz Kolancı başkanlığında 27 kişilik ekip tarafından gerçekleştirilecek.

ic.jpg

'ANADOLU ARKEOLOJİSİ İÇİN ÖNEMLİ'

Eylül ayında saha çalışmalarının başlayacağını açıklayan Dr. Kolancı, araştırmanın 2023'te tamamlanmasını hedeflediklerini söyledi ve "Öncelik olarak Attouda'daki antik yapıların tanımlaması, buraya ulaşan antik yol güzergahlarının belirlenmesi, antik kent içindeki kutsal sayılan alanların tespiti için çalışacağız. Burası ile ilgili antik kaynakların verdiği bilgiler doğrultusunda bazı kutsal köy yerleşkeleri, tıp okulu ve tapınakların olduğunu da biliyoruz. Bu çalışmalar bize Anadolu arkeolojisi açısından oldukça önemli veriler sunacak" dedi.

2.jpg

'TURİZM ÇEŞİTLİLİĞİ SAĞLANABİLİR'

Attouda'nun çok özel bir antik kent olduğunu ve Roma İmparatorluğu döneminde çok parlak bir çağ yaşadığını söyleyen Kolancı, "Burada hem antik yerleşimi ön plana çıkararak bir turizm haritası oluşturabilir hem de kültürel değerleri ön plana çıkararak turizm çeşitliliği sağlayabiliriz. Burası çam ağaçlarıyla kaplı ve yemyeşil, şehrin gürültüsünden uzakta insanların kafa dinleyebileceği özel bir yerleşim.

Antik dönem ve Osmanlı dönemi yerleşimini bir araya getirip bütünleştirdiğimiz zaman Attouda'nın Denizli'de parlayacağını düşünüyorum. Attouda'yı diğer antik kentlerden farklı kılan özellik üzerindeki Osmanlı Dönemi'ne ait mimari yapılar. Bu durum buraya kültürel bir zenginlik katıyor. Buradaki turizm hareketliliğinin artması için ekibimizle var gücümüzle çalışacağız" açıklamasında bulundu.

1-001.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN