AYM'den TOKİ itirazı: Seldeki ölümlerden kamu sorumlu!

AYM'den TOKİ itirazı: Seldeki ölümlerden kamu sorumlu!

AYM, dere yatağına yapılan TOKİ konutlarında sel sonucu 3 kişinin hayatını kaybetmesinden DSİ, TOKİ ve belediyeyi sorumlu tuttu ve haklarında yeniden soruşturma yapılmasını istedi. Yüksek Mahkeme, kamu kurumlarının ihmali sonucu yaşamını yitiren kişilerle ilgili, etkin soruşturma yürütülmemesinin yaşam hakkının ihlali olduğuna hükmetti.

Samsun'da 8 yıl önce dere yatağı değiştirilerek inşa edilen Kuzey Yıldızı TOKİ konutlarını sel bastı, en alt katta yaşayan 3 kişi yaşamını yitirdi.

AİLE YAKINLARI 4 KURUMU ŞİKAYET ETTİ

Hayatını kaybedenlerin yakınları, bilirkişi raporunda da belirtildiği gibi, imar planının hatalı olduğunu ve yapılan sel kapanının işlev görmediğini belirterek DSİ, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Canik Belediyesi ve TOKİ hakkında etkili soruşturma yürütülmediğini vurgulayarak Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

"ETKİN SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMEMESİ YAŞAM HAKKI İHLALİ"

Yüksek Mahkeme, kamu kurumlarının ihmali sonucu yaşamını yitiren kişilerle ilgili, etkin soruşturma yürütülmemesinin yaşam hakkının ihlali olduğuna hükmetti.

Yaşam hakkının usul boyutuna, yani devletin ölümden sonra olayı aydınlığa kavuşturmak ve yaptırım uygulanmasını sağlamak amacıyla bir soruşturma yapmış olması gerektiğine vurgu yapan AYM, haklarında takipsizlik kararı verilen kamu görevlileri hakkında, yaşam hakkı ihlali iddiasını kabul etti.

NE OLMUŞTU?

Samsun'un Canik ilçesinde 3-4 Temmuz 2012'de, aşırı yağış sonucu Mert Irmağı’nın taşması büyük bir faciaya neden olmuştu. Felakette toplamda 9 kişi yaşamını yitimişti.

Sel sularına, TOKİ tarafından iki derenin arasına yaptırılan ve yerel belediye tarafından 'Fransız balkonlu' diye pazarlanan Kuzey Yıldızı TOKİ Konutları'nın alt katlarını su basmış, 3 kişi de hayatını kaybetmişti.

Olayla ilgili soruşturma yürüten Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı, dosya hakkında takipsizlik kararı vermişti. Bunun üzerine hayatını kaybedenlerin yakınları karara itiraz etmişti. Ancak bu itiraz da Sulh Ceza Hakimliği'nce reddedilmişti.

MAHKEME 'TOKİ KUSURLU' DEDİ, DANIŞTAY REDDETTİ

K.Y., M.Y ve M.H.Y'nin yakınları ayrıca Canik Belediyesi, Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ve TOKİ aleyhinde, Samsun 1. İdare Mahkemesi'ne tazminat talebiyle başvurmuştu. Yeni birilirkişi raporu düzenleten İdare Nahkemesi, Devlet Su İşleri (DSİ), Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Canik Belediye Başkanlığı ve TOKİ'yi kusurlu bularak kamu yetkililerini kusurlu bularak tazminata hükmetmişti. Ancak Danıştay tazminat kararını bozmuştu.

AYM BAŞKANI KARŞI OY KULLANDI

Bunun üzerine hayatını kaybedenlerin yakınları, konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştı. Ve Yüksek mahkemeden davacılar lehine karar çıktı. Dosyayı inceleyen AYM kararında kamu görevlilerine ilişkin soruşturma talebini 'süre aşımı' nedeniyle oy çokluğuyla reddetti. Karara karşı oy kullanan Anayasa Mahkemesi Başkanı, başvuru süresinin başvurucular yönünden geçmediğini belirterek, başvurunun kabul edilemezliğine katılmadığını kaydetti.

YENİDEN SORUŞTURMA YAPILSIN

Yaşam hakkının usul boyutuna, yani devletin ölümden sonra olayı aydınlığa kavuşturmak ve yaptırım uygulanmasını sağlamak amacıyla bir soruşturma yapmış olması gerektiğine vurgu yapan AYM, haklarında takipsizlik kararı verilen kamu görevlileri hakkında, yaşam hakkı ihlali iddiasını kabul etti. Yüksek Mahkeme, soruşturmanın yeniden yapılması amacıyla kararın bir örneğinin Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine hükmetti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN