Azerbaycan ile Ermenistan arasında savaş mı çıktı? Sivil kayıplar var!

Azerbaycan ile Ermenistan arasında savaş mı çıktı? Sivil kayıplar var!

Sosyal medyada, 'Ermenistan ile Azerbaycan neden çatışıyor?' sorusunun yanıtı tartışılırken, Güney Kafkasya'daki Dağlık Karabağ bölgesinde iki ülke yeniden karşı karşıya geldi. İşte, 'Azerbaycan Ermenistan çatışmasında son durum'...

'Azerbaycan ile Ermenistan arasında savaş mı çıktı?', 'Azerbaycan Ermenistan çatışmasında son durum nedir?', 'Ermenistan ile Azerbaycan neden çatışıyor?' sorularının yanıtları internette araştırılıyor. Ermenistan, Dağlık Karabağ'da Azerbaycan'a ait 2 helikopter ile 3 insansız hava aracını (İHA) vurduklarını, Azeri ordusunun can kayıplarının olduğunu açıkladı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı da, Ermenistan'ın saldırılarına karşılık verildiğini, 12 Ermeni uçaksavar sisteminin imha edildiğini duyurdu. Detaylar haberimizde...

AZERBAYCAN İLE ERMENİSTAN ARASINDA SAVAŞ MI ÇIKTI?

Güney Kafkasya'da yer alan Dağlık Karabağ'a hava ve füze saldırıları düzenlendiğini açıklayan Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Şuşan Stepanyan, verilen karşılıkta Azerbaycan'a ait 2 helikopter ile 3 İHA'nın vurulduğunu, 3 tankın imha edildiğini ve hayatını kaybeden Azeri askerler olduğunu kaydetti.

Facebook hesabından açıklama yapan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'a saldırılar düzenlemeye başladığını belirterek "Savunma yapan ordumuz saldırıya başarıyla karşılık veriyor. Durum hızlı şekilde değişiyor, gerektiğinde açıklama yapılacak" dedi.

"BÜYÜK ÇAPLI SİLAHLAR VE HAVANLARLA ATEŞ AÇILDI"

Diğer taraftan Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan'ın cephe hattı boyunca geniş çaplı saldırı düzenlediğini duyurdu.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Ermenistan ordusu saat 06.00 sıralarında cephe hattı boyunca geniş kapsamlı provokasyonda bulunarak Azerbaycan ordusunun mevzilerine ve sivil yerleşim birimlerine büyük çaplı silahlar, top ve havanlarla ateş açtı.

2020-09-27-112248.jpg

"SİVİL CAN KAYIPLARI VAR"

Açıklamada, Terter'in Gapanlı, Ağdam'ın Çıraklı ve Orta Garvand, Fuzuli'nin Alhanlı ve Şükürbeyli, Cebrayıl'ın Çocuk Mercanlı köylerine Ermenistan ordusunun yoğun bombardımanı sonucu sivillerden ölü ve yaralıların olduğu bildirildi. Bu bölgelerde sivil altyapının da ciddi şekilde hasar gördüğü aktarıldı.

Sivil ve askeri kayıpların netleştirildiği, Azerbaycan ordusunun da düşmanın provokasyonunu önlemek ve cepheye yakın bölgelerde yaşayan halkın güvenliğini sağlamak için 'karşı saldırı' başlatıldığı bildirildi.

"ERMENİSTAN'IN 12 UÇAKSAVAR SİSTEMİ İMHA EDİLDİ"

"Kara birliklerinin, tank birimlerinin, füze ve topçu birliklerinin, insansız hava araçlarının desteğiyle cephede ve savunmanın derinliklerinde bulunan çok sayıda Ermeni askerini, tesis ve askeri araçlarını tespit ederek imha ettiği" aktarılan açıklamada, cephe hattının farklı yönlerinde Ermenistan'a ait 12 adet OSA uçaksavar füze sisteminin de imha edildiği belirtildi.

Açıklamada, Azerbaycan Hava Kuvvetleri'ne ait bir savaş helikopterinin Ermenistan ordusu tarafından Terter yönünde düşürüldüğü, mürettebatın hayatta olduğu bilgisine de yer verildi.

ÇATIŞMALAR YENİDEN ALEVLENDİ

Azerbaycan'ın karşı saldırı açıklamasına yanıt veren Stepanyan, "Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 'karşı saldırıya' başladıklarını açıkladı. Bu, Bakü'nün daha önceden planlanmış eylemler gerçekleştireceğini ortaya koyuyor. Temel bilgilere sahip her asker, karşı saldırı operasyonu planlamanın haftalar süreceğini bilir. Gerilimin tırmandığına dair resmi açıklamadan dakikalar sonra Azeri ve Türk medyası cepheden haber geçmeye başladı. Bu durum, Azerbaycan'ın provokasyonunun önceden planlandığını gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Bölgede hafta başından beri tansiyon yüksek. Çatışmalar yeniden alevlenirken, Azerbaycan ordusu tatbikatları yoğunlaştırmıştı.

21 Eylül'de Tovuz bölgesinde Azerbaycan ordusundan bir asker ölmüş, bir asker de yaralanmıştı. Azerbaycan ordusu da keşif uçuşu yapan Ermenistan'a ait İHA'yı vurarak düşürmüştü.

Erivan ile Bakü, hukuken Azerbaycan’ın fiilense Ermeni güçlerin kontrolünde olan Dağlık Karabağ bölgesi nedeniyle on yıllardır anlaşmazlık içinde.

0720201024189581738-004.png

RUSYA'DAN 'ATEŞKES' ÇAĞRISI

Dağlık Karabağ'daki cephe hattında gerilimin yeniden tırmanmasını endişeyle karşıladıklarını belirten Rusya Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan ve Ermenistan'a derhal ateşe son vermeleri yönünde çağrı yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Mevcut bilgilere göre Dağlık Karabağ çatışma bölgesindeki durum, ciddi şekilde kötüleşti. Her iki taraf da, cephe hattı boyunca yoğun ateş açmış durumda. Kayıplar olduğuna dair bilgiler geliyor" dendi.

Bakanlık, Azerbaycan ve Ermenistan'ı ateşe derhal son vermeye ve durumun istikrara kavuşturulması için müzakerelere başlamaya davet etti.

Yıllardır çözüm bekleyen bölgede gerilim yeniden tırmanmıştı. Ermenistan, Dağlık Karabağ'da Azerbaycan'a ait 2 helikopter ile 3 İHA'yı vurduklarını, Azeri ordusunun can kayıplarının olduğunu açıklarken Azerbaycan Savunma Bakanlığı da, Ermenistan'ın saldırılarına karşılık verildiğini, 12 Ermeni uçaksavar sisteminin imha edildiğini duyurmuştu.

Erivan ile Bakü, hukuken Azerbaycan’ın fiilense Ermeni güçlerin kontrolünde olan Dağlık Karabağ bölgesi nedeniyle on yıllardır anlaşmazlık içinde.

TÜRKİYE'DEN AZERBAYCAN'A DESTEK

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Azerbaycan-Ermenistan sınırında yeniden alevlenen çatışmalarla ilgili yaptığı açıklamada Ermenistan'ın saldırısını kınarken, Azerbaycan'ın Türkiye'nin tam desteğine sahip olduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Ermenistan-Azerbaycan arasındaki çatışmaya dair açıklama yaptı.

Ermenistan'ın ateşkesi ihlal ettiğini belirten Kalın, Twitter'dan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırısını şiddetle kınıyoruz. Ermenistan sivil yerleşim birimlerine saldırarak ateşkesi ihlal etmiş ve barış ve istikrara karşı olduğunu bir kez daha göstermiştir. Uluslararası toplum bu tehlikeli provokasyona derhal dur demelidir. Türkiye bu saldırılar karşısında Azerbaycan’ın yanındadır. Saldırılarda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Azerbaycan yalnız değildir. Türkiye’nin tam desteğine sahiptir."

SALDIRININ TARİHİ ARKA PLANI

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmanın tarihi arka planı olduğunu belirten Dış Politika Uzmanı Mehmet Çağatay Güler, şunları söyledi:

"Çatışmanın tarihi arka planı 19. yüzyılda Karabağ bölgesinde Çarlık Rusyası tarafından uygulanan iskan politikalarına dayanmaktadır. Bu minvalde, Rusya bölgede yönetilebilir yeni bir demografik düzen oluşturmayı planlamaktaydı ve başarılı da oldu. 19. yüzyıl sonuna gelmeden bölgedeki Ermeni nüfusunun yüzde 35'ten yüzde 50'lere çıkarıldığına şahit olmaktayız. Rusya benzer stratejileri yakın geçmişte ve hatta günümüzde birçok bölgede daha kullanmış ve kullanmaya da devam etmektedir. Rusya ve Ermenistan'ın tüm çabalarına rağmen Karabağ her daim Türk yurdu olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Karabağ, Sovyetler Birliği'nin kurulmasına müteakip Azerbaycan'a bağlı otonom bir yapı hüviyetine sahip olmuştur. Mihail Gorbaçov döneminde yani Sovyetlerin son yıllarında bölgenin statüsü sorun olmaya başlamış, Sovyetlerin dağılmasından sonra her iki ülkenin de bağımsızlıklarını ilan etmesi ile birlikte Dağlık Karabağ da bağımsızlığını ilan etmiştir. Tabii 19. yüzyılda başlayan ve 20. yüzyılda da yoğun bir şekilde devam ettirilen iskan politikaları sayesinde Ermeniler bölgenin toplam nüfusunun 4'te 3'ünü teşkil eder hale gelmiştir. Hal böyle olunca, Ermenistan Dağlık Karabağ üzerinde hak iddia etmeye başlamış, bölgede yaşayan Ermenilerin yardımı ile de 1992 yılında Ermenistan’ın işgali başlamıştır. Uluslararası hukuka aykırı, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü ihlal eden söz konusu işgal 2 yıl sürmüş ve 1994 yılında ateşkes imzalanmıştır. Ermenistan'ın bu süreçte izlediği etnik temizleme ve katliam politikaları sebebiyle bölgeden 1 milyonu aşkın Azerbaycan Türk'ü göç etmek zorunda kalırken, binlerce insan da hayatını kaybetmiştir. Halen daha işgalin sürdüğü bu bölge Azerbaycan topraklarının 5'te 1'ine tekabül ederken, zengin maden yataklarına, geniş tarım ve orman arazilerine sahiptir. Tüm bunların ötesinde, Ermenistan'ın Megali İdea'sı olan Büyük Ermenistan veya Birleşik Ermenistan hayali için kritik bir coğrafi konuma sahiptir."

0720201029239586320-002.jpg

BUNDAN SONRA GÜNEY KAFKASYAYI NELER BEKLİYOR?

Son olarak, iki ülke arasında yakın tarihte sık sık tekrarlarına rastlanan bu sıcak gündemin nasıl bir hal alabileceğini sorduğumuz Mehmet Çağatay Güler'in yorumu şöyle oldu:

"Bu çatışma da diğerleri gibi daha fazla büyümeden sonlanacaktır. Kısa vadede sıcak günler yaşanır mı bilinmez ancak orta ve uzun vadede yaşanacağını ön görebiliriz. İki ülke arasında yıllardır Tovuz’dakine benzer şekilde devam eden çatışma, ilerleyen dönemde de sürecektir. Tovuz'daki gerginlik azalsa da iki ülke arasındaki gerginlik, Dağlık Karabağ’daki ihtilaf çözülmediği, bilhassa da Azerbaycan’ın egemenlik ve toprak bütünlüğü bağlamında çözülmediği sürece devam edecektir. Özetle, Dağlık Karabağ donmuş çatışma statüsünü korumaya, Rusya da bölgedeki çıkarlarını maksimize etmeye devam edecektir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN