Ayasofya müezzinleri kim? Ayasofya Camiine atanan müezzinlerin isimleri belli oldu

Ayasofya müezzinleri kim? Ayasofya Camiine atanan müezzinlerin isimleri belli oldu

Danıştay’ın kararının ardından 24 Temmuz 2020 Cuma günü Cuma namazı itibarıyla yeniden cami olarak hizmet vermeye başlayan Ayasofya’ya atanan müezzinleri isimleri, Diyanet İşleri Başkanı Erbaş tarafından duyuruldu. Okudukları Ezan-ı Muhammedi ile kulağımızın pasını silen din insanları için, ‘’Ayasofya müezzinleri kim?’’ sorusu, sosyal medyada gündem olmuştu.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş tarafından yapılan son dakika açıklamasının ardından; Ayasofya Camiisinin müezzinleri belli oldu. Mehmet Hadi Duran, Şükrü Asıleren, Alpcan Çelik, Rıdvan Akbaş ve İbrahim Çoban, Ayasofya’ya müezzin olarak atandı.

AYASOFYA CAMİİ MÜEZZİNLERİ KİM?

Ayasofya Camii'nde görevlendirilen imam-kayyım ve müezzinleri açıklayan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ayasofya Camii'ne 3 imam ve 5 müezzinin atandığını ifade ederek, Türkiye ve İslam tarihi açısından önemli olan Ayasofya Camii’nde Mehmet Hadi Duran, İbrahim Çoban, Şükrü Asıleren, Alpcan Çelik ve Rıdvan Akbaş’ın müezzin olarak görevlendirildiğini duyurdu.

Ayasofya Camisine İstanbul Yeni Cami Hatibi Ferruh Muştuer, Marmara Üniversitesi hocalarından Prof. Dr. Mehmet Boynukalın ve İstanbul Fatih Cami İmam Hatibi Bünyamin Topçuoğlu'nun Ayasofya Camii'ne imam olarak atandığını kaydeden Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 24 Temmuz 2020 Cuma günü Ayasofya Cami'mizde ilk Cuma Namazını kılarak ibadete başlanacağına işaret ederek, camilerin hocaları ile esas güzelliğe ve zenginliğe kavuştuğunu söyledi. Hocaların, ilimleriyle, kıraatleriyle, ezanlarıyla, cami dersleriyle, tilavetleriyle ve salalarıyla camileri süslediğini anlatan Erbaş, cemaati ruhen doyuracak, en doğru bilgileri onlara vermeye çalışacaklarını kaydetti.

AYASOFYA CAMİİ MÜEZZİNLERİN İSİMLERİ

Ayasofya Camiine müezzin olarak Mehmet Hadi Duran, İbrahim Çoban, Şükrü Asıleren, Alpcan Çelik ve Rıdvan Akbaş atandı.

MEHMET HADİ DURAN KİMDİR?

Ayasofya Camii müezzini olarak atanan Mehmet Hadi Duran, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun oldu.

Ayasofya Hafızlar Topluluğu'nın çalışmalarını yöneten isimler arasında yer alan Mehmet Hadi Duran, Hacı Beşir Ağa ve Sultanahmet Camii müezzinliği yapıyordu.

1970’te İstanbul'da doğan Mehmet Hadi Duran, ilk, orta ve lise öğrenimi Üsküdar’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden 1994’te mezun olan Mehmet Hadi Duran, aynı fakültede Dini Musiki Anabilim Dalı’nda yüksek lisansını bitirdi.

Kur’an-ı Kerim eğitimini Hâfız İlhan Tok’tan alan Mehmet Hadi Duran, Hâfız Yusuf Gebzeli ile Mevlid çalıştı. Musıki eğitimine başkent Ankara’da Ruhi Kalender ve İstanbul’da Nuri Özcan ile devam eden Mehmet Hadi Duran, Aziz Mahmud Hüdâyi, Marmara Türk Müziği Topluluğu ve Nameİstanbul gibi müzik topluluklarıyla yurtiçi ve yurtdışında pek çok programlara katıldı.

Son olarak Fatih Müftülüğü'ne bağlı olarak Sultanahmet Camii müezzini olarak çalışan Mehmet Hadi Duran, 23 Temmuz 2020 itibarıyla Ayasofya Camii'de müezzin olarak görev alacak

Duran, evli ve iki çocuk babasıdır.

İBRAHİM ÇOBAN KİMDİR?

24 Temmuz 2020 tarihi itibarıyla Cuma namazı ile birlikte ibadete açılan Ayasofya Camii müezzini olarak atanan İbrahim Çoban, Ayasofya Camii'nin ezanını okuyacak.

Daha evvel Sultanahmet Camii'nde müezzin olarak görev alan İbrahim Çoban, Ayasofya’nın Camii vasfı kazanması üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Ayasofya’ya atanan 5 müezzininden birisi olarak öne çıktı.

ŞÜKRÜ ASILEREN KİMDİR?

TRT ekranlarında yayınlanan Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma yarışmasında Enfâl Suresi’nin 20-25’inci âyetlerini okuyan Şükrü Asileren, jüriden 777 puan alarak yarışmada ikinci olmuştu.

Kuran-ı Kerim okuma yönündeki eğitimi çocukluk zamanlarında başlayan Şükrü Asıleren, 9 senedir Kadıköy Selami Çeşme Camisi Müezzini olarak görev yapıyordu.

ALPCAN ÇELİK KİMDİR?

1993’te doğan Alpcan Çelik, küçük yaşlarında Kuran-ı Kerim'i okumayı öğrendi. Kısa sürede Kuran-ı Kerim'in tamamını ezberleyerek Hafızlık belgesini alan Alpcan Çelik, kıraat derslerini İstanbul Bahçelievler'de yer alan Hafız Ali Camii Kuran Kursunda aldı. Edirne Selimiye Camii İmam Hatibi olarak görev yapan Hafız Alpcan Çelik, 2014’te düzenlenen ''Kuran-ı Kerim'i Güzel Okuma'' isimli yarışmada Dünya birincisi olmuştu.

Alican Çelik, Ayasofya Camii müezzini olarak atandı.

RIDVAN AKBAŞ KİMDİR?

Rıdvan Akbaş, Ayasofya Camisi'ne atanan üç imam ile beş müezzin arasında yer alıyor. 1991 yılında Sinop’un Durağan ilçesine bağlı Kaplangı köyünde doğan Rıdvan Akbaş, ilkokulu doğduğu köyde bitirdikten sonra Sinop'un Durağan ilçesinde yatılı olarak ortaokulu tamamladı. Lise eğitimi için Sinop'a giden Rıdvan Akbaş, Anadolu İmam Hatip Lisesinde eğitimini sürdürdü.

Buradaki eğitiminin son senesinde yılında İmam hatip liseleri arası Kuran-ı Kerim okuma yarışmasında Türkiye 1.si olan Rıdvan Akbaş, imam hatip lisesinin ardından Diyarbakır Dicle Üniversite'si İlahiyat Fakültesi'ni kazandı.

İkinci sınıfın ardından Bartın'da Sözleşmeli İmam Hatip olarak göreve başlayan Rıdvan Akbaş, 2011’de Kadrolu olarak İzmir'in Çeşme ilçesine müezzin kayyım olarak atandı.

2013 itibarıyla da İzmir Konak Hâkim Efendi Camii’nde görevine devam eden Rıdvan Akbaş, Ayasofya Camiine müezzin olarak atandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN